DIY

Activități distractive pentru oameni mici și mari: cum să faci jucării din materiale reciclabile

publicat pe 18 mai 2023

    Ți s-a întâmplat și ție să-i cumperi copilului tău o jucărie nouă și să o abandoneze undeva într-un colț, după nici zece minute? Convinge-l să creați ceva împreună și o să vezi că experiența o să-i placă mai mult decât un obiect abia scos din cutie. Nu te gândi că trebuie să golești rafturile magazinelor de arts&crafts pentru asta. Poți să încropești jucării din materiale reciclabile, adică folosindu-te de pe care le ai deja prin casă.

    Iată câteva proiecte care să te inspire!

    Întrebuințări noi pentru recipiente goale

    jucării materiale reciclabile
    Partea complicată în acest proiect e să găsești recipientul cu forma potrivită.

    Data viitoare când faci curățenie în frigider, ai grijă să nu arunci borcanul în care a fost iaurtul de băut. Mai caută câteva paie de plastic, un capac de la un tub de spray, bandă adezivă și câteva piuneze. Cu minim de efort, ți-ai făcut necesarul pentru confecționarea unui elicopter de toată frumusețea. Nu e o jucărie pe care să o confecționezi cu copii prea mici, pentru că există risc de accidente. Poate fi însă o activitate distractivă de încercat cu prichindei de șase-șapte ani.

    Un alt recipient de păstrat este bidonul de lapte pe care îl poți transforma într-un microbuz haios. Decupează cu grijă câteva ferestre pentru confortul pasagerilor imaginari și adaugă-i roți din capace rămase de la alte sticle.

    Orășelul din cutii de carton

    Este explozie pe Instagram de căsuțe de carton, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, dar ca să fim sinceri, este un proiect pe care îl poți testa în orice perioadă a anului. Folosește ca materie primă cutii de lapte sau de suc natural. Vopsește-le cu spray sau cu vopsea acrilică albă și decoreză-le apoi cu carioca. Ideal ar fi să găsești recipiente de dimensiuni diferite pentru un orășel cât mai cochet.

    jucării materiale reciclabile capace borcan

    Și capacele de borcan pot fi reciclate într-un mod creativ. Transformă-le în insecte sau în animăluțe simpatice, adăugându-le, după caz, mustăți, urechi sau aripi. De data asta chiar s-ar putea să fie nevoie să dai o fugă până la un magazin de arts&crafts ca să cumperi ochișori autoadezivi.

    Personaje din tuburile rămase de la hârtia igenică

    hârtie igenică jucării materiale reciclabile

    Tuburile de carton de la hârtia igenică sunt cele mai la îndemână materiale pe care să le folosești în proiecte creative împreună cu cei mici. Pot fi transformate în flori, animale, insecte, personaje de desene animate. Variantele sunt infinte, iar Pinterest te poate salva oricând ești în pană de idei.

    Păpuși textile din hainele pe care nu le mai folosești

     

    Din tricouri uzate, pulovăre sau blugi pe care nu-i mai folosești poți confecționa păpuși textile. Este o modalitate foarte simplă de a recicla lucruri care ajung, în mult prea multe cazuri, la groapa de gunoi. Dacă e să vorbim în statistici, în România deșeurile textile reprezintă peste 35% din totalul deşeurilor colectate, potrivit  unui raport întocmit în 2021 de compania Minet, singurul reciclator autorizat de deșeuri textile de la noi din țară. Doar 20% dintre aceste deșeuri ajung să fie reciclate. Soluția cea mai des folosită, dar cu cele mai dăunătoare efecte, rămâne, din păcate, incinerarea textilelor care sfârșesc la groapa de gunoi.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments