Cât de simplu este să faci compost acasă cu un coș bokashi
Ceea ce rămâne în urma unei mese delicioase, e de obicei o grămăjoară de coji și resturi alimentare. Le poți da la gunoi sau le poți transforma în bază de compost, pe care să o folosești mai târziu ca îngrășământ pentru solul din grădina ta sau pentru plantele din balcon. Am testat în apartament un coș special făcut pentru asta și îți spun cum a fost tot procesul.
Dintr-o privire aruncată la întâmplare în coșul tău de gunoi, îți poți da seama că aproximativ jumătate din ce arunci în el reprezintă deșeuri organice. Mai precis, resturi alimentare. Poate că nu ți-a sărit în ochi acest lucru până recent, dar e util să-i dai mai multă atenție în contextul în care, începând cu februarie 2021, a intrat în vigoare Legea 181/2020, conform căreia colectarea și gestionarea separată a deșeurilor biodegradabile compostabile este obligatorie în România.
Fie că locuiești la casă, fie că stai la bloc, prin compostare poți transforma deșeurile biodegradabile în resurse pentru îmbogățirea calității solului.
Compostul este un îngrășământ natural, rezultat în urma fermentării diferitelor resturi vegetale și animale, o metodă ușor de aplicat și necostisitoare. Am explicat mai pe larg ce este compostul aici.
Compostarea, așa cum am am descoperit recent, poate fi realizată foarte simplu în orice tip de spațiu dacă ai la îndemână metoda și coșul potrivit pentru nevoile tale și spațiul de care dispui. În ultimele două săptămâni, am testat un coș Bokashi Organko, pus la dispoziție de Bokashi Home, și iată cum a decurs toată experiența.
Metoda bokashi
Numele „Bokashi” nu e întâmplător. Are origini japoneze și definește „materia organică fermentată”. Procesul bokashi se bazează pe fermentarea resturilor alimentare în mediu anaerob, adică fără expunere la aer, într-un recipient etanș și cu ajutorul unui accelerator natural de compostare. Este o metodă de compostare care poate înlesni colectarea separată și transformarea deșeurilor biodegradabile în compost și în zonele urbane, acolo unde spațiul disponibil reprezintă uneori o provocare.
Componentele coșului
Pachetul Bokashi Organko include unul sau două coșuri de compostare, o pungă de un kilogram cu acceleratorul natural de compostare specific acestei metode, adică tărâțe îmbogățite cu microorganisme benefice, elemente specifice unei structuri sănătoase a solului. În plus, primești și accesorii gradate de măsurare și un accesoriu de tasare.
Acceleratorul de compostare descompune resturile alimentare și păstrează nutrienții care vor contribui la îmbogățirea solului.
Pentru început, dacă dorești să încerci compostarea bokashi, un singur coș îți va fi de ajuns. Ulterior, în funcție și de spațiul de care dispui dar și de nevoile tale și ale familiei, poți opta pentru un al doilea recipient, în care să continui colectarea separată a resturilor cât timp în primul coș se desfășoară procesul de fermentare bokashi.
Coșurile Bokashi Organko au o structură internă cu două compartimente și un capac etanș. Recipientul pe care îl vezi din exterior are înăuntru un recipient cu o sită în zona inferioară. În partea de sus se depozitează resturile alimentare, iar în partea de jos se colectează lichidul bokashi.
Recipientul exterior e dotat cu un robinet, prin care scurgi periodic acest lichid bogat în nutrienți – cam o dată la două trei zile. Poți folosi lichidul ca fertilizant pentru plante – ai grijă să îl diluezi conform instrucțiunilor din cartea care vine în pachet.
Utilizare
Pașii de urmat sunt simpli. Întâi, sortezi deșeurile potrivite pentru compostarea bokashi. Adică fructe și legume, pâine, paste, coji de ouă, coji de citrice și banane, carne crudă sau gătită, brânză, șervețele de hârtie și pliculețe de ceai, zaț de cafea, mâncare gătită, pește și oase de mici dimensiuni și chiar flori ofilite. Dacă resturile sunt voluminoase, e recomandat să le tai în bucăți mai mici.
Înainte să le pui în coș, presari 20 grame de accelerator, iar abia apoi depozitezi primul strat de deșeuri biodegradabile. Instrucțiunile spun să adaugi încă 20 grame de accelerator pentru fiecare strat de aproximativ 5 centimetri de resturi organice. Nu trebuie să te complici prea mult cu măsuratul, pentru că în pachet este inclusă și o lopățică gradată.
Tasezi bine resturile depozitate, ca să elimini aerul, și te asiguri că închizi bine capacul etanș, pe care îl presezi deasupra gunoiului. Marele avantaj pe care l-am observat este că nu lasă niciun miros să scape, așa că oricât de neplăcut mi-am imaginat că e procesul de a face compost în interior, m-a convins că nu-i așa.
După ce ai umplut coșul, îl închizi și nu îl mai deschizi vreme de două săptămâni, timp în care are loc procesul de fermentare în interiorul coșului. La finalul celor două săptămâni, baza de compost obținută o poți îngropa în grădină, dacă stai la casă, unde resturile organice se vor descompune complet în sol în decurs de una – trei luni. Alternativ, poți pune baza într-o grămadă exterioară compost, asta va accelera procesul de compostare, și să o folosești când este gata.
Iar dacă stai la bloc, ia un ghiveci mare sau o jardinieră și amestecă baza de compost cu pământ. Proporțiile sunt de o treime compost și două treimi pământ. Iar după patru – șase săptămâni poți planta în ghiveci tot felul de verdețuri și să-ți faci o mică grădină de balcon.
Design
Un alt mare avantaj al coșului este că e mic și are un design simplu, minimalist, care nu dezvăluie ce se întâmplă înăuntru. Recipientul are un volum de 9.6 litri, e din material reciclat ușor de curățat și e disponibil în trei culori: negru, maro și bej. E dotat și cu o baretă prin care poți manevra mai ușor coșul atunci când îl scurgi.
La finalul utilizării coșului de compostare Bokashi Organko, am observat că am redus volumul de deșeuri biodegradabile, am transformat această bază de resturi în îngrășământ pentru sol, am rărit vizitele la spațiul în care arunc gunoiul și am avut un coș de gunoi mai curat, fără miros, insecte sau alte neplăceri, precum și bucuria contribuției personale la îmbunătățirea situației ecologice actuale.
Coșurile Bokashi Organko sunt disponibile în două game, cu volume diferite, descoperă-le pe Bokashi Home.