
Cum să reduci risipa alimentară și să ai o masă de Paște mai prietenoasă cu mediul înconjurător
Ai poftă de surprize culinare de Paște? Indiferent ce ai pus pe meniu, te poți bucura de preparatele tale preferate fără să faci risipă. Iar asta nu presupune să faci prea mari eforturi, doar să ai grijă unde arunci deșeurile și să nu te grăbești să te descotorosești de alimentele rămase.
Fie că ai cumpărat un pic cam multă mâncare, fie că rămâi cu o mulțime de ambalaje de la tot felul de produse alimentare, există soluții pentru toate. Mai precis, soluții pentru a te bucura de masa de Paște fără să risipești sau să poluezi excesiv. Alături de Lidl România, îți prezentăm câteva fapte mici, dar importante, pe care le poți face pentru a reduce impactul cinei festive asupra mediului înconjurător.
Tips&tricks pentru o masă responsabilă față de mediu
Ai grijă la lista de cumpărături

Totul începe de la lista de cumpărături, fiindcă poți preveni risipa, în loc să o combați. Atunci când îți faci meniul, ia în considerare varianta de a include în el rețete care folosesc aceleași ingrediente. Adică dacă folosești morcovi pentru ciorbă, alege un desert tip tort de morcovi.
Iar dacă nu ai chef să gătești, poți oricând să selectezi ceva deja pregătit, ce necesită un minim de preparare. Te poți inspira și din catalogul Lidl Deluxe, unde găsești delicatese pentru aperitive rafinate, specialități din carne și produse premium potrivite pentru masa de Paște. Iar astfel nu vei rămâne nici cu ingrediente nefolosite.
Un alt truc este să măsori cantitățile porțiilor cu mâna ta. De exemplu, pentru o porție este suficientă o cantitate de legume care încape în mâinile tale împreunate și făcute căuș. O porție de gustări, precum fructe sau nuci, ar trebui să încapă într-o singură mână, iar o porție de pește ar trebui să fie de mărimea întregii mâini.
Colectează separat ambalajele produselor folosite pentru meniul de Paște

Ai grijă ce faci cu deșeurile care rămân în urma mesei de sărbători. Unele alimente vin în ambalaje reciclabile. Cum sunt, de exemplu, cele pe care le-am folosit pentru a crea acest material video despre aranjarea mesei de Paște. Am pus în farfurii produsele tortelloni umpluți cu brânză, o mică selecție de amuse-bouches, un tort cremos cu frișcă Sour Cherry și am turnat în pahare vibo Nobile di Montepulciano, toate din gama Deluxe de la Lidl.
Ne-au rămas ambalajele din carton, care pot fi depozitate separat, ca să le colectezi împreună cu alte deșeuri din hârtie. Sticlele de vin pot fi și ele colectate separat, clătite și duse la reciclat ulterior. E important să nu pui totul în același loc, așa că fă tot posibilul să compartimentezi coșul de gunoi sau să-ți faci propriul colț de colectare separată. Ar trebui să ai patru recipiente: unul pentru plastic, unul pentru sticlă sau metal, unul pentru carton și unul pentru resturi alimentare.
Mai mult decât atât, încearcă să cumperi cât mai puține produse ambalate în plastic. De exemplu, în cazul fructelor și legumelor, în loc să le pui în pungile clasice, le poți pune în săculeți de pânză refolosibili. La Lidl, ei sunt de obicei disponibili în apropierea zonei cu fructe și legume la rafturile din Piața Lidl.
Donează alimentele și pentru cei care nu au
Până pe 1 mai, Lidl organizează o campanie de colectare de alimente în parteneriat cu rețeaua Băncilor pentru Alimente din țară. În urma ei, produsele donate vor ajunge la comunitățile vulnerabile din ONG-urile partenere rețelei, la persoane nevoiașe, fără adăpost, copii sau vârstnici aflați în risc major sau victime ale violenței. Așadar, pentru a fi solidari și a face fapte bune, atunci când mergi la cumpărături, nu uita să adaugi în coș și câteva produse suplimentare pentru a le lasă la zonele de la ieșirea din magazine. Poți consulta lista de magazine și produse care pot fi donate aici.
Cum să reduci risipa alimentară după sărbători, folosind resturile în rețete noi

Ce poți face cu brânzeturile rămase pe platou
Un platou de charcuterie poate fi vedeta aperitivelor, însă de multe ori rămân neatinse o mulțime de felii de parmezan sau cașcaval. În loc să le lași să se strice după ce au plecat invitații, le poți folosi pentru a le adăuga la o supă cremă. Iar astfel poți integra în rețetă și eventualele legume rămase neconsumate.
Baza e aceeași ca în cazul oricărei supe creme, fierbi laolaltă ceapa și legumele, însă de data aceasta adaugi și bucățile de parmezan cu 15-20 minute înainte să stingi focul. La final, scoți doar ceapa și lichidul în exces și pasezi totul cu un blender.
Transformă pâinea uscată într-o gustare
Pâinea rămasă în coșul de pe masă ajunge să se usuce la un moment dat. Dar nu e cazul să o arunci, o poți transforma într-o gustare. Rețeta e simplă și poți folosi la ea și roșiile de la aperitiv, ori cele pe care nici nu ai apucat să le tai și s-au copt deja prea tare.
Feliile de pâine se ung cu ulei de măsline – le poți condimenta, pentru mai multă savoare, cu oregano, busuioc sau alte ierburi pe gustul tău. Apoi toci roșiile și un cățel de usturoi, și pui compoziția peste feliile de pâine, pe care le pui apoi la cuptor pentru câteva minute.
Pune cozonacul uscat într-un nou desert
Cozonacul rămas după Paște poate fi mâncat cu lapte odată ce se usucă, dar poate fi și integrat într-o nouă rețetă de desert. De exemplu, îl poți pune, rupt în bucăți, pe fundul unei tăvi adânci. Toarnă peste el o compoziție formată din lapte, ouă, zahăr și esență de vanilie, și lasă-l câteva minute la cuptor. Nu trebuie să stea foarte mult, căci blatul este deja gătit, respectă timpul de gătire pentru ouă.
Când e gata, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească cât timp prepari o cremă. Poți folosi Mascarpone rămas de la rețeta de tiramisu, ori o cremă de brânză pe care o cumpăraseși pentru aperitive, dar de care nu ai mai avut nevoie.
Poți găsi mai multe idei despre cum poți combate risipa alimentară în secțiunea „Rețeta Responsabilă” de pe site-ul Lidl România.