DESIGN INTERIOR

25 de trucuri de decor pe care le poți face cu ajutorul plantelor

  Fie că toată viața ai fost „părinte” de plante, sau abia acum începi să-ți faci o colecție de prieteni verzi, știi deja că plantele merită un loc de onoare în casa ta. În plus, designul biofilic este un trend care se menține cu succes și anul ăsta, așa că ai toate motivele să-ți încarci casa cu plante decorative.

  Dacă ești începătoare cu plantele, încearcă să alegi specii care nu sunt foarte pretențioase și să ții mereu cont de ce necesități de lumină și de apă are nevoie fiecare dintre ele, ca să se potrivească cu locuința și cu stilul tău de viață. Pentru inspirație, ți-am pregătit 25 de trucuri de decor cu plante de la The Spruce ca să-ți decorezi casa în 2022 în tendințele designului biofilic.

  1. Improvizează cu plante cățărătoare

  p

  Poți înfrumuseța un obiect decorativ cu ajutorul plantelor cățărătoare, cum ar fi să le poziționezi tijele în jurul unei oglinzi. Plante cu care poți face asta includ cele din specia Hoya, Pothos și Iedera.

  2. Trucuri de amenajare cu plante decorative: transformă un bar pe roți

  p

  Nu ești fana cocktailurilor? Poți folosi un bar pe roți pe post de suport pentru plante. Faptul că este pe roți te ajută să muți plantele prin casă în funcție de nevoie – de exemplu, dacă plantele par că sunt afectate de prea mult soare, mută barul mai departe de fereastră.

  3. Încearcă teracota

  p

  Poți alege ghivecele în funcție de cum arată, ce nevoie au plantele, dar poți face și tu tot felul de modele DIY distractive. Ghivecele din teracota arată atemporal și găsești o mulțime de modele deosebite cu multe texturi. În plus, fiindcă sunt mai grele, sunt de asemenea mai greu de dărâmat de către prietenii patrupezi.

  4. Decorează cu plante decorative și în baie

  p

  Dacă ai fereastră în baie și lumină naturală, poți să incluzi plante și în decorul băii. Poți să te simți ca la un spa tropical când faci baie într-o cameră cu plante. Poți alege plante iubitoare de umiditate precum cele din specia Calathea și ferigile.

  5. Transformă un dulap cu rafturi deschise

  p

  Poți transforma un dulap într-un spațiu de depozitare sofisticat pentru plante dacă umpli rafturile lui cu ghivece de diverse dimensiuni și forme. Pe rafturile superioare poți include ghivece cu plante curgătoare, care vor arăta minunat în combinație cu restul plantelor.

  6. Idei de amenajare cu plante decorative: copăcel înalt în baie

  p

  Dacă ai condițiile necesare de lumină și de spațiu poți include în baie un ghiveci cu un copăcel înalt, precum ficus lyratta. Arată bine lângă chiuvetă ca punct de atracție vizuală în cameră.

  7. Pentru biroul de acasă

  p

  Adu puțină natură în spațiul de lucru de acasă ca să muncești mai cu spor și mai relaxată. Ca să nu-ți aglomerezi biroul, poți pune plantele în ghivece pe jos sau le poți atârna din tavan sau pe rafturi.

  8. Uită de tăblia de pat

  p

  Cine are nevoie de o tăblie de pat când poți avea un perete plin de plante deasupra patului? Adormi visând la natură cu un aranjament plin de plante în zona unde dormi.

  9. Înfrumusețează-ți terasa

  p

  Înfrumusețează-ți terasa cu un aranjament de plante mari. Astfel poți renunța la alte tipuri de decorațiuni și poți gândi toată amenajarea în funcție de plantele alese.

  10. Idei de amenajare cu plante decorative: spațiul dintre cărți

  p

  Parcă întotdeauna rămâne un spațiu în rafturile din bibliotecă pe care vrei să-l umpli. Oricând ajungi la dilema asta, alege un ghiveci cu o plantă. Singurul lucru de care e musai să ții cont e să rotești din când în când ghiveciul, ca planta să aibă parte de lumină pe toate părțile.

  11. Plante atârnate de sus

  p

  Nicio cameră verde nu e completă fără o plantă (sau mai multe!). Poți monta un raft deasupra ferestrei ca să beneficiezi de spațiul vertical și să lași plantele să curgă în voie fără să deranjeze pe nimeni. Este o soluție și pentru casele cu animale de companie care au obiceiul să dărâme ghivecele.

  12. Investește într-un raft special

  p

  În ultimul an, am tot văzut diverse variante ale acestui suport special pentru plante. Este ideal pentru o colecție de plante în creștere. Dacă vrei să-ți faci plantele atracția din living, atunci n-ai cum să dai greș cu un astfel de suport pentru ele.

  13. Încadrează-ți fotografiile

  p

  Te poți folosi de plantele curgătoare și agățătoare practic oriunde prin casă. De la tocurile ușilor la bibliotecă și pe lângă tablouri, e ceva cu adevărat frumos în felul cum ajung să se întindă și să-ți decoreze camera.

  14. Creează o iluzie

  p

  Poți crea iluzia unor ghivece plutitoare pe un perete fără să montezi rafturi. Folosește suporturi din metal pentru ghivece pe care le montezi în perete. Pentru un look cu adevărat invizibil, folosește suporturi în aceeași nuanță cu a ghivecelor.

  15. Trucuri de decor cu plante: propagare pe rafturi

  p

  Rafturile cu găuri pentru vaze sunt perfecte pentru recipiente cu plante în procesul de propagare. Folosește recipiente transparente și decorează-ți pereții în stil minimalist.

  16. Plantă atârnată liber

  p

  Ai un colț de cameră gol? Umple-l atârnând o plantă. Nuanța verde a plantei va aduce instant un aer vibrant în spațiu.

  17. Uită de decor

  p

  Bibliotecile încastrate în pereți sunt minunate, dar ce-ar fi să le transformi în visul iubitoarelor de plante? Poți să uiți de restul decorațiunilor și să umpli biblioteca cu o mulțime de ghivece cu plante de diverse tipuri și culori.

  18. Folosește fiecare colț

  p

  Chiar și cel mai mic colțișor de raft poate fi folosit pentru un ghiveci cu o plantă. Încearcă să profiți de fiecare loc ca să-l decorezi cu plante. Nu, nu e niciodată prea mult. 🙂

  19. Plante în hol

  p

  Dacă n-ai un hol întunecat fără pic de lumină naturală, atunci îl poți decora cu plante. Este un mod grozav de a-ți întâmpina musafirii de la ușă cu accente naturale. Poți încerca varianta cu barul transformat în suport pentru plante.

  20. Plante aeriene

  p

  Atârnă plante aeriene pe pereții din baie. Sunt accente decorative perfecte pentru orice tip de cameră și nu sunt deloc pretențioase.

  21. Trucuri de decor cu plante: draperie din plante

  p

  Folosește galeria pentru draperie ca să atârni plante în fața ferestrei. Dacă fereastra este pe sud, alege plante care preferă lumina directă și transformă-le într-un fel de draperie vie.

  22. În camera de spălătorie

  p

  Dacă ai un spațiu dedicat pentru spălătorie în casă, e momentul să-l însuflețești puțin. Dacă adaugi câteva ghivece cu plante și treburile casnice îți vor părea mai ușoare, promitem.

  23. Amestecuri de texturi

  p

  Combină plante tradiționale cu accente neutre precum iarbă de pampas pentru un amestec distractiv de culori și texturi. Diverse înălțimi vor accentua orice colț.

  24. Colț pentru citit

  p

  Dacă nu ți-ai amenajat încă un colț pentru citit, începutul de an este un moment ideal. Un fotoliu din elemente naturale, cu perne decorative, o pătură și un covor și câteva plante este tot ce ai nevoie.

  25. Trucuri de decor cu plante: pe panou perforat

  p

  Transformă un panou perforat într-un raft parțial pentru plante. Partea de jos a panoului rămâne funcțională pentru atârnarea altor lucruri, sau de ce nu, pentru mai multe plante.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ewa
  Ewa
  2 years ago

  Nu aș putea trăi într-o casă fără plante. Problema mea este ca am prea multe si nu e loc de plante noi 🙂

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  25 de trucuri de decor pe care le poți face cu ajutorul plantelor