LIFE

VIDEO Plantele din interior: o colecționară are grijă de 170 de plante, două pisici și un cățel

    Nume: Sorina Neaga, PR și Manager Cultural al Centrului Ceh
    Oraș: București, zona Iancului
    Tip de locuință: apartament cu două camere
    Împarte casa cu: Moise motanul, Cafi pisica și Cristina câinele

    Plantele din interior e o mini serie despre oameni și plante. Explorăm cum arată junglele domestice în care numărul plantelor depășește ordinul zecilor și povestim cu proprietarii despre nevoia lor de a avea cât mai multe plante, dar și despre ritualurile lor de îngrijire.

    După ani de zile în care mama ei, colecționară cu ștate vechi, i-a dat plante, iar ea le-a ignorat, în 2018 a început și Sorina să colecționeze. A fost întâi un Drușaim, prima dintre plantele de la mama pe care a păstrat-o în viață. Apoi, adevărata nebunie a început cu Ficus Elastica, iar acum a ajuns undeva la 170 de plante, poate chiar mai multe. Le ține în living, în bucătărie și în dormitor, pe rafturi, etajere și suporturi special montate pentru ele, în funcție de cum pică lumina în respectivele zone.

    plante interior plante apartament
    Livingul e o oază de verde.

    Locuiește în apartamentul din apropierea Pieței Iancului din 2016, dar abia în 2018 a început să prindă contur amenajarea și odată cu ea, să se înmulțească și plantele. A prins bine, căci a adaptat fiecare încăpere din mers și nevoilor plantelor: în living are o etajeră Ikea din fier, chiar lângă fereastră, pe care stau plantele cu nevoie de lumină directă. Pentru celelalte a montat rafturi direct în pereți, le-a cumpărat suporturi sau le-a găsit loc pe bibliotecă. În dormitor, ține în jurul patului din paleți câteva plante care trăiesc bine în umbră, iar pe balcon (incorporat în cameră) are o etajeră plină cu cactuși, suculente și alte mici plante cărora le place enorm soarele.

    dormitor plante interior
    Pisicile încă mai dărâmă din plante, dar mult mai puțin ca la început.

    Pe lângă rolul implicit de depozitare, etajere înalte au și un avantaj crucial: îngreunează accesul pisicilor la plante. „A fost un proces destul de complicat să-mi obișnuiesc pisicile cu plante. La început, când aveam mai puține plante, pe rafturi sau polițe, cu mai mult spațiu între ele, pisicile aveau tendința de a se urca și a face ravagii printre ele. Dar m-am obișnuit să aranjez plantele încât să nu mai aibă acces: grupez mai multe pe rafturi, ca să nu aibă loc să sară. Apoi, am observat ce plante nu le inspiră nimic și le-am așezat pe acelea la îndemână, să le poată mirosi sau să le ignore”, povestește Sorina.

    plante apartament plante interior floraria trias
    Pe etajera din balcon are mai mult suculente și cactuși.

    Plante pe care Cafi și Moise le ignoră: Zz plant, Sansevieria de orice fel și doar câteodată, cactușii și suculentele.

    Resurse pentru ghivece: la fel ca mobila, o bună parte dintre ghivece e din Ikea. Dar Sorina cotrobăie constant și cumpără și din Pepco, Jumbo, Leroy Merlin, Dedeman sau Hornbach, de unde le are pe cele din ceramică, Sinsay sau magazinul second hand Monda Piața Muncii, unde sunt numai lucruri pentru casă.

    plante bucuresti
    Cumpără plante și din țară, și din străinătate.

    Un sfat pentru cei care abia încep să adune plante: „Înainte să aduci o plantă nouă în casă, fă research ca să știi ce nevoi are și de ce condiții trebuie să beneficieze”, spune Sorina. În felul ăsta îți e mai clar unde să o așezi, câtă apă să-i dai și cum să faci să nu moară în primele săptămâni după ce ai cumpărat-o. Dar e la fel de important ca o perioadă să îi acorzi atenție și să vezi ce-i priește, pentru că fiecare casă e diferită și contează cum se adaptează.

    Resurse locale pentru plante: florăria Trias, florăria Secret Garden, Ikea, Dedeman, Hornbach etc.

    Site-uri internaționale cu plante care nu se găsesc în România: Online Baby Plants, din Olanda; Zielony Parapet, din Polonia.

    Atunci când începi să colecționezi plante, trebuie să știi că este o muncă continuă de învățare, în primul rând. Și că trebuie să te pregătești emoțional pentru dezamăgiri și pentru multe plante care vor muri, dar în același timp vei și învăța foarte multe lucruri”, spune ea în final. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    VIDEO Plantele din interior: o colecționară are grijă de 170 de plante, două...