Cum îți găsești confortul și previi durerile de mâini sau spate când lucrezi de acasă
Lucrezi constant de acasă și ai încercat toate fotoliile, scaunele și pozițiile posibile pentru a reduce durerile de spate și încheieturi care te apucă pe la amiază, dar tot nu a funcționat? Pentru că nu numai scaunul contează, ci și accesoriile cu care lucrezi.
Chiar dacă ai amenajat un birou special pentru lucrul de-acasă și ai renunțat să mai lucrezi din pat, din fotoliu sau de la masa de bucătărie, probabil că tot nu ai reușit să elimini complet durerile rezultate din munca în fața calculatorului timp de cel puțin opt ore pe zi. Iată ce ai putea îmbunătăți la capitolul ergonomie.
Cât de importantă este ergonomia la birou
Ca să înțelegi de ce contează foarte mult conceptul de ergonomie în ceea ce privește munca la birou, trebuie să știi semnificația termenului. Ergonomia este un domeniu de activitate tehnico-științific care studiază relația om-mașină-condiții loc de muncă. Mai exact, psihologi, fiziologi și tehnicieni colaborează pentru a optimiza această relație și a reduce până la eliminare bolile profesionale.
Așa că atunci când cumperi un scaun ergonomic pentru birou, cumperi de fapt o piesă de mobilier menită să-ți asigure tot confortul atunci când lucrezi. Chiar și așa, trebuie să te asiguri că alegi unul care îndeplinește anumite criterii. Designerii și arhitecții spun că e musai să aibă o pernă care îți susține noada și spatele, spătarul trebuie să aibă un suport lombar, un unghi cât mai larg de înclinare pentru confortul spatelui și gâtului și, dacă e posibil, să aibă integrat și un suport pentru picioare.
Nu ignora accesoriile perferice ale calculatorului
Dar scaunul nu este totul. Conform unui studiu GWI realizat în 2020 privind munca de acasă, 10% dintre utilizatorii de computere tastează de 3 milioane de ori pe an și „parcurg” 26 kilometri cu mouse-ul, anual, pe suprafața de lucru. Asta înseamnă că mouse-ul sau tastatura, cât și felul în care le folosești, cauzează la rândul lor disconfort.
E foarte uzual să vezi termenul de ergonomie asociat cu scaunele de birou, însă Logitech propune să-l asociezi, de-acum înainte, și cu perifericele pentru calculator. Cum funcționează? Simplu, obiectele pe care le folosești zilnic pentru munca pe calculator sunt acum gândite să îți ofere mai mult confort, astfel încât să ai o poziție corectă în timpul utilizării. Intenția este de a preveni sau atenua durerile musculare, de încheietură, de brațe sau chiar de gât. Și totul începe de la formă.
Cum arată o tastatură aprobată de specialiști în ergonomie
Cadrul tastaturii ERGO K860 de la Logitech este curbat, ceea ce te ajută să tastezi mai confortabil și să ai o postură mai bună în timp ce lucrezi. Mai exact, forma înclinată pe care îți vei rezema mâinile le oferă mai mult sprijin, cu scopul de a reduce durerile de încheietură care se pot întinde chiar spre umeri și gât. Este dotată și cu un suport pentru încheietură format din trei straturi de spumă cu memorie. În plus, tastatura integrează tastele numerice, comutarea facilă și o durată lungă de viață a bateriei.
În plus, înălțimea tastaturii este reglabilă, astfel încât să o poți folosi confortabil și atunci când stai pe scaun, și dacă stai în picioare. Piciorușele pot fi poziționate la 0°, -4° și -7°, pentru a-ți ridica palmele la înălțimea confortabilă, oricare ar fi set-up-ul tău de lucru.
Tastatura deține certificarea ofertă de United States Ergonomics, deci fără îndoială designul ei este gândit să reducă presiunea de contact. Iar la asta contribuie și tastele concave, datorită cărora degetele se orientează natural, ceea ce crește stabilitatea și receptivitatea.
Mouse-ul care reduce cu 10% activitatea musculară a mâinii
Din poze poate părea ciudat, însă unghiul vertical de 57° la care este proiectat mouseul Logitech MX Vertical reduce presiunea asupra încheieturii, în timp ce degetul mare e poziționat confortabil pe zona de sprijin. Ai ghicit, a fost conceput tot sub îndrumarea ergonomiștilor, care au dictat criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească astfel încât să îmbunătățească postura de lucru, să reducă durerile musculare și să încurajeze relaxarea degetelor.
Forma lui neobișnuită te ajută să ai o poziție naturală a mâinii în timp ce îl folosești și să reducă cu 10% activitatea musculară, comparativ cu un mouse obișnuit. Și asta va reduce presiunea asupra încheieturii.
Iar confortul nu ascunde o lipsă de performanță tehnică, dimpotrivă. Mouse-ul este dotat cu un senzor de înaltă precizie de 4000 DPI – care, apropo, reduce de patru ori mișcarea mâinii în timpul utilizării, comparativ cu un mouse obișnuit cu senzor de 10000 DPI.
Atât mouse-ul Logitech MX Vertical, cât și tastatura ERGO K860 pot fi cumpărate online de pe Altex.ro cu un cod de discount de 10%.