DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: 15 dormitoare moderne în care nuanțele neutre și odihnitoare primează

  Liniile drepte, atmosfera aerisită, neîncărcată de briz-brizuri inutile și decorațiuni excesive, nuanțele neutre și calme – toate aceste elemente laolaltă pot face un spațiu perfect pentru relaxare. Și sunt argumentele cele mai convingătoare să reproduci acasă o amenajare de dormitor modern. Dar mai bine lăsăm imaginile să vorbească în locul nostru.

  Am selectat o mulțime de exemple din proiectele mai multor designeri și arhitecți din România, exemple care îți vor dovedi că stilul modern nu este deloc unul complicat sau pretențios. Așa că inspiră-te din fotografiile de mai jos, pune pe hârtie elementele care îți plac și crezi că s-ar potrivi în locuința ta și construiește-ți propriul plan de amenajare pentru un dormitor modern.

  1. Contrast rece-cald subtil într-o amenajare de dormitor modern

  amenajare cu lemn dormitor
  Tăblia patului este realizată din PAL melaminat.

  În general, în amenajările moderne o regulă de bază este să mizezi pe nuanțe neutre. Așa cum a făcut echipa Jooca Studio în această amenajare de dormitor modern realizată într-o cabană de munte. A placat întreg peretele cu tăblia patului, pe care chiar a urcat-o pe tavan. Iar nuanța de lemn natur și albul pereților și al dressingului creează o atmosferă cozy și calmă. Tabloul de deasupra patului este un bloc de culoare albastru ce contrastează cu restul spațiului, fără să-l încarce vizual.

  2. Mult lemn și lumini ambientale care „încălzesc” spațiul

  amenajare nordica dormitor
  Peretele cu patul a fost placat cu PAL melaminat.

  Tot lemnul „urcat” pe pereți este elementul central al acestui dormitor gândit de echipa Next Interior. Iar ambientul este „încălzit” prin veiozele de pe noptiere și inserția luminoasă de la baza peretelui cu patul, care fac atmosfera mai intimă și mai primitoare. Iar dulapul se pierde complet în peisaj, căci are uși glisante și îi lipsesc orice fel de elemente decorative care l-ar putea scoate în evidență.

  3. Spoturi luminoase pe tavan sub forma unui „altfel de baldachin”

  amenajare cu lemn dormitor
  În dormitor, poziționarea spoturilor sugerează ideea unui baldachin.

  Ca să sugereze ideea unui pat cu baldachin în acest spațiu, în timp ce respectă regulile de amenajare pentru un dormitor modern, arhitectul Mihail Neagu a instalat pe tavan spoturi luminoase care doar sugerează vizual ideea de baldachin. În rest, a ales un tapet cu textură în relief și nuanțe pământii, iar patul și pardoseala sunt din lemn natur.

  4. Pat albastru și accente metalice ce adaugă un strop de eleganță într-o amenajare de dormitor modern

  Pentru a aduce o notă elegantă în această amenajare de dormitor modern din Râmnicu Vâlcea, arhitecta Cristiana Zgripcea a combinat nuanțele neutre și liniile simple și drepte specifice stilului modern cu unele accente metalice. Iar oglinda ce plachează ușile dressingului este bronz din aceleași rațiuni.

  5. Multă lumină și un accent intens de culoare printre nuanțe neutre

  tapiserie dormitor
  Cum intri în dormitor, primul lucru pe care îl observi e tapiseria roșie

  Oricât de mult s-ar potrivi nuanțele neutre cu stilul modern, e posibil ca amenajarea să devină prea monotonă dacă nu adaugi un accent colorat. Cum a făcut designerul de interior Adela Chivărean în acest dormitor luminos și aerisit vizual. Decorațiunea roșie depe perete este de fapt un covor vechi cumpărat de proprietara apartamentului din Floreasca de la un târg de vechituri.

  6. Stil scandinav + stil modern = love

  amenajare dormitor modern
  Covorul din dormitorul matrimonial este de la Rug Vista.

  Alexandra Stamate și Ana Maria Vasile de la Jooca Studio au creat combinația perfectă de elemente scandinave și moderne în dormitorul acestui apartament cu trei camere de pe Bulevardul Ion Mihalache din București. Mobilierul e dominat de linii drepte și colțuri ascuțite specifice stilului modern, însă sunt „îndulcite” de combinația-vedetă a celui scandinav: albul și textura de lemn natur. Iar totul se omogenizează perfect cu cele câteva mici accente de nuanțe reci.

  7. Dressing în continuarea tăbliei patului

  amenajare dormitor modern
  Patul a fost încadrat într-un ansamblu de mobilier lucrat pe comandă.

  În această amenajare de dormitor modern, arhitecta Raluca Vîrtopeanu a încadrat patul tapițat într-un ansamblu de mobilier lucrat pe comandă să acopere tot peretele dintre două grinzi. Astfel, corpului îi lipsește orice fel de element decorativ, chiar și mânerele, iar faptul că se pierde în peisaj face spațiul să pară mai mare, în timp ce oferă toată depozitarea necesară proprietarilor.

  8. Stil modern cald, combinat cu multe inserții gri

  amenajare modernă - dormitor
  Textura tapetului „îndulcește” cromatica în care predomină gri-ul

  Culoarea gri e foarte populară pentru amenajări de tot felul, iar arhitecții Rareș Urizcă și Irina Pandele de la Ortigo Design au ales să o „încălzească” vizual cu mult lemn natur în acest spațiu. Ajută și textura tapetului de pe peretele cu patul, dar și corpurile de iluminat suspendate deasupra noptierelor și montate în continuarea măsuței de machiaj.

  9. Combinație de modern și contemporan

  Ca să coordoneze dormitorul cu stilul eclectic din restul casei, dar totuși să păstreze un aer modern, arhitectele Sorana Leru și Mihaela Tampiza de la Miso Architects au combinat liniile drepte, simple, cu câteva accente metalice aplicate ori pe noptieră, ori în cadrul corpului de depozitare de pe peretele opus patului. Iar în lateral există un al doilea dressing placat cu oglinzi ca să dea profunzime încăperii.

  10. Tapet și tăblie până în tavan

  Amenajare dormitor matrimonial cu dressing walk in_Studio 2 (1)
  Tapetul e folosit ca element dominant în cameră

  Doar pentru că stilul modern se axează mai mult pe partea funcțională a amenajării, nu înseamnă că nu poți insera și elemente decorative. Echipa Studio 2.1 a pus un tapet în nuanțe estompate pe peretele lateral patului din acest dormitor, iar tăblia tapițată plachează tot peretele adiacent până în tavan.

  11. O amenajare de dormitor modern alb și luminos, cu birou la fereastră

  Ca să pună în valoare lumina naturală ce pătrunde în acest dormitor prin fostul balcon, Olivia Zahalca și Radu Postolache de la Postolache Zahalca Arhitectura au ales o paletă cromatică în care predomină albul. Și în locul fostului balcon este acum o zonă de birou cu accente scandinave, care merg mână în mână cu liniile moderne ale mobilierului din restul încăperii.

  12.  Tonuri calde și tapet cu forme geometrice

  dormitor modern mic
  Patul din dormitor este de la Divanissimi, covorul de la Vivre, iar tapetul de la I Love Wallpaper

  Echipa Archvity a luat liniile drepte specifice stilului modern și le-a adus pe peretele din spatele patului, sub forma unui tapet cu forme geometrice și irizații metalice. Iar toată amenajarea este completată de tonuri calde, puse în valoare prin corpurile de iluminat globulare suspendate deasupra noptierelor.

  13. Paletă cromatică modernă și minimalism

  Conceptul „less is more” este cel de la care arhitectele Ioka Design au pornit în amenajarea acestui dormitor monocrom, minimalist, în care domină stilul modern. Noptierele suspendate eliberează spațiul de pe podea și dau impresia de cameră mai mare, mai aerisită vizual. Arhitectele au urmărit să obțină astfel o atmosferă zen, odihnitoare.

  14. Monocromie completă și linii simple

  Amenajare dormitor alb negru si gri apartament Craiova Blanc Architecture
  Dormitorul matrimonial este compus din două camere ale apartamentului inițial.

  Singurul accent ce iese din paleta alb-negru pe care echipa Blanc Architecture l-a adăugat în această amenajare de dormitor modern stă în noptierele metalice cu finisaj cupru. În rest, și parchetul, și covorul, și patul, și decorațiunile și alte accesorii sunt toate variații între alb și negru. Însă tocmai faptul că noptierele sparg paleta de culori animă spațiul și înlătură monotonia.

  15. Jocuri de lumină într-un dormitor modern, simplu și cozy

  amenajare dormitor in nuante deschise
  Ușă de termopan între dormitor și balcon. Foto: Sabin Prodan

  Arhitecta Rucsandra Popescu a îndeplinit toate elementele necesare într-un dormitor cozy, fără să scoată niciun element anume în evidență. Patul are o tăblie din lemn cât peretele, într-o nuanță ce pare să continue încă de la nivelul parchetului și care asimilează chiar și cele două noptiere sub formă de scară. Pereții din întreg spațiul sunt albi și reflectă lumina naturală, obscurată prin obloanele orizontale astfel încât să facă atmosfera mai intimă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Inspirație pentru casă: 15 dormitoare moderne în care nuanțele neutre și od...