Apartamente cu 2 camere

Before&after: un apartament cu două camere și 45 metri pătrați pare mai spațios după renovare

Există câteva trucuri pe care le poți aplica în proiectul de amenajare a unui apartament mic astfel încât să-l faci să pară mai mare. Designerul de interior Adela Chivărean le-a aplicat cu succes în renovarea acestui spațiu de 45 metri pătrați din Floreasca.

Într-un bloc construit în anii ’60 în zona Floreasca, București, așteptau să fie renovate două camere mici, dar luminoase, o baie amenajată cam pe la începutul anilor 2000 și o bucătărie ce arăta mai degrabă a cameră tehnică. Aproape toate elementele originale erau la locul lor: tâmplăria interioară și cea exterioară, dar și parchetul din lemn masiv. Doar plăcile ceramice erau ceva mai recente și mai lipsea o ușă franțuzească înlocuită la o lucrare de renovare anterioară.

„Luând în considerare vechimea blocului, apartamentul era într-o stare decentă”, spune Adela Chivărean, restaurator și designer de interior. Proprietarii, un cuplu de antreprenori îndrăgostiți de cartierul pe care îl consideră o oază de liniște poziționată central, și-au dorit să îl amenajeze pentru a fi închiriat în regim hotelier. La fața locului, designerul a găsit un spațiu cu geamuri mari și fără elemente stridente, dar cu o suprafață de doar 45 metri pătrați ce avea nevoie să fie valorificată.

Obiectele inutile n-au ce căuta într-o amenajare de apartament mic

before after amenajare living adela chivarean
Livingul era gol când l-a văzut Adela, dar tot părea mai mic decât după amenajare

Iubitori de călătorii, cărți și muzee, proprietarii aveau deja o idee asupra a ceea ce își doreau: „un apartament care să respire, fără obiecte inutile, practic și seren”. Au fost pe aceeași lungime de undă cu Adela din prima clipă, mai ales în ceea ce privește culorile și materialele. „Nimic nu «imită» nimic, un aer minimalist și pragmatic peste tot”, explică ea.

Lucrările de renovare s-au suprapus cu debutul pandemiei, așa că amenajarea a ajuns să dureze șase luni. Investiția totală a fost de 30.000 euro, din care 10.000 euro au mers la finisaje, iar 8.000 la mobilă, restul au fost pentru manoperă, schimbarea ușilor și ferestrelor și alte achiziții.

Dormitorul e o oază de relaxare scăldată în lumină

before after amenajare dormitor apartament mic adela chivarean
Înainte de renovare, radiatorul stătea pe o bucată de perete ridicată de foștii proprietari pe locul unei uși franceze

„Singura demolare a fost o jumătate de perete care obtura o ușă franceză, pe care am readus-o la starea inițială pentru un plus de lumină și priveliște în dormitor”, spune Adela.

Tot în dormitor, deasupra patului, îți ia ochii un covor vechi roșu folosit ca decorațiune de perete. A fost găsit de proprietară la un târg de vechituri și așa a devenit piesă-statement în cameră. Iar cu toată lumina adusă în plus de ușa franceză ce căptușește peretele cu geam de sus până jos, e lesne de înțeles de ce încăperea a devenit preferata proprietarilor. „Nu am aglomerat cu mobilier, iar cel pe care l-am ales este see-through (se vede prin el, n.r.) pentru a mări vizual spațiu”, argumentează designerul.

Patru funcționalități într-un living mic

Livingul, deși era gol când l-a văzut Adela, pare mai spațios după amenajare. Oricât și-au dorit și ea și proprietarii, nu au putut păstra parchetul original din lemn masiv, căci era insalubru. Însă au ales unul nou asemănător, tot cu model os-de-pește. „Am folosit nuanțe calde, curate, deschise, accente metalice, materiale naturale”, descrie designerul.

Și toate elementele puse împreună au reușit să păcălească privirea astfel încât spațiul să arate aerisit vizual la final. În ciuda faptului că are mai multe roluri: „s-a dorit un living cu funcții multiple: dining, office, lounge și depozitare”.

Cea mai dramatică transformare s-a văzut în bucătărie și baie

amenajare apartament mic bucatarie
Bucătăria deși era placată cu faianță albă înainte, părea mai mică decât după amenajarea cu faianță neagră și corpuri verzi

Bucătăria arăta a camera tehnică înainte de renovare. Centrala era cu toate țevile și cablurile expuse, corpurile de mobilă păreau deconectate și dezordonate și spațiul de lucru era completat cu o masă ce părea rătăcită în spațiu. Dar designerul avea planuri mari pentru ea. „Bucătăria în nuanțe de verde și negru a fost o provocare, dar este un concept pe care l-am avut în minte încă de la început”, spune Adela Chivărean.

bucatarie faianta neagra mobila verde
Pentru luat micul dejun, Adela a creat în bucătărie o zonă de bar

Datorită faianței hexagonale negre, spațiul pare să fi fost „împins” vizual și astfel lărgit. Masa și corpurile deconectate au fost înlocuite cu o mobilă cu linii moderne ce oferă spațiu de lucru mult mai eficient. Bucătăria a devenit și ea una dintre încăperile preferate ale proprietarilor, în special mulțumită blatului amplasat sub geam.

before after amenajare baie adela chivarean
Ceramica maro-portocalie întuneca baia și o făcea să pară înghesuită

Ceramica în nuanțe de maro-portocaliu nu avantaja prea mult baia, ci mai degrabă o încărca inutil. Cada veche a fost înlocuită cu una freestanding cu picioare negre care se coordonează cromatic cu bateriile obiectelor sanitare și corpurile de iluminat. Iar faptul că o înalță de la sol lasă expusă podeaua și adaugă la senzația de spațiu. Un alt truc ce pare să adauge metri pătrați camere este că faianța albă contrastează cu peretele vopsit gri și masca de chiuvetă a dispărut și ea, astfel că nu mai „blochează” spațiul.

Lumina e cea mai importantă într-o amenajare de apartament mic

Per total, stilul apartamentului este unul minimalist, „ușor retro”, spune Adela. Toată amenajarea a fost o mică aventură din cauza pandemiei, care a decalat mult livrările furnizorilor, iar unele au fost chiar anulate. Însă chiar și așa, rezultatul final e unul care pune cei 45 metri pătrați în valoare.

„Am încercat să lăsăm în casă cât mai multă lumină naturală cu putință și să nu obturăm ferestrele inutil”, explică designerul de interior. Asta, împreună cu paleta cromatică deschisă și obiectele de mobilier minimale au lucrat împreună pentru a creea senzația de încăperi mari și libere în această amenajare de apartament mic. Pentru proiect, designerul a ales obiecte de la Maze Raw Amsterdam (lustra din dormitor), National Audubon Society, Denise White Label (masa de dining), IKEA, Jysk, The Home și Mobexpert.

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Adela Chivărean.

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DAVID
DAVID
8 months ago

Pozele la amenajarea veche sunt facute noaptea sau cu draperia trasa, iar la amenajarea noua se vede pe geam cum intra lumina 🙂 Serios acum. Plus ca proprietarii probabil si-au aruncat si jumatate de haine. Mie nu imi place cum arata pt 30 000 de euro. Daca mai apare si un copil apartamentul e impracticabil si nefunctional.

DAVID
DAVID
8 months ago
Reply to  Cezara Palade

Serios acum, chiar toti “ziaristii” sunt analfabeti functionali?! Scrie in articol “Lumina e cea mai importantă într-o amenajare de apartament mic” si am facut observatia ca era corect sa comparati mere cu mere, adica pozele before and after sa fi fost facute in aceleasi conditii pentru a vedea impactul reamenajarii. Legat de aparitia copilului, nu cred ca avea rostul sa va expuneti frustrarile personale, nu intereseaza pe nimeni, serios acum.

Bogdan
Bogdan
8 months ago
Reply to  Cezara Palade

Hey. Sigur că 45 rămâne 45, dar nu mai ocoliți răspunsul, spuneți pur și simplu că ați făcut un set de poze pe întuneric și unul pe zi pentru a amplifica artificial senzația de îmbunătățire venită prin reamenajare. Pe de altă parte nu voi apela niciodată la serviciile cuiva care încearcă să mă impresioneze forțând limita onestității pentru că probabil va încerca să-mi umfle și prețul cu aceeași lejeritate morală.

Denisa Niță
Admin
8 months ago
Reply to  Bogdan

Nu vindem și nici nu facem noi amenajările, așa că deciziile nu ne afectează în niciun fel. NU noi facem pozele, noi suntem o publicație, iar pozele ne sunt trimise și se proprietari, și de designeri. NU este încă o obișnuință în România ca oamenii să își facă poze înainte și după o amenajare (din același unghi, cu aceeași lumină etc), dar încercăm să îi obișnuim. DUREAZĂ, dar lucrăm la asta.

irina
irina
8 months ago

baia e frumoasa, bucataria insa….oribila

Anca
Anca
8 months ago

Adela a muncit si rezultatul e foarte frumos dar articolul nu se ridica la același nivel. A scrie e o munca si necesita talent la fel ca si designul. Asta e articol scris la repezeală.

Visan
Visan
8 months ago
  1. Articolul este bine scris. Felicitari!
  2. 2. In ceea ce priveste conditiile de iluminare al fotografiilor, David are perfecta dreptate. Ba mai mult, punctul de statie al camerei foto si/ sau zoom-ul este usor adus din condei pentru a scoate in evidenta maiestria decoratorului. Nu era nevoie. In primul rand pentru ca s-a scos tot ce se putea din acest apartament si in al doilea ca unii dintre noi s-au prins de micile ajustari optice.
bogdan
bogdan
8 months ago
Reply to  Cezara Palade

Bănuiesc că amenajarea nu se face pocnind din degete, ci că există un t0 in care proprietarii nu mai sunt și cu un minim efort, pentru un articol obiectiv, puteți chema fotograful în spațiul acela încă neamenajat. Mulțumesc

Denisa Niță
Admin
8 months ago
Reply to  bogdan

Vă mai zic și aici, ca să ne lămurim: NU noi amenajăm și nu noi facem pozele. Lucrăm cu ce primim. Zi ușoară!

Dana
Dana
8 months ago

Un designer cu experienta, rezultatul ar fi fost excelent, dar, asa, pare un lucru facut de un amator, sau un debutant.

Denisa Niță
Admin
8 months ago
Reply to  Dana

Așteptăm sugestiile dumneavoastră pentru o amenajare excelentă. Primim și poze cu una făcută de dumneavoastră, o putem și publica. Mulțumim!

ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Liziera de lac: cum arată o casă smart de lângă București, înconjura...