Baie

50 de trucuri prin care poți face o baie mică să pară mai mare

    Deși multă lume se ferește de ele, băile mici pot fi foarte frumoase. E adevărat că sunt mai greu de amenajat, căci spațiile mici aduc multe provocări, mai ales când vine vorba de optimizarea lor. Unde depozitezi prosoapele curate, dar pe cele ude? Și dacă spațiul nu-ți permite nici măcar o cabină de duș?

    Indiferent de provocare, există soluții care te vor ajuta să-ți depozitezi lucrurile esențiale și să-ți amenejezi baia cu acea notă personală. Fiindcă spațiul mic nu ar trebui să te limiteze, uite 50 de trucuri pentru băi mici care să le facă să pară mai mari decât sunt, potrivit House Beautiful.

    1. Idei amenajare baie mică: galerie de oglinzi

    p

    Oglinzile fac parte din cele mai comune trucuri pentru spațiile mici. Asta fiindcă reflectă lumina și oferă profunzime și dimensiune spațiului. Dacă ai o baie mică, fă o galerie de oglinzi de diverse dimensiuni și forme pe perete. Vor reflecta lumina în toate colțurile camerei, iar ea va părea automat mai aerisită. Alege oglinzi cu rame în aceeași nuanță sau pictează-le tu, ca să obții un look unitar.

    2. Cadă compactă

    p

    Dacă ai o baie lungă, dar foarte îngustă, nu înseamnă că trebuie să renunți la cadă în favoarea dușului. O soluție ar fi să instalezi o cadă freestanding compactă pe o platformă puțin ridicată.

    3. Accente grafice

    p

    Gresia cu model sinuos oferă dimensiune și iluzia continuității în băi mici. Folosește aceeași gresie în continuarea căzii, ca să creezi și mai multă profunzime spațiului. În locul unui calorifer pe podea, montează unul cu bare pe perete. Îl vei putea folosi și pentru prosoape, și pentru a agăța diverse accesorii de el.

    4. Fără uși

    p

    Trucul ăsta nu e pe placul oricui, dar dacă ești fana spațiilor aerisite s-ar putea să te atragă. Poți renunța total la ușa de la baie, iar în locul ei montează un cadru din lemn care să se potrivească cu arhitectura și estetica locuinței tale.

    5. Geam pe tavan

    p

    Dacă stai la casă și baia nu are ferestre pe pereți, optează pentru un geam pe tavan. Astfel va intra multă lumină în cameră și o va face să pară mai mare și mai aerisită. În plus, montat deasupra dușului, geamul te va ajuta și să scapi rapid de umezeală și să eviți formarea mucegaiului.

    6. Artă montată vertical

    p

    Dacă-ți place să ai o galerie de artă în fiecare cameră, iar baia e mică și îngustă, există soluții. Pe peretele din spatele wc-ului pune câteva tablouri vertical, unul sub altul. Alege printuri de aceeași dimensiune și cu același tip de ramă pentru un look organizat.

    7. Dulapul cu chiuvetă built-in

    p

    Un alt truc pentru băile înguste este să montezi o chiuvetă cu sertare built-in între doi pereți. Alege o oglindă pe toată dimensiunea peretelui pentru a crea profunzime camerei. Pentru un plus de personalitate, alege o culoare îndrăzneață pentru pereți și un model grafic pentru gresie.

    8. Ușă secretă

    p

    Într-un spațiu limitat, în care nu doar baia este mică, obiectele și mobilierul multifuncționale sunt cheia. Poți „ascunde” baia în spatele unei uși secrete făcută dintr-un raft tip bibliotecă. Nu numai că optimizează spațiul restrâns, dar te și poartă cu imaginația într-o poveste cu castele pline de spații ascunse și secrete.

    9. Uși glisante

    p

    În băi mici și foarte înguste, chiar dacă există un spațiu unde s-ar potrivi un dulap, deschiderea ușilor ocupă mult spațiu. Ca să scapi de acest impediment, montează la dulap uși glisante. Folosește aceleași nuanțe pentru uși ca cele de la dulapul chiuvetei, ca să creezi unitate.

    10. Respectă paleta cromatică

    p

    În băi mici este important să ții cont de paleta cromatică, astfel încât spațiul să nu pară amestecat sau dezordonat. Optează, de exemplu, pentru finisaje metalice în aceeași nuanță. Rama oglinzii, finisajele aplicelor, mânerele de la dulap, de la duș, cât și robineții în aceeași nuanță vor unifica toate celelalte elemente din baie.

    11. Mix de materiale

    p

    Dacă ai o baie mică, nu înseamnă că este sortită să fie plictisitoare. Nu te teme să combini diverse tipuri de materiale și texturi. Ia exemplul din imagine, în care baia mică este amenajată cu marmură, dușumea, lemn vintage, sticlă și metal. Fiindcă nu este aglomerată, iar elementele diferite se completează reciproc într-un mod jucăuș, nici nu o mai percepi ca fiind mică.

    12. Păstrează numai produsele pe care le folosești des

    p

    În băi mici, elementele copleșitoare sunt multitudinea de sticle și recipiente de cosmetice, împrăștiate peste tot. Păstrează-le doar pe cele pe care le folosești constant și pune-le în recipiente frumoase.

    13. Dulapuri ascunse în perete

    p

    Unul dintre cele mai ingenioase trucuri pentru băi mici este mobila built-in în perete. Ascunde vizual dulăpiorul de medicamente într-unul dintre pereți. Astfel, baia va arăta mai spațioasă și mai liberă.

    14. Idei amenajare baie mică: toaletă pentru depozitare

    p

    Profită de fiecare bucățică de spațiu pentru depozitare. Bazinul de la toaletă este ideal pentru depozitarea unor lucruri mici. Ca totul să fie organizat, folosește cutii sau coșuri pe care să le pui pe bazin. În ele poți depozita bețișoare pentru urechi, dischete demachiante, chiar și cosmetice mai mici.

    15. Bancă pentru cabina de duș

    p

    Chiar dacă baia ta are spațiu doar pentru o cabină de duș, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la confort. Optează pentru o cabină de duș cu geam, iar în interior montează o băncuță. Pentru un aspect minimalist, folosește negrul pentru finisaje și pentru băncuță.

    16. Depozitare pe perete

    p

    În băile mici, pereții sunt soluția salvatoare. Montează pe ei aplice pentru extra lumină și cârlige pentru prosoape. Păstrează spațiul cât mai simplu ca să nu-l sufoci vizual.

    17. Materiale unice și monocromie

    p

    Cu ajutorul minimalismului, băile mici își pot găsi tot felul de soluții ideale din punct de vedere estetic. Cum ar fi acest mix de materiale în nuanțe de gri. Chiuveta și suprafețele din piatră gri, metalul argintiu, prosopul cu dungi și oglinda rotundă demonstrează cu succes că stilul minimalist în spațiile mici poate fi și jucăuș.

    18. Depozitează hârtia igienică în coș

    p

    Chiar și cele mai mici spații, atunci când sunt organizate, par mai mari și sunt plăcute la vedere. Dacă nu ai spațiu dedicat pentru un dulap sau suport pentru hârtia igienică, ține sulurile într-un coș sub chiuvetă. Același lucru îl poți face și cu alte accesorii, ca să nu le lași împrăștiate.

    19. Folosește o oglindă mare

    p

    O oglindă mare pe tot peretele este o modalitate garantată de a crea iluzia de spațialitate. Chiar dacă nu ai fereastră la baie sau nu intră destulă lumină naturală, o oglindă de o dimensiune atât de mare va oferi spațiului o estetică aerisită. Totul va arăta și mai bine dacă folosești nuanțe deschise pentru pereți și pentru restul accesoriilor.

    20. Iluminare bună

    p

    Deși în baia asta mică accentul cade pe faianța și gresia roz, iluminatul potențează totul. Pe lângă lumina de la chiuvetă și cea naturală de geamuri, dacă montezi un corp de iluminat mare în tavan, baia va fi inundată cu și mai multă lumină.

    21. Idei amenajare baie mică: draperii atârnate strategic

    p

    Dacă ai o cadă freestanding, optează pentru perdele de duș care arată mai degrabă a draperii pentru geam. Montează două, câte una pe fiecare parte a căzii, și ține-le date la o parte când nu foloseșți cada.

    22. Cât mai multe dulapuri

    p

    Dacă-ți faci mobila pentru baie la comandă, optează pentru o mulțime de dulapuri pe pereți, de sus până jos. Poți chiar să ascunzi chiuveta și oglinda în dulap, ca în exemplul din imagine. Practic vei avea acces la majoritatea lucrurilor dacă deschizi ușile și sertarele dulapurilor. Când sunt închise, baia va fi aerisită și simplă, lucru ideal în spațiile mici.

    23. Îmbracă totul în plăci ceramice

    p

    Când ai o baie minusculă care nu-ți permite nici să montezi o cabină de duș, folosește plăcile ceramice în avantajul tău. Îmbracă tot spațiul în faianță ca totul să se poată uda și curăța fără probleme. Asigură-te și că ai o scurgere bună în centru.

    24. Galerie în baia de serviciu

    p

    Baia mică de serviciu, în care ai doar toaleta și o chiuvetă, poate arăta și ea foarte cool chiar dacă e minusculă. Umple pereți de tablouri și folosește spațiul de pe bazinul wc-ului pentru depozitare.

    25. Profită de spațiul de pe pervaz

    p

    Dacă ai o baie mică cu geam, folosește-te de pervaz ca spațiu de depozitare. Poți pune pe el coșuri cu cosmetice și prosoape sau poți să-l folosești strict decorativ și să-l accesorizezi cu o vază și cu un tablou.

    26. Dulap cu margini curbate

    p

    Liniile curbate la mobilă fac parte dintre trendurile de design interior de anul acesta, așa că profită de ele dacă ai o baie mică. Dacă reamenajezi baia, pune chiuveta pe un colț și montează sub ea un dulap curbat. Vei optimiza la maxim spațiul.

    27. Metodă de depozitare sub chiuvetă

    p

    Când nu ai spațiu pentru dulapul de prosoape, ține-le depozitate sub chiuvetă. Ca să încapă cât mai multe prosoape într-un spațiu mic, depozitatează-le rulate.

    28. Culoare aprinsă și spații de depozitare ingenioase

    p

    Asigură-te că fiecare obiect din baie are un scop. Pune dulapuri built-in pe pereți care să se lege de cel cu chiuveta și să formeze un corp unitar. O culoare deschisă și aprinsă pentru mobilă poate scoate în evidență celelalte nuanțe din baie.

    29. Raft plutitor

    p

    Într-o baie mică, raftul plutitor este elementul salvator. Pe el poți ține diverse cosmetice la îndemână sub oglindă. Optează pentru unul din sticlă transparentă pentru a nu îngrămădi vizual spațiul.

    30. Spațiu întunecat voit

    p

    Deși albul și alte nuanțe deschise fac un spațiu să pară mai mare, poți îmbrățișa și negrul, dacă îl combini cu elementele potrivite. Alege faianță de tip fagure cu plăci mici și montează pe vertical o oglindă îngustă, dar lungă. Chiuveta cu aspect de piatră și barele metalice pentru prosoape de sub ea completează perfect aspectul băii.

    31. Idei amenajare baie mică: extinde marginile chiuvetei

    p

    În locul unui dulap pentru chiuvetă, poți salva spațiul cu un design alungit. Chiuveta cu blatul pot fi un întreg spațiu montat pe picioare cu bare din metal. Vei avea destul spațiu pe barele de metal să depozitezi prosoapele sau să agăți diverse accesorii.

    32. Uși din sticlă pentru duș

    p

    Dacă n-ai spațiu pentru cadă, un truc ca să pară baia mai mare este să nu pui o cabină de duș clasică. Montează doar uși din sticlă transparentă și spațiul va părea instant mult mai aerisit. Ca locul să nu pară prea plictisitor și steril, vopsește tavanul și peretele până la gresie într-o nuanță caldă și puternică.

    33. Totul luminos

    p

    Pentru unele persoane, o baie total albă poate fi extrem de plictisitoare, dar cu toate astea, face un spațiu mic să pară mai ordonat și mai mare prin luminozitate. Ca să obții aceleași beneficii, dar fără să fie o baie în totalitate albă, integrează alte nuanțe deschise și subtile. Cum ar fi crem pentru mobilă, striații gri deschis pentru chiuvetă, și podeaua în nuanțe neutre calde.

    34. Joacă-te cu proporțiile

    p

    Dacă ai o baie lungă și îngustă și-ți plac accentele de culori, joacă-te cu nuanțele și proporțiile. Pune ghivece cu plante pe suporturi înalte și îmbracă până în podea rafturile într-un material în care se regăsesc culorile din restul elementelor decorative.

    35. Folosește spațiul din perete

    p

    Dacă vrei o cadă mare sau a ta ocupă tot spațiul dintre trei pereți, va trebui să găsești soluții de depozitare chiar în interior lor. Incorporează rafturi built-in sau spații în peretele din spatele căzii pentru produsele pentru baie.

    36. Perdea pentru chiuvetă

    p

    Elementele decorative care erau cool pe vremea bunicii au revenit din nou în trendurile de design interior. Ascunde spațiul de depozitare de sub chiuvetă cu o draperie, iar baia mică va părea instant mai mare și mai ordonată.

    37. Depozitare creativă

    p

    Spațiile clasice de depozitare pot fi nepractice în băile mici. Așa că improvizează și folosește-ți creativitatea. Poți folosi un coș din răchită peste care să pui o tavă cu alte produse sau decorațiuni. Un coș cu capac este de asemenea foarte util.

    38. Rafturi în loc de mobilă

    p

    Dacă nu ai un dulap cu blat la chiuvetă, montează un raft lung sub oglindă. Vei putea depozita pe el esențialele de zi de zi, precum periuța și pasta de dinți, săpunul și parfumul etc. Poți monta rafturi și pe peretele din spatele toaletei pentru extra spațiu vertical de depozitare.

    39. Idei amenajare baie mică: folosește un tapet cool

    p

    În băile mici de serviciu, fără lumină naturală, optează pentru un tapet interesant care să iasă în evidență în combinație cu lumini subtile. Poți face combinații de nuanțe mai închise cu accente metalice.

    40. Coșuri pentru depozitare

    p

    O regulă de aur de care trebuie mereu să ții cont într-o baie mică este să depozitezi lucrurile de pe rafturi în coșuri sau în cutii. Astfel, și cel mai mic spațiu arată ordonat, lucru care-l face să pară mai mare decât e. Evită pe cât posibil aglomerarea vizuală cu lucruri.

    41. Improvizează spațiu pentru oglindă

    p

    Dacă ești îndeajuns de norocoasă încât să ai peretele din spatele chiuvetei plin de geamuri, montează o oglindă cu braț de tip acordeon pe care o poți mișca în funcție de nevoi.

    42. Fereastră pe tavan deasupra ferestrei obișnuite

    p

    Dacă stai la casă și ai o baie mică în mansardă, fă-o să pară mai mare cu ajutorul luminii naturale. Pe tavanul de deasupra peretelui cu fereastră mai montează un geam. Astfel, lumina va pătrunde în cameră din mai multe unghiuri.

    43. Sticle în perete

    p

    Poți oricând să folosești un raft pentru duș, dar noi ne-am îndrăgostit de utilitatea și estetica spațiilor de depozitare încastrate în perete. Joacă-te cu spațiul și cu formele pentru a-ți transforma spațiul mic din baie într-o adevărată capodoperă utilă și funcțională.

    44. Aceeași faianță și în duș

    p

    Fă spațiul să pară mai mare cu ajutorul gresiei. Dacă ai un duș walk-in, folosește aceleași plăci de gresie ca cele de pe podeaua băii. Va crea continuitate și spațiul va părea mai mare dacă ușile dușului sunt din sticlă transparentă.

    45. Chiuvetă fără dulap

    p

    Un alt truc pentru ca băile mici să pară mai aerisite este să renunți total la dulapul de sub chiuvetă și să o montezi direct pe perete. În plus, arată și foarte chic, mai ales pe un perete alb cu finisaje aurii.

    46. Cadă freestanding

    p

    Căzile freestanding par (și uneori chiar sunt) mai mari decât cele obișnuite. Avantajul lor este că le poți pune oriunde în baie și să le acordeze instalatorul la scurgere și la sistemul de apă. Astfel, poți să-ți organizezi și optimizezi spațiul din baie după cum dorești. Pentru profunzimea spațiului, montează deasupra căzii o oglindă mare.

    47. Bare pentru prosoape

    p

    Dacă ai chiuveta montată pe picioare din bare de metal, nici nu mai ai nevoie de dulăpior pentru prosoape. Sub chiuvetă poți pune coșuri în care să depozitezi diverse, iar prosoapele le poți atârna pe bare și pe inelele montate pe perete.

    48. Idei amenajare baie mică: nu bloca ferestrele

    p

    Lumina naturală este foarte importantă în băi mici cu fereastră. Dacă ăsta este și cazul tău, nu bloca lumina cu perdele de duș, ci montează uși din geam transparent pentru duș sau pentru cadă.

    49. Folosește o scară

    p

    În ultimii ani, scările sprijinite de perete au devenit un truc ideal de decorare și depozitare în băile mici, fiindcă sunt compacte, nu ocupă mult spațiu și-ți oferă oportunități variate de depozitare pe înălțime. Pune o scară pe peretele din spatele toaletei și atârnă pe ea prosoape sau coșuri cu accesorii și decorațiuni. Este o opțiune ideală mai ales dacă stai în chirie și nu poți să montezi rafturi sau să dai găuri în pereți.

    50. Ușă glisantă

    p

    În locul unei uși prinse în balamale, care atunci când se deschide îți ocupă spațiul din baia și așa mică, optează pentru una glisantă. Monteaz-o pe un sistem de prindere paralelă cu podeaua.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    50 de trucuri prin care poți face o baie mică să pară mai mare