Baie

Amenajări de băi mici: 5 idei de la designeri și arhitecți români

  În fiecare săptămână, mergem în locuințe interesante și primim proiecte cu amenajări interioare care ne lasă mască și ne fac să visăm la casa perfectă. Dacă te-ai plictisit de scrollat pe Pinterest sau Instagram după inspirație, am pus la un loc câteva idei de amenajări pentru băi mici realizate de arhitecți și designeri români.

  Atunci când îi întrebăm pe oameni care este locul lor preferat din casă, cei mai mulți răspund livingul, iar când îi întrebăm care e camera în care petrec cel mai mult, aceștia aleg bucătăria. Însă nu puțini sunt cei care ne dezvăluie că petrec surprinzător de mult timp în baie. E locul în care practic îți începi ziua și în care poți să te răsfeți după o zi de muncă, cu o baie lungă și fierbinte.

  Pentru că nu toți suntem norocoși să avem atâția metri pătrați încât să ne facem un mini spa chiar la noi acasă, îți arătăm cum au optimizat spațiul câțiva designeri și arhitecți de la noi. Iată cinci idei de amenajare pentru băi mici.

  1. Culorile deschise, un truc de luat în calcul în amenajări de băi mici

  amenajari baie mica in alb
  Albul face o baie mică să pară mai mare. Foto: Andrei Tudoran

  Baia matrimonială din acest apartament cu trei camere din nordul Bucureștiului are numai 4,4 metri pătrați. Ca să nu pară prea încărcată, arhitectul Sergiu Califar a folosit albul drept culoare de bază pentru finisaje și mobilier. Același efect îl poți obține și dacă alegi alte culori deschise, cum sunt cremul, galbenul sau rozul pal. Dacă simți nevoia unui contrast, poți folosi o nuanță mai închisă pentru podea.

  2. Finisaje clasice ușor de accesorizat

  O baie finisată simplu îți dă libertatea de a o accesoriza după bunul plac. Foto: Simona Ungurean

  Clasicul rămâne mereu la modă, iar asta se aplică și în cazul finisajelor. Pentru baia acestui apartament din Târgu-Mureș, designerul Simona Ungurean a ales o „faianță tip metro” (plăci care imită ceramica folosită la metroul newyorkez) – a găsit un model foarte ieftin, cu 50 lei/mp -, și l-a completat cu accesorii metalice și puțin mozaic. „Faianța Metro e un model de cursă lungă. Combinația de alb cu gri și mobilier metalic poate fi oricând împrospătată cu noi accesorii, pentru un look fresh”, explică designerul.

  3. Mix de elemente retro și minimaliste

  Non-culorile sunt potrivite pentru băi mici amenajate într-o combinație de stiluri. Foto: Alexandru Prodan

  În această baie, stilul retro este în armonie perfectă cu cel minimalist din perspectiva obiectelor alese și a coloristicii. O scară este acum suport pentru prosoape și cadrul unei mașini de cusut este parte din chiuvetă.

  „Am folosit o mașină de cusut Singer, veche, ca suport pentru chiuveta din baia mare. Pentru asta, a trebuit să îi dezasamblăm blatul, care a devenit element deco în living”, explică Alexandra Năstase, designerul care s-a ocupat de amenajare.

  Minimalismul este un stil simplu, care ocupă puțin spațiu prin definiție și de asta e potrivit pentru amenajări de băi mici. Albul și negrul, alături de puțină culoare naturală de la blat și plante, sunt combinații frecvent utilizare în decoruri minimaliste.

  4. Perete de accent în aceleași finisaje

  Păstrează continuitatea între cadă și un perete accent. Foto: Raluca Sînziana Căținaș

  Designerul de interior Raluca Sînziana Căținaș folosește un perete accent, finisat la fel de sus până jos, pentru a nu „tăia” vizual baia în două. Acest truc poate fi pus în practică în multe amenajări de băi mici, pentru că înalță încăperea și dă impresia de mai mult spațiu.

  Atenție, însă! Aplică acest truc doar pe un singur perete, ideal ar fi pe cel de lângă cadă.

  5. Cabină de duș walk-in în loc de cadă

  Cabina de duș walk-in cu perete de sticlă economisește spațiu într-o baie mică. Foto: Pinterest

  Fără dar și poate, o cabină de duș walk-in este cea mai eficientă soluție din punct de vedere al spațiului folosit în amenajările de băi mici.

  Culorile, combinațiile creative de finisaje cu accesorii și mobilier sau alegerea unei cabine de duș care ocupă cât mai puțin spațiu sunt aspecte care transformă orice amenajări de baie mică într-un spațiu practic.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  magda
  magda
  4 years ago

  4.4 m2 pt o baie nu e un spatiu mic (mai ales in ap de blocuri) daca stii ce sa faci cu el si cum sa il luminezi. ati uitat sa precizati ca si lumina joaca un rol important, artificiala si daca e si un pic de lumina naturala, cat de putin ar fi, e si mai bine.

  icon

  Amenajări de băi mici: 5 idei de la designeri și arhitecți români