7 tendințe de design apărute în 2021, care vor rămâne la modă și în 2022
publicat pe 11 oct. 2021Anul 2021 a fost unul destul de productiv în materie de tendințe de design interior. Au apărut o mulțime de direcții noi în ceea ce privește alegerile cromatice, liniile pieselor de mobilier și chiar felul de a folosi o încăpere, în special activitățile pe care le desfășori în ea.
E momentul potrivit să privești în urmă la ce tendințe de design interior au câștigat popularitate anul acesta. Cei de la Apartment Therapy au identificat șapte trenduri noi în casele tuturor și preconizează că vor rămâne valabile și în anul 2022.
1. Întoarcerea culorilor
Deși paletele neutre sunt atemporale și vor fi mereu alegerea cea mai sigură într-o amenajare, culorile saturate au început să revină, încet-încet, în casele tuturor. Sunt prezente în multe amenajări despre care am scris anul acesta, iar designerii spun că vor fi din ce în ce mai apreciate și integrate în decor în anul următor.
În special nuanțele inspirate din bijuterii sau culorile întunecate care adaugă profunzime pereților. S-ar părea că este efectul direct al pandemiei care a forțat pe toată lumea să petreacă mai mult timp înăuntru, iar acum apare nevoia ca amenajarea locuinței să spună o poveste, să fie nu doar confortabilă, ci și interesantă.
2. Spațiile de relaxare și refugiu
Tot în categoria de tendințe de design interior apărute în pandemie se numără și spațiile de relaxare, de refugiu care au început să apară tot mai des în casele tuturor. Carantinarea a scos la suprafață nevoia de a învăța să ne relaxăm și refugiem în propriile locuințe, iar asta s-a transpus în zone special dedicate acestor activități.
Am observat și în amenajările designerilor și oamenilor obișnuiți despre care am povestit în secțiunea „Tururi de casă” tot mai multe colțuri de citit, cu fotolii confortabile și lumini de ambianță, balcoane care primesc tot mai multă atenție sau zone în care elementul central este un balansoar suspendat. Conform Apartment Therapy, nu s-a resimțit niciodată mai puternic nevoia de deconectare și odihnă la finalul zilei decât anul acesta, iar ei prevăd că efectele ei se vor vedea în amenajări și anul viitor. De la colțuri de băut cafeaua în liniștite, chiar până la mini-baruri de cocktail.
3. Liniile curbe
În 2021, totul a devenit un pic mai rotunjit și mai voluptuos – cel puțin în ceea ce privește mobilierul. De la canapele curbate la corpuri de depozitare semirotunde, aceste tendințe de design par să se extindă chiar și în arhitectură. Revin la modă arcadele rotunjite pe care toată lumea le avea în case la începutul anilor 2000 – dar nu și scafele din tavan, din fericire.
Iar dacă nu ai chef să construiești din nou acea arcadă rotunjită din rigips la trecerile dintre camere unde nu ai montate uși, poți updata amenajarea cu o arcadă pictată pe perete.
4. Arta ca investiție
O temă recurentă în ultimii ani este încadrarea amenajare a unor obiecte cu valoare sentimentală, lucruri care înseamnă ceva pentru cei care locuiesc în spațiul respectiv și care le aduc fericire. Iar arta a devenit din ce în ce mai apreciată din acest motiv.
Obiectele realizate de artiști nu mai sunt văzute ca un moft – ori cel puțin sunt pe drumul cel bun în direcția asta. Designerii spun că au observat o mai mare deschidere a clienților lor spre a investi în picturi și portrete la comandă.
5. Grija pentru sănătate
Poate suna ciudat, însă grija pentru sănătate a început să se vadă din ce în ce mai mult în noile tendințe de design interior din 2021. Mai precis, o mai mare atenție la proprietățile fiecărui material. Sunt la modă acum materialele cu proprietăți antimicrobiene în special în ceea ce privește blaturile de bucătărie. De exemplu, porțelanul, care nu este poros precum piatra naturală și deci este mai igienic.
Însă tot la acest capitol se integrează și preferința pentru sistemele smart home, care reduc la minimum interacțiunea tactilă cu prizele și întrerupătoarele din casă. Iar cu cât atingi mai puțin suprafețele, cu atât minimizezi riscul de a purta microbi și virusuri prin locuință.
6. Piesele dedicate animalelor de casă
Mobilierul și accesoriile pentru câini și pisici sunt din ce în ce mai căutate și probabil că vor fi și mai populare anul următor. Mulți au adoptat animale de casă în perioada pandemiei, iar asta a venit la pachet cu schimbări și adaptări în amenajările interioare.
IKEA a lansat încă de anul trecut o colecție de piese pentru animale de companie și nu e singurul retailer de mobilier care comercializează astfel de obiecte. De la paturi pentru pisici, la accesorii esențiale pentru câini, le-am văzut pe toate anul acesta.
7. Finisajele marcate de timp
Suprafețele lucioase, impecabile, care dau senzația de nou nu mai sunt atât de căutate în ultima perioadă. Designerii au observat o preferință pentru finisajele marcate de timp, mătuite, chiar antichizate, care par să dea mai multă căldură amenajărilor.
Am observat în tot mai multe case despre care am scris foarte mult lemn, un material pe care trecerea timpului se observă destul de clar, iar asta îi dă un farmec aparte.
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.