DESIGN EXTERIOR

Iazuri de gradină: 15 idei din care să te inspiri și să-ți creezi un colț zen

  Cine nu visează să aibă un mic paradis verde chiar acasă, unde să se bucure de natură și să se refugieze la finalul zilei? Dar imaginează-ți cum ar arăta grădina ta și cu o sursă decorativă de apă. Pe lângă clasicele fântâni artezieni, poți improviza cu diverse modele de iazuri de grădină.

  Dacă nu știi de unde să începi, uite 15 idei de iazuri de grădină din care să te inspiri.

  1. Iazuri de grădină: model circular cu piatră

  p

  Iazul circular cu piatră are avantajul că se potrivește și într-o grădină de dimensiune redusă. Ca să îl încadrezi cât mai bine în amenajarea grădinii, poziționează-l într-un loc unde să aibă în jurul lui pietriș decorativ. Astfel poți experimenta cu diferite aranjamente de grădină, în care iazul să se îmbine cu pietrișul, elementele decorative și plantele. Combină suculente cu flori de piatră și alte plante potrivite cu solul nisipos.

  2. Iaz simplu cu pietre

  p

  Pentru iubitorii stilului minimalist, un iaz cât mai simplu și arhitectural este alegerea potrivită. Fiindcă nu va avea plante în apă, încadrează-l între gardul viu și flori. Simplitatea și precizia geometrică a formei vor oferi grădinii un aspect aranjat și organizat, unde fiecare element pare bine studiat.

  3. Mix&match: iazuri de grădină cu fântână

  p

  Elementele decorative merg cel mai bine împreună, de aceea un iaz cu fântână decorativă va maximiza aspectul grădinii. O fântână verticală cu bazin (care va servi drept iaz) este și un bun paravan cu care poți potența intimitatea grădinii. Dacă ai o terasă mare, poți să-ți instalezi un astfel de sistem chiar dacă stai în apartament. Serile de vară petrecute cu sunetul apei în fundal vor fi foarte relaxante.

  4. Iaz improvizat într-un recipient

  p

  Asta este cea mai rapidă și mai puțin costisitoare opțiune când vrei un iaz de grădină. Poți să improvizezi și să folosești un recipient vechi din metal folosind tehnici de upcycling, sau să alegi unul nou dedicat acestui proiect. Mai rămâne doar să găsești locul potrivit în grădină și să alegi plantele care vor crește în apă.

  5. Iazuri de grădină cu cișmea

  p

  Asta e varianta mai complexă a celei dinainte. Bazinul poziționat în fața unei cișmele ascunsă de plante arată foarte cool și îl face mai deosebit. Să integrezi apa în amenajarea grădinii este mult mai ușor decât pare la prima vedere. Ai multă libertate creativă, de la locul unde poziționezi iazul, la celelalte elemente decorative care îl vor însoți.

  6. Iaz la ieșirea din casă

  p

  Cum ar fi să-ți bei cafeaua de dimineață pe patio, unde să ai un iaz chiar la ieșirea din casă? În fiecare zi te-ai putea simți ca într-o vacanță. Pe vreme de pandemie, tipul ăsta de amenajare va ține și locul momentelor petrecute la terasele de pe malul lacului.

  7. Colț de grădină cu iaz

  p

  Atunci când îți decorezi grădina, colțurile par că dau adesea cele mai mari bătăi de cap. Dacă nu ai norocul unei grădini mari, atunci cu atât mai mult va fi nevoie să acorzi o importanță sporită colțurilor, pentru a maximiza spațiul. Amenajează un colț de grădină pentru iaz și plantele care vor crește în el și prin împrejurimi, însă fără să aglomerezi spațiul.

  8. Iaz cu statuie

  p

  Pentru un astfel de iaz ai nevoie de o grădină mai voluminoasă în care să poți pune un bazin din piatră și statuia, fără să ocupi tot spațiul. Poți să adăugi mereu plante noi și să înfrumusețezi spațiul cu o statuie din piatră. Poate că nu trăiești într-un castel, dar grădina ta ar putea avea un look regal, de poveste.

  9. Iazuri de grădină cu Feng Shui

  p

  Dacă îți ghidezi amenajarea casei după principiile Feng Shui, același lucru ar trebui să fie valabil și pentru grădină. O statuetă cu Buddha lângă iaz va schimba energia grădinii și va crea un spațiu relaxant care te va îndemna la meditație și reflecție. Pentru un aspect oriental crește nuferi pe iaz. Vor arăta minunat atunci când înfloresc.

  10. Iazuri de grădină cu pești koi

  p

  Dacă vrei un iaz mai mare și plin de viață, poți crește și îngriji câțiva pești koi, faimoasele simboluri japoneze. Vor aduce o pată de culoare în grădină și va fi distractiv să le observi comportamentul și să-i îngrijești. Peștii koi sunt foarte activi și cunoscuți pentru capacitatea de a depăși obstacolele (înoată bine și în amonte), este posibil să te molipsești de la energia lor.

  11. Iaz demn de grădina botanică

  p

  În perioada verii poți scoate afară o parte din ghivecele cu plante de interior. Transformă bazinul cu țâșnitoare într-un iaz demn de grădina botanică cu ajutorul plantelor. Pune în jurul bazinului ghivece cu plante diferite. Când alegi plantele, documentează-te ca speciile pe care le alegi să tolereze umezeala, fiindcă vor sta constant în preajma apei din iaz, cel puțin pe timpul verii.

  12. Iaz în container de metal pentru grădini înguste

  p

  Provocarea e mai mare atunci când trebuie să amenajezi un spațiu mic. Ai văzut exemplele de iazuri de grădină pentru spațiu limitat, dar ce te faci când curtea ta este îngustă? Există o soluție pentru orice dilemă, poți să improvizezi un iaz într-un container de metal în zona dintre casă și gard.

  13. Iaz de grădină Yin și Yang

  p

  Dacă vrei un iaz cât mai personalizat, poți începe cu forma lui, care poate fi orice model îți imaginezi. Un iaz cu model Yin și Yang realizat din piatră se potrivește în special într-o grădină Feng Shui, dar arată bine în orice amenajare. Modelul se va vedea interesant de sus, de la fereastră. Cu o asemenea priveliște, fiecare dimineață poate fi zen.

  14. Iazuri de grădină cu trepte

  p

  Treptele din piatră care străbat un iaz nu sunt doar decorative, ci și practice. Dacă ai norocul cu o grădină voluminoasă, integrează un drum din trepte care să treacă prin iaz. Va arăta bine estetic și-ți va permite să străbați iazul, iar grădina ta va arăta ca ruptă dintr-o poveste.

  15. Iaz de grădină cu pod

  p

  Dacă treptele nu sunt pe gustul tău, poți încerca să amenajezi un pod peste iaz. Un pod simplu din lemn este ușor de construit, dacă ești amatoare de proiecte DIY și eco, dacă folosești paleți cumpărați second hand. Dar nu trebuie să te limitezi doar la lemn, ci poți încerca și cu alte materiale, cum ar fi piatra. Important este să-ți amenajezi grădina și iazul după cum te simți inspirată.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Iazuri de gradină: 15 idei din care să te inspiri și să-ți creezi un colț ...