Curte

20 de idei de amenajare a grădinii, pentru spații mici, medii și mari

  Fă rai din ce ai sau, mai bine zis, o oază de verdeață și relaxare din porțiunea de teren pe care o ai la dispoziție lângă casă sau apartament. Venim în ajutorul tău cu o mulțime de idei de amenajare pentru grădină, indiferent ce dimensiune are ea.

  Chiar și în doi metri pătrați de teren poți amenaja o grădină în care să-ți facă plăcere să-ți petreci timpul. Cum? Cu mobilierul potrivit, câteva accesorii care să facă totul mai cozy și cât mai multe plante posibil. Alege-ți inspirația din ideile de mai jos, combină elementele care îți atrag atenția și, cel mai important, concentrează-te pe scopul pe care vrei să îl îndeplinească spațiul atunci când gândești amenajarea.

  Idei de amenajare pentru o grădină mică

  Cum pui în valoare o grădină mică astfel încât să împaci și dragostea pentru plante, și nevoia de confort? Iată câteva idei pe care le poți pune în practică, chiar și pe un petic de trei metri pătrați.

  1. Grădină verticală

  a

  O idee practică de amenajare pentru o grădină mică este să plantezi pe vertical. Creează un perete verde cu soiurile tale preferate de plante de ghiveci, iar așa îți rămâne loc și de un scaun.

  2. Grădină în mijlocul orașului

  b

  Dacă stai la oraș și ai norocul de un spațiu verde adiacent apartamentului sau casei, amenajarea din imagine se potrivește perfect. Gardul înalt creează intimitate, iar ghivecele cu plante compensează pentru peisajul urban din afara grădinii și pentru faptul că solul ar putea fi nepotrivit pentru plantarea lor.

  3. Amenajare cu strictul necesar

  c

  O altă idee de amenajare pentru grădină care poate fi pusă în aplicare și într-o zonă urbană este să mobilezi cu strictul necesar. O masă mică și două scaune pliabile ar trebui să fie suficiente ca să te bucuri de spațiu, iar asta îți lasă loc pentru mai multă verdeață.

  4. Perete cu plante agățătoare

  d

  La fel ca în cazul ghivecelor dispuse pe verticală, plantele agățătoare îți conferă avantajul de a avea verdeață în grădină fără să faci compromisuri la capitolul spațiu. Poate dura câțiva ani să acoperi un întreg perete cu ele, însă la final va merita efortul. Mai pui o bancă și câteva perne și ai creat spațiul de relaxare perfect.

  5. Leagăn în mijlocul naturii

  e

  Renunță la scaune în favoarea unui leagăn simplu, făcut dintr-o scândură și două frânghii rezistente. Nu doar că e un proiect DIY fun, însă faci economie și de bani, dar și de spațiu în grădină. Ornează frânghiile cu flori de sezon, pentru un look boho-chic.

  6. Bar în grădină

  f

  O altă idee practică de amenajare pentru o grădină mică este să montezi o masă de bar pe peretele casei. Așa creezi zona perfectă de socializare, chiar și într-un spațiu de doi metri pătrați. Nu uita de ghirlandele luminoase!

  Idei de amenajare pentru grădini medii

  Pentru norocoșii care dispun de puțin mai mult spațiu, posibilitățile sunt mai vaste. Într-o amenajare de grădină de medie poți să incluzi o zonă de luat masa, o pergolă și poate chiar un mic iaz improvizat.

  7. Grătar și zonă de luat masa

  g

  Imaginează-ți cum ar fi să iei masa afară în zilele însorite. Poți să-ți îndeplinești dorința cu câteva piese de mobilier de grădină și o pergolă care să îți țină umbră. Dacă vrei să adaugi și un grătar în amenajare, cumpără unul care poate fi mutat într-un loc în altul, ca să nu-ți afumi invitații la masă.

  8. Garden party

  h

  Această idee de amenajare pentru grădină e perfectă dacă vrei să organizezi un garden party. Pe lângă balansoarul confortabil și celelalte piese de mobilier, sunt câteva detalii care nu trebuie să lipsească dacă vrei o atmosferă extra cozy: ghirlande luminoase, felinare, perne și pături cu texturi diverse. Să mai zicem ceva de plantele agățătoare?

  9. Grădină cu hamac

  i

  Dacă ai norocul să ai copaci în grădină, atunci trebuie neapărat să îi valorifici cu un hamac amplasat strategic la umbra lor.

  10. Cu picioarele în iarbă

  j

  Dacă viziunea ta de relaxare în grădină este să simți iarba sub picioare, atunci uită de de podeaua din dale des întâlnită în alte amenajări și pune gazon peste tot.

  11.  Grădină cu iaz

  k

  Dacă vrei să mergi un pic mai departe cu amenajarea grădinii tale, atunci un iaz este elementul care lipsea din peisaj.

  12. Cuib de stat la umbră

  l

  Că tot vorbeam de idei mărețe de amenajare pentru grădină, poți alege să construiești un cuib în care să te relaxezi la umbră în zilele dogoritoare.

  Idei pentru grădini mari

  În grădinile mari, variantele sunt nelimitate. Poți pune în aplicare mai multe idei, atât timp cât alegi elemente care se potrivesc între ele.

  13. Zonă de luat masa clar delimitată

  m

  Într-o grădină mai mare, poți delimita zonele în funcție de scopul lor. De exemplu, amenajează o zonă de luat masa pe o podea din lemn ridicată de la sol, iar astfel creezi senzația de living în exterior.

  14. Colț de relaxare cu leagăn

  n

  Mergând pe același principiu, poți să creezi un loc de relaxare cu leagăn departe de zona de luat masa, pentru mai multă intimitate și liniște.

  15. Grădină cu alei și iaz

  o

  Câteva alei, multă verdeață și un iaz sunt suficiente să facă grădina să pară un adevărat parc. Dacă dispui de mult spațiu și nu știi cu ce să-l umpli, aceste trei elemente pot fi suficiente.

  16. Arcadă cu plante agățătoare

  p

  Un alt element potrivit pentru o grădină mare este o arcadă metalică, pe care să o folosești drept suport pentru plantele agățătoare. Poți monta pe ea și un felinar, pentru extra cozyness.

  17. Candelabre în copac

  q

  Dacă ai un copac mare cu o coroană largă în grădină, îl poți pune în valoare și pe timpul zilei, și pe timpul nopții. Amenajează zona de luat masa sub el și agață de crengi candelabre sau felinare. Nu ai neapărat nevoie de electricitate, poți înlocui becurile cu lumânări, dar asigură-te că flăcările sunt departe de crengi și că au un sport în care se acumulează ceara.

  18. Mix&match

  r

  O masă veche pe care voiai să o arunci, un fotoliu „desperecheat” și un scaun care nu se mai potrivește în living pot face echipă bună în grădină. Amenajarea din imagine este dovada.

  19. Cuști pentru păsări pe post de corpuri de iluminat

  s

  Pentru o amenajare de basm în grădină, transformă câteva cuști pentru păsări în corpuri de iluminat de agățat în copac. Poți pune înăuntrul lor lumânări, însă vor avea același efect chiar și dacă alegi să le folosești ca simple decorațiuni.

  20. Grădină cu piscină

  t

  Dacă tot ai la dispoziție suficient spațiu, de ce să nu montezi o piscină în grădină. Pentru una ca cea din imagine nu trebuie să faci săpături și o poți decora cu paravane din bambus și pietre, pentru un aspect cât mai natural.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  20 de idei de amenajare a grădinii, pentru spații mici, medii și mari