DESIGN EXTERIOR

Flori de piatră: tot ce trebuie să știi despre creșterea și îngrijirea lor

publicat pe 15 iul. 2020

  Cu petale portocalii, galbene, roz aprins și roșii și pretenții cât mai puține, plantele portulaca grandiflora, numite și flori de piatră, pot înfrumuseța chiar și cele mai aride grădini. Iată tot ce trebuie să știi despre ele.

  Cu cât mai nisipos e solul din grădina ta, cu atât mai bine. Dacă alte specii de plante nu rezistă tocmai bine la astfel de condiții, îți poți înfrumuseța colțul de pământ cu flori de piatră. Frunzele lor suculente sunt un indiciu că rezistă la condiții aspre de secetă și înfloresc cel mai bine la soare. Cei de la The Spruce au făcut un ghid complet –  ai mai jos toate informațiile necesare să le îngrijești corect.

  Când și unde să plantezi flori de piatră

  Portulaca grandiflora este o plantă anuală și se înmulțește prin semințe pe care e indicat să le plantezi direct pe pământ, primăvara, când ai certitudinea că a trecut pericolul înghețului. În general, cel mai potrivit pământ pentru flori de piatră este cel nisipos, bine drenat, într-o zonă unde bate soarele direct aproximativ șase-opt ore pe zi.

  plantare portulaca
  Florile de piatră preferă solurile nisipoase, bine drenate

  Poți obține răsaduri de flori de piatră și în ghivece, dacă plantezi semințele cu opt săptămâni înainte de ultimul îngheț. Când acesta a trecut și răsadurile au crescut, le poți muta în pământ. Semințele germinează în aproximativ două săptămâni, la temperaturi între 23 și 29 grade celsius.

  De câtă apă au nevoie?

  Deși sunt tolerante la secetă, florile portulaca nu sunt atât de rezistente precum cactușii, de exemplu. Pot supraviețui fără a fi udate o perioadă, dacă pleci în vacanță și nu ai pe cine să rogi să le ude, însă necesită irigare regulată.

  udare flori de piatra
  Adesea, apa de ploaie le este suficientă plantelor portulaca

  De obicei, apa provenită din precipitații le este suficientă, dar dacă nu plouă perioade lungi de timp, atunci udă-le tu de fiecare dată când substratul este complet uscat.

  Când înflorește portulaca grandiflora

  Dacă ai plantat flori de piatră la umbră, atunci șansele să te bucuri de petalele lor colorate sunt aproape inexistente. Ele înfloresc numai dacă au parte de lumina directă a soarelui, pe tot parcursul verii și chiar până la începutul iernii. De obicei, petalele se închid la lăsarea serii și se deschid la loc dimineața. Ba chiar se pot închide și în zilele noroase.

  inflorire portulaca grandiflora
  E musai să plantezi portulaca la soare, dacă vrei să înflorească

  Chiar dacă înfloresc aproape pe tot parcursul anului, florile plantei portulaca pot ajunge să se rarefieze vizibil în preajma lunii iulie. E indicat ca atunci să le tunzi pe alocuri, ca să le reînvigorezi. Tot în perioada asta le poți ajuta cu un fertilizator pentru plante cu flori. În general, e indicat să le fertilizezi de două ori pe an.

  Dăunători des întâlniți la flori de piatră

  În special primăvara, afidele sunt cei mai comuni dăunători întâlniți la florile de piatră. Poți scăpa de afide cu un săpun insecticid, aplicat numai atunci când temperaturile sunt sub 29 grade celsius.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Flori de piatră: tot ce trebuie să știi despre creșterea și îngrijirea lor