TURURI DE CASE

Un apartament Feng Shui de pe bulevardul Dacia, în care lumina a dictat amenajarea

publicat pe 02 dec. 2019

    Nume: Ilinca Nanoveanu, producător audio-video & maestru Feng Shui
    Oraș: București, zona centru
    Tip locuință: apartament cu 3 camere
    Suprafață: 76 de metri pătrați
    Stă aici: din 2017
    Locuiește cu: Lili, cățelușa ei

    Multă lume visează să locuiască în Cotroceni, însă există și oameni care fac pasul în sens invers. Este și cazul Ilincăi, care după 37 de ani de stat la casă, a decis să o ia de la capăt într-un apartament de pe bulevardul Dacia. Pentru că de-a lungul vremii a aflat pe propria piele câte probleme pot apărea într-o locuință veche, a ales din start un bloc nou.

    Inițial, apartamentul nu era împărțit optim și nu valorifica prea bine lumina naturală. Cu doar două ferestre și o ușă către exterior la cei 76 de metri pătrați, cu parchetul și ușile maro închis, era mai degrabă întunecat. Așa că lumina a devenit principala preocupare pentru Ilinca.

    Am mutat locul inițial al bucătăriei pe partea opusă, am vopsit ușile în alb, am schimbat parchetul cu unul deschis la culoare, chiar lucios care reflectă lumina și toate astea au schimbat radical aspectul casei. Lumina caldă de dimineață din living dă o căldură specială apartamentului.

    Ilinca și Lili balcon
    Ilinca și cățelușa Lili pe balcon

    Feng Shui și culori pentru un plus de personalitate

    Ilinca e îndrăgostită de culorile Benjamin Moore, așa că a văruit trei pereți cu vopsea de la ei. Un gri deschis în contrast cu mobila albă in living, un roz piersică la bucătărie și un verde istoric în baia de serviciu.

    Un alt element prezent în amenajare au fost principiile Feng Shui, pe care le studiase anterior și le-a aplicat în noua ei casă. A ținut cont de amplasarea canapelei, a televizorului și a biroului, în spațiile de lucru și relaxare. Dormitorul a fost un pic mai problematic din punct de vedere Feng Shui, din cauza poziționării, astfel că Ilinca n-a avut prea multe alternative. A apelat la remedii precum apă și metal la capul patului. Tot pe aceste principii a așezat comoda la capătul opus, ca delimitare a spațiul și ca un fel de paravan între acesta și ușă, ca să nu se scurgă energia. Și pentru că dormitorul i se părea mic, a agățat o oglindă în fața patului pentru a extinde vizual spațiul.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Eclectic. Am combinat elemente vechi, din familie cu elemente noi și chiar ieftine. Lustre și jilțuri din vechea casă mixate cu jumătăți de bibliotecă Billie ca să nu aglomerez partea superioară a peretelui, acolo unde cade privirea și ca să folosesc polițele pentru decorațiuni.

    Inspirație: Boarduri pastel de pe Pinterest, și poate un pic de retro, pentru că am adus cu mine multe dintre lucrurile din vechea casă și elemente cu valoare sentimentală moștenite din familie.

    Elementul preferat: Faianța cu model rustic din bucătărie. Este salvată de la o altă amenajare de apartament. Inițial, lipsea o bucată, însă meșterul care s-a ocupat a găsit una rupta în două în pivnița din Cotroceni. Din cauza emoțiilor și de teamă să nu spargă unica piesă rămasă, a montat-o invers. Dar îmi place, e parte din povestea casei.

    Bucătărie pastel
    Bucătăria a trecut prin două rânduri de vopsea până a ajuns la nuanța dorită.

    Cea mai mare provocare: Să nu aglomerez și să mă obișnuiesc cu casa aglomerată. Încerc să găsesc soluții optime de depozitare, pentru a avea mereu la îndemână ceea ce caut și să știu exact unde e fiecare lucru atunci când am nevoie de el. Ordinea în cărți e, iarăși, o problemă, le tot schimb locul și apoi le găsesc greu. Așa că am o zicală: orice obiect care nu e la locul lui e un obiect inutil, pentru că nu îl găsești atunci când ai nevoie de el, însă ocupă spațiu undeva.

    Care e ultimul lucru pe care l-ai cumpărat pentru casa ta: Al cincilea ceas din casa, pus la bucătărie. Am ceasuri în fiecare cameră, inclusiv în baie. Pentru că uneori mă relaxez prea tare și uit de timp.

    Cel mai bun lucru iarna: Căldura. Vechea casă era mult mai greu de încălzit și nici nu primea prea mult soare, însă aici blocul este bine izolat așa că se simte diferența.

    Cel mai bun lucru vara: Balconul. Este o plăcere să stai acolo dimineața și să îți bei cafeaua în soare. Am încercat să îl aranjez astfel încât să mă simt ca într-o mică grădină, asemenea celei pe care o aveam la casă. Am camuflat un perete cu tufe de bambus, am instalat o canapea de ratat cu dungi alb-albastru maritime, am pus și o masă cu două scaune și câteva ghivece cu flori, și am creat astfel un mic colțișor de relaxare și aerisire perfect. Mi-aș dori să am și timp să îl folosesc mai mult.

    Amenajare balcon plante
    Balconul este locul preferat pentru relaxare vara.

    Cel mai mare răsfăț: Revopsirea bucătăriei la un an după ce am vopsit-o prima oară. Deși am făcut mobila la comandă, nu am avut la dispoziție un paletar pe gustul meu și am ales ce mi s-a părut mai aproape de verdele pe care îl căutam. A ieșit un verde crud care mă deranja în fiecare zi. Am stat un an pe Pinterest să caut culoarea care m-ar bucura și până la urmă am găsit, la un atelier de vopsit, o combinație pastel.

    Ce ai schimba: Parchetul care arată bine, dar e din plastic. La un moment dat aș vrea să investesc într-unul de lemn, așa cum aveam în vechea casă.

    Proiectul DIY pe care l-ai făcut pt casa ta: Peretele negru din hol. Am primit pantofarele negre și am hotărât să vopsesc tot peretele în această culoare. Am optat pentru vopsea tablă, așa încât pot desena și scrie pe el. Când intri dai de un culoar întunecat, dar care se deschide către o casă mare și luminoasă.

    Hol intrare
    Peretele din hol a fost vopsit în negru tablă de scris pentru a se potrivi cu pantofarul.

     Acasă înseamnă: Contemplativitate, liniște, atemporalitate, curățenie, optimism.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Să stabilești dacă îți place sau nu lumina și apoi să ții cont de orientarea casei. Să ai grijă să creezi suficiente spații de depozitare. Să nu încarci cu obiecte, cadouri, suveniruri. Să arunci ce e stricat, defect, îndoit.

    Resurse: Am combinat veioze de la Zara Home și Ikea cu canapele de la Mobexpert și Vidaxl, bancheta de la Jysk cu blana de oaie din Bucovina și cutii de depozitare de la Pepco.

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments