Apartamente

VIDEO Mobilă de pe OLX, proiecte DIY și o terasă superbă într-un apartament ca o vacanță de vară

  Nume: Roxana Maraloiu, monteur
  Oraș: București, Cartierul Evreiesc
  Tip de locuință: apartament cu trei camere într-un bloc interbelic
  Suprafață: aproximativ 65 metri pătrați plus o terasă de 38 metri pătrați
  Stă aici: din 2016, proprietar

  Undeva într-un bloc interbelic din Cartierul Evreiesc, stă pitită o locuință ca o vacanță, amenajată cu bani puțini, dar cu imaginație multă. Nuanțe pastelate pe uși și pereți, plante cățărătoare în loc de tablouri și piese de mobilă unice, second hand – asta am văzut pentru prima oară când am pășit în apartamentul Roxanei Maraloiu.

  Povestea lui a început în 2016, cu oarecare năbădăi. Roxana l-a găsit după doar două săptămâni de căutări, însă fiind într-un bloc consolidat, construit în 1934, au apărut probleme la actele de cumpărare. „A durat foarte mult cumpăratul propriu-zis, că fiind într-un bloc vechi și cu credit, erau tot felul de excepții între acte, eram într-un fel de cerc vicios că nu puteau să-mi dea o semnătură până aveam altă semnătură”, povestește Roxana. Până la urmă, deși toată lumea îi spunea să renunțe, de la avocat până la notar, a reușit să cumpere apartamentul după aproximativ șapte luni.

  living mobila second hand roxana maraloiu
  Livingul este amenajat în diferite nuanțe de bleu și turcoaz închis

  După toată tevatura, amenajarea în sine a durat două săptămâni. Meșterii au dat jos până la cărămidă și au refăcut totul. „În schimb, după aia nu m-am grăbit foarte tare să îl și amenajez, să-i pun mobila, că am vrut să-i dau un pic de timp, să-mi dau și mie un pic de timp să văd ce îmi cere apartamentul”, povestește Roxana.

  O amenajare low-budget, cu mobilă second hand sau reinterpretată

  masa cadru masina singer
  Masa de dining este făcută pe un cadru de mașină de cusut Singer

  Obiectele de mobilier le-a cumpărat pe parcurs, pe unele din marile magazine de bricolaj, pe altele de pe OLX, iar pe altele le-a improvizat ea. De exemplu, în zona de dining, primul lucru pe care îl vezi atunci când intri este o masă de dining improvizată dintr-un cadru de mașină de cusut Singer și niște rafturi de lemn. Roxana i-a asortat și două scaune pe care le-a cumpărat de la VidaXL.

  planta atarnatoare perete
  Peretele cu canapeaua este acaparat de o plantă atârnătoare

  Diningul se află în spațiu comun cu living-ul, în care tronează un perete-accent vopsit într-o nuanță închisă de turcoaz, și un perete acoperit cu o plantă atârnătoare. Roxana a primit-o în prima zi când s-a mutat, iar pe atunci avea doar trei frunze. „Nu știam că o să se întindă atât de mult, dar acum îmi place că a acaparat acest perete, este al ei”, spune ea. Din peisaj lipsește cu desăvârșire televizorul. „Nu am vrut să am nici un element de tehnologie avansată. E așa, un loc pur și simplu să te relaxezi, să te simți bine”, explică ea.

  Plante în fiecare cameră din casă

  mobila second hand birou
  Fan mobilă second hand, Roxana a cumpărat biroul de pe OLX

  Din living se face accesul și către birou, unde Roxana adăpostește toate plantele de pe terasă pe timp de iarnă. Pentru că s-a bazat mult pe piese de mobilă second hand, aici a adus și un birou peste care a dat din întâmplare pe OLX pe vremea când apartamentul actual nu era încă în plan.

  „Atunci nici n-aveam loc în casa în care locuiam, eram cu chirie într-o garsonieră, dar i-am rugat pe ai mei să îl țină la ei la Brăila”, povestește ea. L-a ținut acolo aproximativ trei ani, până să îl aducă în apartamentul din Cartierul Evreiesc.

  Tot din living se intră și în dormitor, care deși e destul de mic, Roxana a reușit să-l echipeze cu tot ce trebuie. Aici nu a adus mobilă second hand, însă a trebuit să mixeze două modele diferite de noptiere și de veioze, iar asta a contribuit la farmecul amenajării. Pereții i-a vopsit într-un verde pastelat, o nuanță super relaxantă și cozy, și a completat și aici decorul cu plante.

  Bucătăria trebuia să fie provizorie, dar a rămas cu ea

  blat scaune pliabile bucatarie
  Blatul cu scaune pliabile a încăput la fix în bucătăria Roxanei

  Bucătăria nu este nici ea prea mare, „nu chiar o chicinetă”, o descrie Roxana. I-au încăput acolo toate cele necesare pentru gătit și chiar și un blat cu două scaune pliabile, și este cea mai low budget bucătărie, așa cum spune chiar ea.

  mobila de bucatarie ieftina
  Mobila cumpărată de la IKEA a costat aproximativ 300-400 lei

  Asta pentru că mobila cumpărată de la IKEA cu aproximativ 400 de lei trebuia să fie provizorie, însă o are deja de aproximativ patru ani și, după ce a înfrumusețat-o cu butoni noi, a hotărât să o mai păstreze o vreme.

  terasa dining
  Terasa este vedeta apartamentului Roxanei

  Însă vedeta întregului apartament este terasa de 38 metri pătrați, pe care Roxana a aciuat zeci de plante și a amenajat o zonă de dining și una de relaxare. Ba chiar a reușit să tragă și apă afară, ca să poată uda toate florile. Acolo își petrece majoritatea serilor cu prietenii, așa că i-a făcut chiar și locație oficială pe social media, pe un nume foarte potrivit: „Sus în tihnă”.

  terasa lounge
  Tot pe terasă a amenajat și o zonă de lounge

  Cea mai mare provocare a fost să facă locul să arate bine cu bani puțini, spune Roxana. „Asta presupune foarte multă răbdare și să te implici să faci tu singur destul de multe lucruri, să cauți pe OLX și să recondiționezi”, explică ea. La începutul amenajării, cu renovarea și mobila necesară atunci, a investit un buget de aproximativ 5.000 euro.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Am încercat să mă îndepărtez de clasicul acela shabby chic, că mi se părea că este mult prea naiv și girly, cumva, dar totuși este foarte girly casa. Nu cred că are un stil, e așa o combinație de multe stiluri și, cumva, cred că nici nu vreau să se numească în niciun fel.

  Inspirație: Foarte puțin la început m-am uitat pe celebrul Pinterest, dar destul de repede am plecat de acolo. Se mai întâmpla ca la PRO TV la vremea respectivă montam promo-urile pentru Visuri la Cheie și mai vedeam și acolo, așa, behind the scenes, dar mai degrabă inspirația a fost că „hai că se poate”, nu inspirație de cum aș vrea să arate. A venit pe parcurs, de la mine.

  birou plante
  Plantele sunt elementul preferat al Roxanei și inundă toată casa

  Elementul preferat: Plantele, îmi plac foarte mult plantele și ele mă bucură cel mai mult în spațiul ăsta.

  Cel mai bun lucru iarna: Apartamentul nu e friguros, am centrală proprie. E foarte frumos și cum intră lumina, îmi place, în apartament am pereții și geamurile de la est către vest, înconjoară casa astfel încât de dimineață până apune soarele am continuu soare în casă.

  Cel mai bun lucru vara: Cam jumătate de an mi-o petrec afară, pe terasă, acolo este de fapt sufrageria mea, dining-ul meu, lounge-ul meu și foarte rar biroul.

  Cel mai mare răsfăț: Nu cred că m-am răsfățat prea mult cu mobila, am o blibliotecuță pe care am luat-o recent și pe care am dat cred că în jur de 700 de lei, nu este o sumă extraordinară pentru o bibliotecă, dar este mai mult decât aș fi dat eu în mod normal.

  Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Jess din New Girl.

  terasa apus
  Dacă ar face un party la ea acasă, cu siguranță l-ar face pe terasă

  Dacă ai face un party la tine acasă cu oameni pe care îi admiri, pe cine ai invita: Mai întâi i-aș chema pe Lumineers să vină să ne cânte, ca să nu stăm așa, fără muzică, iar invitați ar fi doi regizori care-mi plac mie foarte mult: Wes Anderson și Wong Kar-wai și cred că l-aș mai invita și pe Travis Fimmel, actorul din Vikings, pentru că-i foarte sexy.

  Sfaturi să amenajezi o casă în care să te simți bine: Trebuie să îi dai timp și spațiu casei, să îți arate ce e cel mai bine pentru chimia dintre voi.

  Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Iulia Andra
  Iulia Andra
  3 years ago

  Totul este foarte inghesuit, apartamentul da senzatia de neaerisit, sunt multe lucruri frumoase, dar mult prea incarcate toate camerele.

  icon

  VIDEO Mobilă de pe OLX, proiecte DIY și o terasă superbă într-un apartament...