
VIDEO Mobilă de pe OLX, proiecte DIY și o terasă superbă într-un apartament ca o vacanță de vară
Nume: Roxana Maraloiu, monteur
Oraș: București, Cartierul Evreiesc
Tip de locuință: apartament cu trei camere într-un bloc interbelic
Suprafață: aproximativ 65 metri pătrați plus o terasă de 38 metri pătrați
Stă aici: din 2016, proprietar
Undeva într-un bloc interbelic din Cartierul Evreiesc, stă pitită o locuință ca o vacanță, amenajată cu bani puțini, dar cu imaginație multă. Nuanțe pastelate pe uși și pereți, plante cățărătoare în loc de tablouri și piese de mobilă unice, second hand – asta am văzut pentru prima oară când am pășit în apartamentul Roxanei Maraloiu.
Povestea lui a început în 2016, cu oarecare năbădăi. Roxana l-a găsit după doar două săptămâni de căutări, însă fiind într-un bloc consolidat, construit în 1934, au apărut probleme la actele de cumpărare. „A durat foarte mult cumpăratul propriu-zis, că fiind într-un bloc vechi și cu credit, erau tot felul de excepții între acte, eram într-un fel de cerc vicios că nu puteau să-mi dea o semnătură până aveam altă semnătură”, povestește Roxana. Până la urmă, deși toată lumea îi spunea să renunțe, de la avocat până la notar, a reușit să cumpere apartamentul după aproximativ șapte luni.

După toată tevatura, amenajarea în sine a durat două săptămâni. Meșterii au dat jos până la cărămidă și au refăcut totul. „În schimb, după aia nu m-am grăbit foarte tare să îl și amenajez, să-i pun mobila, că am vrut să-i dau un pic de timp, să-mi dau și mie un pic de timp să văd ce îmi cere apartamentul”, povestește Roxana.
O amenajare low-budget, cu mobilă second hand sau reinterpretată

Obiectele de mobilier le-a cumpărat pe parcurs, pe unele din marile magazine de bricolaj, pe altele de pe OLX, iar pe altele le-a improvizat ea. De exemplu, în zona de dining, primul lucru pe care îl vezi atunci când intri este o masă de dining improvizată dintr-un cadru de mașină de cusut Singer și niște rafturi de lemn. Roxana i-a asortat și două scaune pe care le-a cumpărat de la VidaXL.

Diningul se află în spațiu comun cu living-ul, în care tronează un perete-accent vopsit într-o nuanță închisă de turcoaz, și un perete acoperit cu o plantă atârnătoare. Roxana a primit-o în prima zi când s-a mutat, iar pe atunci avea doar trei frunze. „Nu știam că o să se întindă atât de mult, dar acum îmi place că a acaparat acest perete, este al ei”, spune ea. Din peisaj lipsește cu desăvârșire televizorul. „Nu am vrut să am nici un element de tehnologie avansată. E așa, un loc pur și simplu să te relaxezi, să te simți bine”, explică ea.
Plante în fiecare cameră din casă

Din living se face accesul și către birou, unde Roxana adăpostește toate plantele de pe terasă pe timp de iarnă. Pentru că s-a bazat mult pe piese de mobilă second hand, aici a adus și un birou peste care a dat din întâmplare pe OLX pe vremea când apartamentul actual nu era încă în plan.
„Atunci nici n-aveam loc în casa în care locuiam, eram cu chirie într-o garsonieră, dar i-am rugat pe ai mei să îl țină la ei la Brăila”, povestește ea. L-a ținut acolo aproximativ trei ani, până să îl aducă în apartamentul din Cartierul Evreiesc.
Din living se intră în dormitorul verde-pastelat
Spațiul e mic, dar Roxana a reușit să-l mobileze cu toate cele necesare
Printre care și două noptiere diferite, cu veioze diferite
Tot din living se intră și în dormitor, care deși e destul de mic, Roxana a reușit să-l echipeze cu tot ce trebuie. Aici nu a adus mobilă second hand, însă a trebuit să mixeze două modele diferite de noptiere și de veioze, iar asta a contribuit la farmecul amenajării. Pereții i-a vopsit într-un verde pastelat, o nuanță super relaxantă și cozy, și a completat și aici decorul cu plante.
Bucătăria trebuia să fie provizorie, dar a rămas cu ea

Bucătăria nu este nici ea prea mare, „nu chiar o chicinetă”, o descrie Roxana. I-au încăput acolo toate cele necesare pentru gătit și chiar și un blat cu două scaune pliabile, și este cea mai low budget bucătărie, așa cum spune chiar ea.

Asta pentru că mobila cumpărată de la IKEA cu aproximativ 400 de lei trebuia să fie provizorie, însă o are deja de aproximativ patru ani și, după ce a înfrumusețat-o cu butoni noi, a hotărât să o mai păstreze o vreme.

Însă vedeta întregului apartament este terasa de 38 metri pătrați, pe care Roxana a aciuat zeci de plante și a amenajat o zonă de dining și una de relaxare. Ba chiar a reușit să tragă și apă afară, ca să poată uda toate florile. Acolo își petrece majoritatea serilor cu prietenii, așa că i-a făcut chiar și locație oficială pe social media, pe un nume foarte potrivit: „Sus în tihnă”.

Cea mai mare provocare a fost să facă locul să arate bine cu bani puțini, spune Roxana. „Asta presupune foarte multă răbdare și să te implici să faci tu singur destul de multe lucruri, să cauți pe OLX și să recondiționezi”, explică ea. La începutul amenajării, cu renovarea și mobila necesară atunci, a investit un buget de aproximativ 5.000 euro.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Am încercat să mă îndepărtez de clasicul acela shabby chic, că mi se părea că este mult prea naiv și girly, cumva, dar totuși este foarte girly casa. Nu cred că are un stil, e așa o combinație de multe stiluri și, cumva, cred că nici nu vreau să se numească în niciun fel.
Inspirație: Foarte puțin la început m-am uitat pe celebrul Pinterest, dar destul de repede am plecat de acolo. Se mai întâmpla ca la PRO TV la vremea respectivă montam promo-urile pentru Visuri la Cheie și mai vedeam și acolo, așa, behind the scenes, dar mai degrabă inspirația a fost că „hai că se poate”, nu inspirație de cum aș vrea să arate. A venit pe parcurs, de la mine.

Elementul preferat: Plantele, îmi plac foarte mult plantele și ele mă bucură cel mai mult în spațiul ăsta.
Cel mai bun lucru iarna: Apartamentul nu e friguros, am centrală proprie. E foarte frumos și cum intră lumina, îmi place, în apartament am pereții și geamurile de la est către vest, înconjoară casa astfel încât de dimineață până apune soarele am continuu soare în casă.
Cel mai bun lucru vara: Cam jumătate de an mi-o petrec afară, pe terasă, acolo este de fapt sufrageria mea, dining-ul meu, lounge-ul meu și foarte rar biroul.
Cel mai mare răsfăț: Nu cred că m-am răsfățat prea mult cu mobila, am o blibliotecuță pe care am luat-o recent și pe care am dat cred că în jur de 700 de lei, nu este o sumă extraordinară pentru o bibliotecă, dar este mai mult decât aș fi dat eu în mod normal.
Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Jess din New Girl.

Dacă ai face un party la tine acasă cu oameni pe care îi admiri, pe cine ai invita: Mai întâi i-aș chema pe Lumineers să vină să ne cânte, ca să nu stăm așa, fără muzică, iar invitați ar fi doi regizori care-mi plac mie foarte mult: Wes Anderson și Wong Kar-wai și cred că l-aș mai invita și pe Travis Fimmel, actorul din Vikings, pentru că-i foarte sexy.
Sfaturi să amenajezi o casă în care să te simți bine: Trebuie să îi dai timp și spațiu casei, să îți arate ce e cel mai bine pentru chimia dintre voi.
Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!
-
Apartamente
Apartamentul de 58 metri pătrați al unei familii cu doi copii, în care livingul este și dormitor matrimonial
-
Apartamente cu 3 camere
Apartament de 120 metri pătrați din centrul Capitalei, amenajat cu 50.000 euro
-
Apartamente cu 3 camere
Un apartament de 62 metri pătrați din Cluj-Napoca, amenajat în culori saturate
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
Proprietarii au moștenit o colecție de artă de la părinți, pe care au integrat-o în casa lor. Proiectul de amenajare a ajuns la 50.000 euro.
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after: cum a fost transformat un apartament de 55 metri pătrați ce nu mai fusese renovat de 14 ani
Spații mici, idei mari.
-
Before&After
Before&after: jumătate din livingul unui apartament de 53 metri pătrați e și dormitor matrimonial
Renovarea și reamenajarea au costat 55.000 euro.
Totul este foarte inghesuit, apartamentul da senzatia de neaerisit, sunt multe lucruri frumoase, dar mult prea incarcate toate camerele.