CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce poți curăța cel mai bine cizmele și ghetele din piele, fără să distrugi materialul

  Ghetele și cizmele din piele sunt o piesă de bază în garderobă datorită materialului durabil. Încălțămintea de piele de calitate poate fi scumpă și o adevărată investiție pe termen lung, de aceea este important să o cureți și să ai grijă de ea în mod corespunzător. Iată, așadar, cum se curăță cizmele de piele, dar și orice alt tip de încălțăminte din același material.

  Uite cum cureți ghetele de piele (și orice alt tip de încălțăminte din acest material) conform celor de la The Spruce, ca să reziste în timp și să arate ca noi.

  Cum se curăță cizmele de piele

  cum se curăță cizmele de piele
  Îți explicăm cât de des să o fi și cu ce soluții.

  Ghetele de piele trebuie curățate des, dar nu atât de des încât să le uzezi mai rapid. În general, e bine să le ștergi cu o cârpă umezită după fiecare purtare. Curăță-le în profunzime cam o dată la una-două luni.

  Uite de ce ai nevoie pentru curățarea și îngrijirea în profunzime:

  Echipament/unelte:

  • 4 lavete din microfibră
  • Uscător de păr
  • Periuță de dinți cu peri moi

  Materiale:

  Cum se curăță cizmele și ghetele de piele – instrucțiuni

  cum se curăță cizmele de piele
  Întâi, scoate șireturile și încălzește încălțămintea.

  1. Scoate șireturile

  Dacă ghetele tale au șireturi, scoate-le și scutură cât mai multă murdărie de pe ele. Spală apoi șireturile în mașina de spălat haine sau înlocuiește-le.

  2. Curăță excesul de murdărie

  Scutură bine ghetele de câteva ori ca să dai jos excesul și resturile de murdărie. Ia apoi o cârpă uscată și freacă cât mai mult din murdăria rămasă.

  E important să cureți cât mai multă murdărie de pe ghete înainte să folosești apă ca să le cureți. Murdăria udă se poate infiltra în piele și usca materialul.

  3. Aplică apă și detergent

  Fă un amestec din apă și detergent de vase. Umezește o lavetă moale în amestec și șterge apoi întreaga suprafață a fiecărei ghete.  

  4. Clătește și usucă ghetele sau cizmele

  cum se curăță cizmele de piele
  Cum se curăță cizmele de piele, pași și soluții.

  Ia o nouă lavetă curată și ud-o cu apă curată. Apoi șterge fiecare gheată ca să o cureți de soluția cu detergent. După ce ai șters fiecare gheată, lasă-le să se usuce.

  5. Încălzește încălțămintea pentru înmuierea pielii

  După ce s-au uscat ghetele, încălzește pielea ca să o pregătești pentru înmuiere. Le poți încălzi la soare sau cu ajutorul unui uscător de păr. Ai totuși grijă ca ghetele să fie relativ călduțe la atingere și nu fierbinți.

  6. Înmoaie pielea

  Înmuierea pielii ajută materialul să rămână moale și suplu. Aplică balsam, ulei sau ceară pentru piele cu o lavetă curată și cu mișcări circulare. Urmează restul instrucțiunilor de pe ambalajul balsamului. Lasă-le apoi să stea cel puțin 15 minute, înainte să treci la pasul următor.

  7. Lustruiește cizmele și ghetele

  Aplică o cantitate mică de cremă de ghete pentru piele pe o lavetă curată. Tamponează crema pe toată suprafața ghetei și apoi freac-o cu laveta. Folosește o altă lavetă curată ca să lustruiești pielea până toată crema este complet absorbită și ghetele strălucesc.

  Cum cureți cizmele sau ghetele de diferite tipuri de pete

  Cum cureți ghetele de piele pete

  Anumite pete pe ghetele de piele pot avea nevoie de încă o curățare. Urmează pașii de mai jos ca să scapi de pete și să-ți păstrezi ghetele ca noi.

  Pete de apă

  Folosește o lavetă umezită și șterge blând pata, începând din centru spre exterior. Pentru petele încăpățânate, folosește un amestec de detergent de vase și apă.

  Petele de grăsime și ulei

  Tamponează uleiul sau grăsimea cu o cârpă uscată. Presară amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu pe pată și așteaptă cel puțin 20 de minute ca să absoarbă grăsimea. Apoi, îndepărtează amidonul de porumb sau bicarbonatul de sodiu cu o cârpă. Repetă procesul de câte ori este nevoie până când dispare pata.

  Petele de cerneală

  Petele de cerneală pot fi dificil de scos și e posibil să fie nevoie de intervenția unui profesionist. Dacă pata e proaspătă, s-ar putea să o poți scoate singur/ă. Înmoaie un bețișor de urechi cu alcool sau acetonă și tamponează pata. Evită frecarea fiindcă poate împrăștia cerneala. Tamponează până dispare pata. Șterge cu o lavetă umedă și apoi usucă cu una uscată.

  Urme de zgârieturi

  Combină bicarbonat de sodiu cu apă caldă ca să formezi o pastă. Aplic-o apoi pe urme cu o periuță de dinți cu peri moi. Apoi, șterge zona cu o lavetă moale. Curăță pasta cu ajutorul unei alte lavete umede.

  În loc de bicarbonat de sodiu, mai poți folosi și pastă de dinți (care nu este gel) ca să cureți urmele de zgârieturi. Urmează același proces ca în cazul bicarbonatului de sodiu.

  Pete de sare

  Crează o soluție din jumătate de cantitate de oțet alb și jumătate apă. Freacă ușor soluția pe petele de sare cu o lavetă și șterge apoi cu altă lavetă umedă. Repetă procesul până dispare pata.

  Cum să-ți păstrezi ghetele și cizmele de piele curate cât mai mult timp

  • Șterge ghetele după fiecare utilizare
  • Evită pe cât posibil să calci în noroi sau apă
  • Nu purta zilnic ghetele de piele ca să oferi pielii timp să respire
  • Depozitează ghetele de piele cu sanuri de lemn pentru pantofi
  • Înmoaie și lustruiește încălțămintea o dată pe lună sau la două luni
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce poți curăța cel mai bine cizmele și ghetele din piele, fără să dist...