DIY

De ce să pui bicarbonat de sodiu la flori și care sunt beneficiile reale

publicat pe 15 aug. 2023

    Orice problemă ai în casă, bicarbonatul de sodiu o rezolvă. Știm că sună a text de reclamă, însă fix așa e realitatea. Am descoperit recent de ce e bine să pui bicarbonat de sodiu la flori și ce beneficii reale are această pulbere albă. Detaliem în cele ce urmează. 

    Bicarbonatul de sodiu poate fi considerat cu ușurință ingredientul vedetă care te poate ajuta la gătit, la curățenie și chiar la treburile mai grele din casă. Puterea acestei pulbere de culoare albă rivalizează cu cea a oțetului, de exemplu, un alt ingredient comun de prin casă. 

    Iată că bicarbonatul de sodiu își găsește utilitate și în zona de grădinărit. Asta pentru că, folosit pe pământul de flori, aduce plantei reale beneficii. Mai ales când vine vorba de reglarea pH-ului solului

    Bicarbonatul de sodiu este un compus anorganic, o pulbere albă alcalină, care face parte din categoria sărurilor. Denumirea științifică este hidrogenocarbonat de sodiu, iar denumirea de bicarbonat de sodiu este una uzuală. 

    Atunci când este utilizat la coacere, de exemplu, bicarbonatul de sodiu acționează ca un agent de dospire chimic, producând dioxid de carbon ca reacție la un acid, care produce bule. Astfel, bicarbonatul ajută tortul sau prăjiturile să crească, să fie fragede și pufoase. 

    Bicarbonat de sodiu la flori: la ce ajută

    Majoritatea plantelor pot crește în condiții bune dacă solul are un pH cuprins între 6,0 și 7,5. Înainte de a planta, e important să te asiguri că solul are un pH corespunzător. 

    Printre cele mai eficiente metode de a regla sau ridica pH-ul solului se numără folosirea bicarbonatului de sodiu. În contact cu solul, bicarbonatul este delicat și ajută plantele în creștere. De asemenea, bicarbonatul de sodiu menține sănătatea solului și previne apariția creșterilor fungice. Pentru plantele din grădină, bicarbonatul de sodiu este util pentru că ține dăunătorii la distanță. 

    Odată ce bicarbonatul a fost aplicat, pH-ul solului poate crește într-o singură zi. Important este să aplici cantitatea corectă de bicarbonat de sodiu, să cultivi pământul și să îl uzi constant. Tehnica ar trebui repetată o dată la câteva luni pentru a ține pH-ul solului la un nivel optim. 

    La ce mai este utilizat bicarbonatul de sodiu: 

    • Un amestec de bicarbonat de sodiu și apă poate fi folosit pe post de produs de curățare non-abraziv. Cu acest mix poți șterge resturile alimentare vechi din interiorul frigiderului; 
    • Poți desfunda țevile înfundate cu bicarbonat de sodiu. Presară o cantitate generoasă peste scurgerea înfundată, după care toarnă apă fierbinte și lasă bicarbonatul să acționeze; 
    • O tigaie murdară de resturi de mâncare gătită poate fi curățată dacă aplici bicarbonat de sodiu și apă caldă. Lași mixul să acționeze între 15 și 30 de minute, după care bucățile alimentare se vor dezlipi de pe suprafața tigăii; 
    • Bicarbonatul de sodiu poate să reîmprospăteze hainele. Pune jumătate de cană de bicarbonat de sodiu atunci când hainele se clătesc și lasă să acționeze; 
    • Dacă ai arsuri la stomac, pune jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în jumătate cană de apă și bea. Bicarbonatul poate neutraliza excesul de acid. 

    Bicarbonat de sodiu la flori: cum să îl mai folosești la plante

    Bicarbonatul de sodiu ajută plantele sau florile și în alte moduri dacă este folosit corect. De exemplu, pentru ca o plantă să facă fotosinteză trebuie să aibă frunzele curate. Le poți curăța cu o soluție diluată de apă și bicarbonat de sodiu. Ai nevoie de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă filtrată. 

    În aceeași măsură, dacă o floare e pe cale să se ofilească stopește-o cu un amestec asemănător de apă și bicarbonat de sodiu. Rezultatele pozitive se vor vedea destul de repede. 

    Unele flori, precum begoniile, hortensiile și mușcatele, preferă un sol mai alcalin. Bicarbonatul de sodiu fiind alcalin poate ajuta la stimularea înfloririi. O dată pe lună poți uda aceste flori cu un amestec de doi litri de apă și o lingură de bicarbonat de sodiu. În felul acesta vei ajuta plantele să înflorească tot sezonul. 

    Roșiile pot să iasă mai dulci dacă pe pământul pe care au crescut s-a presărat bicarbonat de sodiu. Iar în cazul ciupercilor de plante, bicarbonatul de sodiu poate da naștere unei bariere care nu va permite ciupercii să se dezvolte. 

    Iată câte beneficii aduce folosirea bicarbonatului de sodiu la flori. Orice astfel de truc poate să îți fie util dacă îl aplici la momentul potrivit. Foarte important este să ai bicarbonat de sodiu în casă pentru orice situație comună sau neprevăzută. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments