CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

4 soluții eco-friendly cu care să scoți petele de ulei de pe haine

Petele de grăsime de pe haine sunt mai greu de scos și nu ies după o simplă spălare. Vestea bună e că există câteva trucuri care te pot ajuta să îți salvezi hainele preferate, și pentru care vei avea nevoie doar de câteva ingrediente pe care sigur le ai prin casă. Iar dacă nu vrei să prepari acasă soluții magice de scos petele, găsești mai jos și trei soluții de curățare din magazine, tot ecologice, numai bune pentru a îndepărta petele de ulei care îți dau bătăi de cap.

Bicarbonatul de sodiu, detergentul de vase și creta sunt poate printre cele mai simple trucuri care te vor ajuta să îndepărtezi grăsimea sărită pe haine atunci când gătești sau mănânci. Îți explicăm pe îndelete de ce obiecte și ingrediente ai nevoie, dar și pașii pe care trebuie să-i urmezi.

1. Cum scoți petele de ulei cu ce ai în casă: bicarbonat de sodiu, amidon de porumb sau pudră de talc

pete-de-ulei-haine
Bicarbonatul de sodiu, amidonul de porumb, pudra de talc și o perie moale, fac minuni împotriva petelor de ulei de pe haine.

Cei de la The Spruce îți recomandă să presari puțin bicarbonat de sodiu, amidon de porumb sau pudră de talc pe locul pătat cu grăsime, astfel încât acesta să absoarbă uleiul extra. Acest proces durează în jur de 15 minute. Apoi îndepărtează cu ajutorul unui mic aspirator pudra rămasă și aplică un detergent lichid, iar dacă ai doar unul pulbere, formează o pastă cu puțină apă caldă și aplic-o pe pata de grăsime. Acest pas îl poți realiza cu ajutorul unei perii moi sau chiar cu degetele, frecând ușor materialul. Pune haina în mașina de spălat, setează programul potrivit, iar dacă după ciclul de spălare pata este încă vizibilă, repetă întreg procesul.

2. Cum scoți petele de ulei cu o bucată de carton și  detergent de vase

pete-de-ulei-pe-haine
Întotdeauna clătește rufele cu apă caldă sau fierbinte.

O altă modalitate prin care poți scoate petele de grăsime de pe haine este cea în care ai nevoie de o bucată de carton, poate fi de la o cutie de pantofi sau de la un colet mai vechi, de o pânză uscată (merge la fel de bine și un șervetel sau prosop) și de puțin detergent de vase. Am testat și noi această metodă și putem garanta că funcționează.

Conform Apartment Therapy, cartonul pus în spatele petei de ulei va împiedica transferul acesteia pe partea opusă a țesăturii. Cu ajutorul pânzei uscate îndepărtează excesul de grăsime, dar ai grijă pentru că aceasta se poate împrăștia repede pe suprafața materialului. Toarnă puțin detergent de vase direct pe pată exact ca și când ai pune pe vase, deoarece acesta îndepărtează grăsimile. Freacă ușor cu degetele sau cu o periuță de dinți, pentru a ajuta la procesul de curățare. Lasă săpunul să acționeze pentru cinci minute.

Când timpul a trecut, clătește articolul vestimentar cu apă caldă, apoi pune-l la spălat, la programul obișnuit. Usucă-l la aer, nu la mașina de uscat, deoarece temperatura ridicată ar putea afecta pata. Dacă murdăria încă este prezentă, reia toți pași enumerați mai sus.

3. Cum scoți petele de ulei proaspete cu cretă

pete-de-ulei-haine-cretă

Și creta poate ajuta la îndepărtarea micilor pete de grăsime. La fel cum sportivii folosesc pudra de cretă pentru a-și menține palmele uscate, același principiu se aplică și în combinația cu alte grăsimi. La fel ca pudra de talc, creta este absorbantă, ceea ce o transformă într-un bun obiect de ținut aproape în bucătărie, nu doar în cutia cu jocuri a copiilor.

De îndată ce grăsimea sare pe haină, ai grijă să îndepărtezi uleiul și alimentele în exces cu ajutorul unui prosop curat, de hârtie. Acoperă imediat întreaga zonă cu pudră de cretă și las-o să acționeze timp de cinci minute. La fel ca la orice alt ingredient folosit, pune la spălat articolul vestimentar de îndată ce timplu s-a scurt. Este important să folosești doar cretă albă, fiindcă bucățile colorate au ceară sau coloranți și vor lucra împotriva ta.

4. Soluții ecologice pentru îndepărtarea petelor de ulei de pe haine

Pe lângă soluțiile realizate cu ingredientele găsite prin casă, există și câteva alternative de curățare în magazine, potrivite pentru îndepărtarea petelor de grăsime, dar și pentru cele provocate de sosuri, iarbă sau fructe. Toate cele trei produse selectate sunt pentru îndepărtarea în prealabil a murdăriei și sunt făcute din ingrediente naturale și ecologice. Este important să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj și, imediat după ce soluția acționează, să pui haina la spălat, folosind programul potrivit.

 

Tips&tricks pentru îndepărtarea ușoară a petelor de ulei

Cei de la brandul Groove au publicat un articol pe aceeași temă și au oferit câteva trucuri pentru a-ți face viața mai ușoară atunci când vrei să-ți salvezi tricoul preferat.

  • Uleiurile și grăsimile la temperatura camerei sunt în stare semi-solidă. Asta înseamnă că pentru a scoate definitiv petele trebuie să fie mai întâi aduse în stare lichidă. Cea mai bună modalitate pentru a face asta este să folosești apă caldă sau fierbinte atunci când speli hainele.
  • Nu mai freca materialul. Alege întotdeauna să ștergi delicat articolul pătat și să nu-l freci, deoarece grăsimea se va împregna mult mai mult în țesături și va îngreuna procesul de curățare.
  • De îndată ce ai observat că a sărit grăsime pe haine, începe procesul de curățare. Astfel, aceasta nu va avea mult timp la dispoziție să se usuce.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO The Dog’s Home: de la câinele meu am învățat să nu îmi pierd încr...