CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

4 soluții eco-friendly cu care să scoți petele de grăsime de pe haine și cum scapi de petele de ulei de motor

  Dacă te întrebi cum scoți petele de ulei de pe haine, ar trebui să știi că acestea nu ies după o simplă spălare. Dacă vrei să știi cu ce să scoți petele de ulei de pe haine, vestea bună este că există câteva trucuri care te pot ajuta să îți salvezi hainele preferate, pentru care vei avea nevoie doar de câteva ingrediente pe care le ai deja în casă. Iar dacă nu vrei să prepari acasă soluții magice de scos petele, găsești mai jos și trei soluții de curățare din magazine, tot ecologice, numai bune pentru a îndepărta petele de ulei care îți dau bătăi de cap.

  Bicarbonatul de sodiu, detergentul de vase și creta sunt poate printre cele mai simple trucuri care te vor ajuta să îndepărtezi grăsimea sărită pe haine atunci când gătești sau mănânci. Îți explicăm pe îndelete de ce obiecte și ingrediente ai nevoie, dar și pașii pe care trebuie să-i urmezi.

  1. Cum scoți petele de ulei cu ce ai în casă: bicarbonat de sodiu, amidon de porumb sau pudră de talc

  pete-de-ulei-haine
  Bicarbonatul de sodiu, amidonul de porumb, pudra de talc și o perie moale, fac minuni împotriva petelor de ulei de pe haine.

  Cei de la The Spruce îți răspund la întrebarea cu ce scot petele de ulei de pe haine. Trebuie să presari puțin bicarbonat de sodiu, amidon de porumb sau pudră de talc pe locul pătat cu grăsime, astfel încât acesta să absoarbă uleiul extra. Acest proces durează în jur de 15 minute. Apoi îndepărtează cu ajutorul unui aspirator de mână pudra rămasă și aplică un detergent lichid. Dacă ai doar unul pulbere, formează o pastă cu puțină apă caldă și aplic-o pe pata de grăsime. Acest pas îl poți face cu ajutorul unei perii moi sau chiar cu degetele, frecând ușor materialul. Pune haina în mașina de spălat, setează programul potrivit, iar dacă după ciclul de spălare pata este încă vizibilă, repetă întreg procesul.

  2. Cum scoți petele de ulei cu o bucată de carton și  detergent de vase

  pete-de-ulei-pe-haine
  Întotdeauna clătește rufele cu apă caldă sau fierbinte.

  O altă modalitate prin care poți scoate petele de grăsime de pe haine este cea în care ai nevoie de o bucată de carton, poate fi de la o cutie de pantofi sau de la un colet mai vechi, de o pânză uscată (merge la fel de bine și un șervetel sau prosop) și de puțin detergent de vase. Am testat și noi această metodă și putem garanta că funcționează.

  Conform Apartment Therapy, cartonul pus în spatele petei de ulei va împiedica transferul acesteia pe partea opusă a țesăturii. Cu ajutorul pânzei uscate îndepărtează excesul de grăsime, dar ai grijă pentru că aceasta se poate împrăștia repede pe suprafața materialului. Toarnă puțin detergent de vase direct pe pată exact ca și când ai pune pe vase, deoarece acesta îndepărtează grăsimile. Freacă ușor cu degetele sau cu o periuță de dinți, pentru a ajuta la procesul de curățare. Lasă săpunul să acționeze pentru cinci minute.

  Când timpul a trecut, clătește articolul vestimentar cu apă caldă, apoi pune-l la spălat, la programul obișnuit. Usucă-l la aer, nu la mașina de uscat, deoarece temperatura ridicată ar putea afecta pata. Dacă murdăria încă este prezentă, reia toți pași enumerați mai sus.

  3. Cum scoți petele de ulei proaspete cu cretă

  pete-de-ulei-haine-cretă

  Și creta poate ajuta la îndepărtarea micilor pete de grăsime. La fel cum sportivii folosesc pudra de cretă pentru a-și menține palmele uscate, același principiu se aplică și în combinația cu alte grăsimi. La fel ca pudra de talc, creta este absorbantă, ceea ce o transformă într-un bun obiect de ținut aproape în bucătărie, nu doar în cutia cu jocuri a copiilor.

  De îndată ce grăsimea sare pe haină, ai grijă să îndepărtezi uleiul și alimentele în exces cu ajutorul unui prosop curat, de hârtie. Acoperă imediat întreaga zonă cu pudră de cretă și las-o să acționeze timp de cinci minute. La fel ca la orice alt ingredient folosit, pune la spălat articolul vestimentar de îndată ce timplu s-a scurt. Este important să folosești doar cretă albă, fiindcă bucățile colorate au ceară sau coloranți și vor lucra împotriva ta.

  4. Cu ce scoți petele de ulei de pe haine: soluții ecologice pentru îndepărtarea petelor de ulei de pe haine

  Pe lângă soluțiile realizate cu ingredientele găsite prin casă, există și câteva alternative de curățare în magazine, potrivite pentru îndepărtarea petelor de grăsime, dar și pentru cele provocate de sosuri, iarbă sau fructe. Toate cele trei produse selectate sunt pentru îndepărtarea în prealabil a murdăriei și sunt făcute din ingrediente naturale și ecologice. Este important să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj și, imediat după ce soluția acționează, să pui haina la spălat, folosind programul potrivit.

   

  Tips&tricks pentru îndepărtarea ușoară a petelor de ulei

  Cei de la brandul Groove au publicat un articol pe aceeași temă și au oferit câteva trucuri pentru a-ți face viața mai ușoară atunci când vrei să-ți salvezi tricoul preferat.

  • Uleiurile și grăsimile la temperatura camerei sunt în stare semi-solidă. Asta înseamnă că pentru a scoate definitiv petele trebuie să fie mai întâi aduse în stare lichidă. Cea mai bună modalitate pentru a face asta este să folosești apă caldă sau fierbinte atunci când speli hainele.
  • Nu mai freca materialul. Alege întotdeauna să ștergi delicat articolul pătat și să nu-l freci, deoarece grăsimea se va impregna mult mai mult în țesături și va îngreuna procesul de curățare.
  • De îndată ce ai observat că a sărit grăsime pe haine, începe procesul de curățare. Astfel, aceasta nu va avea mult timp la dispoziție să se usuce.

  Cum scapi de pete vechi de ulei de pe haine colorate

  Petele de ulei pe haine sunt o problemă frecventă în zilele noastre, fie că acestea sunt uleiuri folosite în bucătărie sau cosmetice. În mod normal, acestea nu sunt greu de scos, dar nu întotdeauna eliminarea petelor vechi de ulei de pe hainele colorate este un proces ușor.

  Ai încercat vreodată să scoți o pată de pe hainele care au trecut deja prin spălare? Pare a fi o sarcină anevoioasă, dar nu este lipsită de rezolvare.

  Scapă de pete vechi de ulei de pe haine colorate: pasul 1

  Pentru petele de grăsime, procedează astfel: folosește mai întâi detergent lichid de vase, care ajută la îndepărtarea petelor de grăsime și ulei. Un produs natural este perfect pentru materialele delicate.

  Poți să presari și puțin bicarbonat de sodiu pentru absorbția excesului de ulei. Șterge ușor, apoi îndepărtează totul cu un prosop de hârtie, exact ca-n cazul hainelor albe. Ultimul pas este spălarea hainelor în mașina de spălat, cu detergent de rufe.

  Dacă pata este persistentă, treci la pasul 2.

  Dacă pata rezistă după ce ai folosite metodele de mai sus, folosește un detergent lichid puternic, concentrat, pentru haine colorate. Lasă haina afectată în apă fierbinte timp de o oră apoi spal-o la cald. Dacă articolul tău de îmbrăcăminte nu poate fi spălat la mașina de spălat sau în apă fierbinte, este posibil totuși ca această metodă să nu funcționeze.

  Dacă variantele de mai sus au dat greș, scoatem artileria grea. Pentru prima soluție ai nevoie de:

  • bicarbonat de sodiu (cantitate în funcție de dimensiunea petelor);
  • detergent de vase natural (câteva picături/ o linguriță);
  • apă filtrată sau apă plată;
  • o periuță de dinți;
  • detergent natural cu oxigen (potrivit pentru haine colorate);
  • articolul de îmbrăcăminte pătat.

  Cum scapi de petele vechi de ulei: instrucțiuni

  Pune articolul de îmbrăcăminte pătat pe o suprafață plană și aplică câteva picături de săpun natural pentru vase pe zonele pătate. Folosește o periuță de dinți umedă, masează săpunul pe pată, apoi acoperă zona cu bicarbonat de sodiu și periază petele până când bicarbonatul de sodiu se transformă într-o pastă care acoperă zona pătată.

  Așteaptă o oră și clătește cu atenție, apoi înmoaie hainele în apă caldă cu o jumătate de lingură de detergent natural cu oxigen pentru haine colorate. Lasă-le la înmuiat încă o oră. Spălă hainele în mașina de spălat la cald și repetă procesul dacă este necesar. Folosește apă filtrată.

  agent lubrifiant WD-40 emag
  Agentul lubrifiant WD-40 este perfect pentru îndepărtarea petelor de ulei vechi de pe haine colorate. FOTO eMag

  O altă soluție bună implică folosirea agentului lubrifiant WD-40. Iată ce trebuie să faci:

  1. Întinde o bucată de carton și pune haina peste ea pentru a proteja suprafața.
  2. Pulverizează WD-40 într-un vas puțin adânc.
  3. Folosește un bețișor de ureche pentru a aplica WD-40 pe pata de ulei. Nu exagera cu cantitatea.
  4. Presară bicarbonat de sodiu peste pată.
  5. Folosește o periuță de dinți pentru a întinde uniform bicarbonatul de sodiu, astfel încât să acopere bine pata. Continuă să faci acest lucru până când bicarbonatul de sodiu formează o pastă – acest lucru înseamnă că a absorbit WD-40.
  6. Scutură excesul de bicarbonat de sodiu.
  7. Aplică mai mult bicarbonat de sodiu peste pete. Freacă-l din nou până se formează bulgări (de data aceasta vor fi mai mici).
  8. Scutură bicarbonatul de sodiu și repetă acțiunea până când nu se mai formează bulgări la perierea materialului.
  9. Toarnă o cantitate mică de săpun de vase sau detergent lichid de rufe direct peste zona pătată.
  10. Folosește periuța de dinți pentru a impregna detergentul în material.
  11. Lăsă amestecul să acționeze cel puțin 30 de minute, sau, dacă pata este intnesă, lăsa-l peste noapte.
  12. Spală ca de obicei și verifică dacă pata a dispărut.

  Cu ce se curăță uleiul de motor de pe hainele delicate

  Te-ai aflat vreodată în situația în care să te întrebi cu ce se curăță uleiul de motor de pe haine? Adevărul este că nu este o sarcină ușoară, dar nici imposibilă.

  Se întâmplă uneori să ne alegem cu ulei de motor pe cămăși ori pe blugi atunci când apar probleme neprevăzute cu mașina și suntem nevoiți să o reparăm în absența hainelor pe care le folosim special pentru asta. Dar există modalități simple de a scoate petele dificile.

  pete vechi de ulei pe haine colorate

  Bicarbonatul de sodiu, de exemplu, combinat doar cu apă fierbinte, este de ajuns pentru a îndepărta uleiul de motor. Multe substanțe chimice de uz casnic te pot ajuta, de asemenea, cu această problemă.

  Cu ce se curăță uleiul de motor de pe haine: Aloe Vera, o soluție neașteptată

  Aminoacizii din Aloe Vera interacționează cu uleiul de motor, făcându-l mai ușor de îndepărtat de pe haine. Această soluție poate funcționa și pentru alte tipuri de îndepărtare a petelor. Poți încerca să îndepărtezi creionul de pe un perete, de exemplu, și să obții același rezultate.

  Ai nevoie de o linguriță de pulpă de Aloe Vera și o periuță de dinți veche. Freacă Aloe Vera cu ajutorul periuței pe pata de ulei de motor, însă cu grijă să nu deteriorezi materialul.

  Lasă ingredientul să acționeze timp de o oră, apoi pune hainele pătate în mașina de spălat cu apă caldă sau apă fierbinte. Usucă apoi la aer zona afectată pentru a te asigura că pata a dispărut.

  cu ce se curata uleiul de motor de pe haine aloe vera

  Amidonul de porumb, pudra de talc și bicarbonatul de sodiu

  Pudra de talc poate fi utilă și în curățarea petelor de ulei de motor de pe haine. La fel și bicarbonatul de sodiu, sau amidonul de porumb, care absorb grăsimea din țesătură.

  Cu ce se curăță uleiul de motor de pe haine: șamponul de păr, un produs excelent în îndepărtarea petelor de pe îmbrăcăminte

  Șamponul, mai precis substanța numită surfactant pe care o conține, face mai ușor de îndepărtat murdăria. Este, de asemenea, o opțiune foarte bună pentru îndepărtarea petelor pentru țesături moi. Ai nevoie de o lingură de șampon și o lingură de apă caldă, pe care să le amesteci pe suprafața afectată. Multe uleiuri de motor sunt organice, așa că această variantă ar trebui să fie eficientă. Utilizează amestecul ca pre-tratament pentru țesăturile delicate, aplicând prin frecare ușoară pe pată.

  Folosește-ți degetele, un burete sau un prosop de hârtie și așteaptă câteva minute înainte de clătire. Poate fi necesar să repeți procedura de mai multe ori pentru a fi 100% sigur că îndepărtarea petelor a funcționat.

  Cum îndepărtezi uleiul de motor de pe haine cu acetonă

  Acetona este un solvent organic excelent. Funcționează prin atragerea moleculelor de ulei și reușesc să „slăbească” pata, fiind foarte eficientă în îndepărtarea celor mai multe tipuri de ulei de motor. Pentru haine delicate ai nevoie de o linguriță de acetonă și un bețișor de ureche. Acetona poate fi însă aspră cu hainele, de aceea bețișorul de ureche este potrivit pentru a o distribui în cantități mici, astfell încât să nu deterioreze țesătura. Dacă materialul este însă rezistent poți acoperi întreaga pată cu acetonă și o poți clăti după zece minute.

  Repetă acțiunea până când petele dispar. Pentru un plus de sprijin, folosește o cană de oțet alb în mașina de spălat – în acest fel te vei asigura că mirosul neplăcut dispare. Detergentul de vase este și el eficient în eliminarea petelor de ulei de motor.

   

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...