UTILE

Cu ce ingrediente din bucătărie poți să cureți petele de sare de pe încălțăminte

  Iarna aduce temperaturi scăzute, sărbătorile specifice și, uneori, multă zăpadă. Zăpadă care ajunge să lase urme de sare pe încălțăminte. Aceste urme pot distruge încălțămintea dacă nu sunt îndepărtate corect. Iată cum faci ca petele de sare de pe încălțăminte să dispară cu ajutorul unor substanțe pe care le ai în casă. 

  Petele de sare pe incălțăminte apar odată cu venirea sezonului rece. Când zăpada în exces este combătută cu sare. Inevitabil, urmele de sare pe încălțăminte apar pentru că vei merge prin mixul de zăpadă și sare. 

  În orice caz, e indicat să acționezi imediat pentru a elimina petele de sare de pe încălțăminte. În caz contrar, ghetele sau cizmele tale de pot fi deteriorate. Indiferent că e vorba de piele, imitație de piele sau piele întoarsă, materialul încălțămintei poate suferi daune ireversibile. 

  În cele ce urmează, îți explică ce soluții ai ca să scoți petele de sare de pe încălțăminte. 

  Oțet și pete de sare pe încălțăminte

  Sarea cu care zăpada este un compus chimic cu o aciditate crescută. Astfel că acționează dur în contact cu orice material din care este făcută încălțămintea de iarnă. După ce se usucă pe material, sarea poate duce la slăbirea fibrelor de piele, la ștergerea culorii sau la deteriorarea aspectului general. 

  O soluție universală și la îndemână cu care să scoți petele de sare de pe încălțăminte este dată de oțet

  În primă fază, poți să testezi substanța în felul următor. Ia o cârpă albă și moale pe care o înmoi în oțet alb. Lustruiește ghetele astfel și îndepărtează urmele de murdărie. 

  Dacă urmele de sare nu dispar de pe încălțăminte, diluează oțetul cu apă. Ai nevoie de părți egale și tot de o cârpă moale. Acest tip de cârpă ajută să nu lași urme pe suprafața ghetelor. Curăță încălțămintea de mai multe ori până când sarea nu mai este vizibilă. 

  Pune apoi încălțămintea la uscat. Important este să lași încălțămintea să se usuce natural. Și să o ferești de orice sursă de căldură. Grăbirea procesului de uscare poate deteriora pielea din care o pereche de cizme este făcută, de exemplu. 

  Dacă încălțămintea este încă umedă de la zăpadă, recomandarea ar fi să le umpli cu hârtie de ziar. Acest material trage umiditatea și usucă încălțămintea. Înlocuiește hârtia ori de cât ori simți că se umezește. 

  Săpunul pentru șa scoate și petele de sare

  O alternativă pentru curățarea petelor de sare de pe încălțăminte este săpunul pentru șa și pielărie. Funcționează bine pentru cizmele din piele și nu este dăunător, așa cum se credea. 

  Ai nevoie de o cârpă înmuiată în apă pe care o freci de săpunul de șa. Dai apoi pe cizme și freci până se face puțină spumă. Odată ce încălțămintea este acoperită cu spumă las-o așa timp de câteva minute. 

  Îndepărtează spuma cu o cârpă umezită și vei vedea că urmele de sare dispar. Iar încălțămintea va părea ca nouă. 

  Pete de sare pe încălțăminte: cum ajută lămâia și bicarbonatul de sodiu

  Lămâia, în speță sucul de lămâie, este o soluție și mai la îndemână care te poate ajuta să scoți urmele de sare. Acidul citric acționează împotriva sării, însă efectul acestuia trebuie diminuat pentru a nu afecta materialul. 

  Taie o lămâie pe jumătate și stoarce-o. Acea jumătate trebuie pusă într-un bol cu apă. În felul acesta îi reduci intensitatea și îi crești lichiditatea. Vei folosi partea stoarsă. 

  Prin mișcări circulare cureți materialul afectat de sare. Urmele vor dispărea destul de rapid. La final, ia o cârpă uscată și lustruiește pentru câteva minute. 

  Și bicarbonatul de sodiu poate să fie de ajutor. Pune o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un recipient cu apă. Înmoaie o cârpă umedă în acest amestec și curăță astfel urmele de sare. 

  Tratamente pentru încălțăminte care să prevină pătarea

  Pentru a preveni apariția petelor de sare pe încălțăminte, alege un tip de ghete rezistente la apă. Dacă nu găsești un astfel de tip de ghetele, poți să folosești miere de albine pentru a le face astfel. Ceara pe cizmele de piele funcționează, la fel și uleiul de măsline

  După ce aplici tratamentul dorit, pune încălțămintea la o sursă de căldură, pentru scurt timp. Astfel, substanța se infiltrează în porii materialului și devine rezistentă la apă. Apoi, lasă încălțămintea să se usuce natural. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce ingrediente din bucătărie poți să cureți petele de sare de pe încăl...