Ce trebuie să știi despre curățarea mașinii de spălat cu oțet și 7 sfaturi importante pentru mentenanța ei
publicat pe 16 apr. 2021Este sau nu indicată curățarea mașinii de spălat cu oțet? Asta-i întrebarea, noi venim cu răspunsuri și informații în plus.
Probabil nu e prima oară când auzi despre curățarea mașinii de spălat cu oțet. E un truc transmis din gură în gură și din generație în generație. Dar pentru că e o metodă „băbească”, probabil ți-ai pus și problema că oțetul ar putea fi periculos pentru instalația mașinii de spălat. Asta am vrut și noi să aflăm, și am întrebat un specialist de la un service autorizat, care ne-a dat o mulțime de sfaturi utile pentru mentenanța acesteia.
Curățarea mașinii de spălat cu oțet este sigură și eficientă
„Oțetul nu este contraindicat pentru curățarea depunerilor de calcar din mașinile de spălat și nu afectează în timp componentele lor, fie că vorbim de garnituri, furtunuri sau alte componente”, explică Eduard Pascaru, Field Service Manager la Depanero, service autorizat pentru electrocasnice, electronice și IT. Asta pentru că oțetul ajunge să fie diluat într-o cantitate mare de apă și devine inofensiv. Ba chiar a detaliat și procesul pentru curățarea mașinii de spălat cu oțet.
Bineînțeles, cum probabil ai intuit, în scenă intră un al doilea ingredient din cămară – bicarbonatul de sodiu: „poți pune bicarbonat (jumătate de pahar) în compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat, iar în interiorul cuvei, doi-trei litri de oțet, în funcție de capacitatea mașinii, și selectezi un program de spălare la 90⁰C”. Conform lui Eduard, bicarbonatul ajută și la îndepărtarea mirosurilor neplăcute și bacteriilor, iar oțetul dizolvă depunerile de calcar.
Cât de des e important să cureți mașina de spălat și de ce
Mentenanța e foarte importantă și poate prelungi viața aparatelor electrocasnice. De aceea, recomandarea specialistului e să cureți mașina de spălat și la interior, și la exterior, cel puțin o dată pe lună, dacă o folosești de două ori pe săptămână. „Extragi caseta de detergent, cureți compartimentele și locașul ei, apoi lași mașina de spălat să parcurgă un ciclu de spălare la 90⁰C”, explică Eduard. Toată operațiunea trebuie făcută cu mașina goală, fără haine înăuntru.
„Curățarea periodică previne acumularea de mucegai, bacterii și mirosuri neplăcute, care pot pătrunde în haine și ne pot afecta sănătatea”, atenționează el. În plus, în timpul folosirii, se pot forma depuneri din resturi de detergent sau produse de curățat, nisip, scame, care în timp pot cauza defecțiuni. „Dacă mașina de spălat nu mai poate funcționa în parametri normali, va consuma mai multă energie și se va defecta mult mai repede”, adaugă Eduard.
Iar nu doar compartimentele de detergent trebuie curățate pe-ndelete. „Necurățarea corespunzătoare a tamburului, a furtunurilor de alimentare și evacuare, precum și a filtrului pompei de evacuare pot duce la evacuarea deficitară a apei și chiar la blocarea mașinii de spălat cu apă și rufe, necesitând astfel intervenția la service”, explică specialistul. Sfatul lui e să cureți des și ușa și garnitura ei.
Ce soluții de curățare mai sunt indicate, în afară de oțet
Recomandarea principală a lui Eduard este să citești mai întâi manualul de utilizare de la producător, căci fiecare mașină de spălat vine cu instrucțiuni de curățare și întreținere care îi pot prelungi viața. „În funcție de aceste recomandări, pot fi utilizate soluții speciale din magazin, de la diferiți producători sau soluții care pot fi făcute în casă, pe baza unor substanțe prietenoase cu mediul”, spune el.
Iar curățarea mașinii de spălat cu oțet nu e singura metodă nepoluantă, adaugă specialistul. El spune că poți folosi chiar și apă oxigenată. „Are rol de dezinfectant, chiar la temperaturi ridicate. Putem pune în cuvă aproximativ un litru și setăm mașina pe un program lung”, explică.
7 tips&tricks care pot prelungi viața mașinii tale de spălat, de la Eduard Pascaru
- Citește și respectă instrucțiunile de spălare din manual;
- Nu supraîncărca mașina de spălat;
- Lasă cel puțin 10 centimetri între rufe și tavanul cuvei;
- Șterge mașina cu o cârpă uscată (dar scoate-o din priză înainte);
- Nu lăsa rufele spălate în mașină mult timp, pot face mucegai;
- Când pleci în vacanță, scoate mașina din priză și închide robinetul;
- Lasă ușa și caseta de detergent întredeschise.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
-
Sponsored
Muzeu, galerie sau showroom: PIATRAONLINE lansează un nou flagship store ce redefinește designul de retail
-
UTILE
Care este temperatura optimă în casă iarna. Valoarea la care e indicat să setezi centrala
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.