Plante

Cum să îngrijești petuniile iarna încât să fie sănătoase la venirea primăverii

publicat pe 08 dec. 2023

    Petuniile, cu florile lor colorate și abundente, sunt preferate de mulți iubitori de plante fiindcă oferă o explozie de culoare spațiilor exterioare. Cu toate astea, pe măsură ce se apropie iarna, este esențial să oferi petuniilor îngrijirea adecvată ca să le asiguri supraviețuirea și revenirea la primăvară.

    Fiindcă petuniile nu rezistă la îngheț și sunt foarte fragile la temperaturi scăzute, ți-am pregătit un ghid pentru îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă ca să știi exact cum să le asiguri protecția adecvată.

    1. Îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă: pregătirea plantelor

    Pe măsură ce scad temperaturile și se apropie iarna, e esențial să pregătești petuniile pentru noul sezon. Urmează acești pași ca să le asiguri o tranziție ușoară în lunile de iarnă:

    Tunde și taie

    Începe prin a face toaletarea petuniilor. Îndepărtează orice e uscat sau în descompunere, fiindcă astfel planta va redirecționa energia către părțile mai sănătoase. Taie tulpinile cu o aproximativ o treime, ca să promovezi o creștere mai compactă și robustă atunci când vine primăvara.

    Redu treptat udarea

    Pe măsură ce se apropie iarna, redu treptat frecvența udărilor. Petuniile sunt mai susceptibile la putrezirea rădăcinilor în condiții mai reci și mai umede. Lasă solul să se usuce ușor între udări, dar ai grijă să nu devină uscat complet.

    Aplică mulci

    Aplică un strat de mulci la baza petuniilor ca să izolezi solul și să protejezi rădăcinile de temperaturile de îngheț. 

    2. Îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă: protejarea plantelor de îngheț

    Îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă protecție

    Petuniile sunt foarte sensibile la îngheț. Dacă nu le protejezi, le vei pierde. Uite cum să le protejezi de efectele dăunătoare ale înghețului:

    Acoperă-le cu un material protector

    Ca să le protejezi de îngheț, acoperă petuniile cu un material care le protejează. Nu folosi plastic, ci caută la magazinele de specialitate materiale dedicate. Stratul de material protejează plantele de expunerea directă la îngheț și asigură în același timp o bună circulație a aerului. Asigură-te că fixezi bine materialul pentru a evita descoperirea accidentală a petuniilor.

    Mută petuniile care sunt în ghivece

    Dacă ai petunii în ghivece, cel mai bine le protejezi dacă le muți în interior. Astfel, le oferi o protecție suplimentară împotriva înghețului și a fluctuațiilor extreme de temperatură.

    Udarea înaintea de îngheț

    Verifică prognoza meteo și ține cont de perioada în care se anunță primul îngheț. Udă petuniile înainte de înghețul prognozat. Solul umed reține mai bine căldura decât solul uscat. Căldura suplimentară poate ajuta la protejarea rădăcinilor și la prevenirea deteriorării cauzate de îngheț. 

    3. Îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă: protecția plantelor din ghivece

    Îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă ghivece

    Petuniile crescute în ghivece au nevoie de atenție specială iarna, fiindcă rădăcinile lor sunt mai expuse elementelor. Uite cum le poți proteja:

    Izolează ghivecele

    Înfășoară ghivecele cu folie cu bule sau pânză de iută ca să le izolezi. Stratul acesta suplimentar ajută la reglarea temperaturii solului și-l împiedică să devină prea rece pentru rădăcinile sensibile.

    Ridică ghivecele

    Ridică ghivecele de la sol pe cărămizi sau pe blocuri de lemn ca să permiți aerului să circule sub ele și să împiedice pierderile de căldură.

    Mută-le în interior

    Dacă e posibil, mută ghivecele cu petunii în interior când vremea devine prea rece. Dacă nu ai loc în casă pentru ele, le poți muta în garaj sau în beci.

    4. Monitorizează petuniile în timpul iernii

    După ce ai luat toate măsurile ca să-ți protejezi petuniile pe timp de iarnă este important să le și monitorizezi pentru semnele de stres. Cu cât observi mai rapid o problemă la plante, cu atât poți acționa mai prompt și astfel cresc șansele de revenire și supraviețuire.

    Inspectează petuniile de dăunători

    Deși pe timp de iarnă dăunătorii sunt mai rari, anumite tipuri îți pot afecta petuniile. Verifică-le regulat frunzele și tulpinile și dacă observi ceva în neregulă, fă o poză și mergi cu ea la fitofarmacie. Vei primi tratamentul ideal pentru problemă și sfaturi suplimentare pentru îngrijirea lor.

    Ajustează procesul de udare

    Fii flexibilă cu programul de udare al petuniilor. Dacă iarna este blândă, cu vreme deosebit de caldă, petuniile ar putea avea nevoie de udări mai frecvente. De asemenea, în perioadele cu frig și îngheț, redu udările ca să previi supraudarea.

    5. Revitalizarea petuniile după iarnă

    Îngrijirea petuniilor pe timp de iarnă revitalizare

    Când iarna dă semne de retragere și apar temperaturile calde de primăvară, e timpul să-ți pregătești petuniile pentru noul sezon. Urmează pașii ăștia ca să-ți revitalizezi petuniile pentru primăvară.

    Reintroducerea graduală la soare

    Pe măsură ce temperaturile cresc și nu mai sunt șanse de îngheț, reintrodu treptat petuniile la lumina soarelui. Asta ajută aclimatizarea plantelor la condițiile în schimbare.

    Fertilizarea pentru creștere

    Când pericolul înghețului a trecut, aplică un îngrășământ pentru petunii ca să le stimulezi noua creștere. Folosește doza de fertilizator recomandată pe ambalaj pentru efecte optime. Nici mai puțin, nici mai mult decât indicat este cheia.

    Reia udarea regulată

    Odată cu venirea primăverii, reia practicile regulate de udare. Asigură-te că solul rămâne în mod constant umed, dar nu îmbibat cu apă, pentru a susține creșterea sănătoasă a petuniilor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments