Plante

Ce poți să plantezi prin grădină în noiembrie, înainte să înghețe pământul

publicat pe 15 nov. 2023

    Deși am ajuns în luna noiembrie și se cam încheie sezonul de grădinărit, încă mai poți planta anumite lucruri, mai ales că toamna asta este mai blândă și mai caldă. Așadar, iată ce se poate planta în noiembrie, fie că sunt plante decorative sau legume.

    Poți planta atât plante comestibile, cât și ornamentale. Pe unele ai șanse să le recoltezi chiar iarna asta, iar pe altele la primăvară. Iată deci ce să plantezi în noiembrie conform House Beautiful. 

    1. Ce se poate planta în noiembrie: Kale

    Ce să plantezi în noiembrie kale

    Varza kale face față la vremea rece și ajunge la maturitate în aproximativ 50 zile, dar îi poți culege frunzele și mai devreme. Dacă ai plantat kale și nu pare că nu se întâmplă mare lucru cu plantele, lasă-le în pace. Multe tipuri iernează și înverzesc primăvara viitoare.

    2. Panseluțe

    În climatele blânde, panseluțele înfloresc toată iarna. Dacă vremea caldă se va menține pe tot parcursul sezonului rece, ai șanse să te bucuri și tu iarna asta de panseluțe. Îți recomandăm totuși să le plantezi în ghivece și, dacă vine frigul, să le bagi în casă. Dacă vrei să le ții totuși în grădină, acoperă pământul cu mulci și udă-le până se stabilesc ca lumea.

    3. Varză ornamentală

    Ce să plantezi în noiembrie varză ornamentală

    Ca și rudei sale comestibile (kale), verzei ornamentale nu-i pasă de frig – rezistă chiar și la un îngheț ușor. Plantează varza ornamentală împreună cu alte flori și ierburi rezistente la vreme rece, ca să te bucuri de decorul grădinii pe parcursul toamnei și începutul iernii.

    4. Ce se poate planta în noiembrie: Narcise

    Florile galbene și albe ale narciselor sunt unele dintre primele semne ale primăverii. Partea bună la majoritatea bulbilor cu flori de primăvară este că-i poți planta atâta timp cât pământul nu a înghețat. Așadar, dacă nu ai apucat să le plantezi până acum, nu e timpul pierdut.

    5. Muștar

    Ce să plantezi în noiembrie muștar

    Frunzele de muștar au un gust picant și pot fi savurate crude în salate sau trase în tigaie cu alte legume și carne. Unele tipuri de muștar sunt foarte rezistente și pot supraviețui unui îngheț ușor. Frunzele sunt gata de recoltat în doar 30 zile de la plantare, pentru unele soiuri.

    6. Gura leului

    Gura leului, această plantă anuală, nu este deranjată de serile reci de toamnă. Rezistă cu brio și la temperaturi de 4 grade Celsius. În regiunile cu climat temperat, acestea se mențin cu succes în ghivece în grădină pe tot parcursul sezonului rece și se vor ofili când vine primăvara.

    7. Plante aromatice

    Anumite plante aromatice rezistă la frig, cum ar fi cimbrul, rozmarinul, pătrunjelul, arpagicul și coriandrul preferă de fapt temperaturi mai scăzute. Unele plante aromatice sunt perene, așa că le poți planta o singură dată și să te bucuri de ele an de an. Plantează transplanturi acum și vei avea ierburi aromatice proaspete pentru mesele de sărbători.

    8. Ce se poate planta în noiembrie: Zambile

    ce să plantezi în noiembrie zambile

    Un alt tip de bulb care înflorește primăvara și-l poți planta în noiembrie este zambila. În plus, rozătoarele nu sunt deloc atrase de zambile, deci sunt o alegere ideală dacă ai vizitatori nedoriți în grădină care-ți ronțăie plantele. Florile zambilei durează săptămâni întregi și revin anual.

    9. Allium/ Ceapă ornamentală

    O altă plantă de care nu sunt interesați musafirii nedoriți este allium, sau ceapa ornamentală. Primăvara face flori dispuse în globuri în mai multe nuanțe: mov, roz, alb, galben sau roșu. Plantează-le printre alte plante perene mai scunde, deoarece frunzele lor mor după înflorire.

    10. Ce se poate planta în noiembrie: Usturoi

    Plantează usturoiul acum ca să-l recoltezi primăvara viitoare sau la începutul verii. Practic, îl poți planta atâta timp cât pământul nu a înghețat. Bineînțeles, dacă vrei să ai frunze proaspete de usturoi, poți planta și în ghivece în interior.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments