Grădină

Cum să îți protejezi pomii de îngheț încă din timpul toamnei

publicat pe 24 oct. 2023

    Pomii, în special cei fructiferi, pot avea de suferit odată cu scăderea temperaturilor. Aceștia trebuie protejați astfel încât să nu fie afectați de frig, iar primăvară să poată să dea în vegetație. Iată ce metode pentru protejarea pomilor de îngheț te pot ajuta în anotimpul rece. 

    Ai mai auzit că gerul și înghețul pot să afecteze mugurii, părțile lemnoase și chiar rădăcinile pomilor, cei mai vulnerabili fiind pomii fructiferiDar nu neapărat temperaturile cu minus pot cauza probleme, ci așa numitele „ferestre ale iernii” care au loc la sfârșitul anotimpului sau la începutul primăverii. „Ferestrele iernii” sunt, de fapt, perioade scurte de temperaturi negative care vin după zile în care temperaturile sunt normale sau ridicate. 

    Aceste valuri de frig pot să afecteze în special pomi precum caisul și piersicul. Au efect nociv asupra scoarței scoarța și a ramurilor, iar lipsa zăpezii aduce probleme la nivelul rădăcinilor. Cele mai problematice „ferestre ale iernii” sunt cele în care temperaturile scad între minus 7 și minus 14 grade Celsius. 

    În continuare, îți explicăm ce ai de făcut ca să stopezi acest fenomen și să știi cum să protejezi corect pomii de îngheț. 

    Protejarea pomilor de îngheț cu o folie anti-îngheț

    protejarea pomilor de inghet shutterstock

    O soluție eficientă pentru protejarea pomilor de îngheț este învelirea acestora cu o folie microporoasă anti-îngheț. Nu folosi folie de polietilenă pentru că poate să crească umiditatea coroanei, iar aceasta să devină sensibilă la îngheț. 

    După ce învelești pomii în folie, strânge cât mai multă zăpadă în jurul trunchiului. Zăpada nu protejează pomul, dar poate întârzia pornirea în vegetație atunci când temperaturile cresc și scad rapid.

    Această metodă are succes mai ales atunci când există diferențe mari de temperatură între noapte și zi. 

    Protejarea pomilor de îngheț: lapte de var

    protejarea pomilor de inghet shutterstock

    Laptele de var aplicat pe trunchi și pe ramurile groase poate proteja orice pom de îngheț. Prin aplicarea unui astfel de strat, lumina este reflectată, iar încălzirea trunchiului se face mai greu. Motiv pentru care pornirea în vegetație este întârziată, iar pomul este protejat. 

    Când temperaturile sunt foarte mici, pomii au nevoie de un îngrășământ cu o concentrație mare de potasiu. Această metodă asigură pomului o asimilare mai bună a potasiului. 

    Protejarea pomilor de îngheț: perdele de fum

    Riscul de îngheț este redus dacă apelezi la perdele de fum. Metoda este bine cunoscută și folosită din vremuri străvechi, căci fumul persistent, de culoare albă, reflectă frigul. 

    Pentru asta ai nevoie de un gunoi păios, crengi și frunze, rumeguș de lemn ud, turbă sau paie ude. Faci grămezi pe care le așezi în diferite zone din livadă sau din grădină. În aceste grămezi trebuie să pui și material mai uscat pentru ca arderea să fie întreținută. 

    Poți să folosești și brichete special concepute pentru a face perdele de fum. Acestea sunt realizate din clorură de amoniu, naftalină și alte substanțe fumigene. Prin utilizarea lor, temperatura aerului poate crește și cu două grade Celsius. 

    Protejarea pomilor de îngheț cu aspersoare

    protejarea pomilor de inghet shutterstock

    Chiar dacă temperaturile exterioare sunt negative, folosirea aspersoarelor reduce riscul de îngheț al pomilor. Pentru ca metoda să funcționeze, pulverizarea apei trebuie să fie foarte fină. Iar distribuirea apei trebuie făcută uniform, pe toată durata înghețului. 

    Ajută să le dai drumul înainte de instalarea înghețului, iar apa să fie dispersată la o înălțime de 1,5 metri. Stratul de gheață care se va forma pe ramuri va proteja pomii în mod eficient. Instalația de apă trebuie oprită când temperatura exterioară ajunge la un grad Celsius. 

    Protejarea pomilor de îngheț cu vânt artificial

    O altă metodă utilă este și vântul artificial. O să ai nevoie de instalații de ventilare pentru ca aerul rece de lângă sol să fie înlocuit cu aer cald. Pomii fructiferi pot fi protejați de aerul rece, iar în felul acesta se evită înghețarea lor. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments