LIFE

Tips&tricks: cum îngrijești iarna plantele în apartament

    Millenialii cumpără din ce în ce mai multe plante pentru apartament, dar asta înseamnă și multă atenție pentru îngrijirea lor. Mai ales iarna. Dacă ești la început de drum, la fel ca mine, ți-au murit deja câteva plante și nu știi ce să faci, am apelat la întăriri și vin cu răspunsuri. 

    „În general, iarna există două tipuri de probleme: fie plantele stau într-un mediu încălzit cu calorifer și aer condiționat, iar umiditatea e foarte mică și suferă, fie stau într-un loc care nu e încălzit cum trebuie și nici izolat perfect (cum ar fi balconul)”, îmi povestește Vlad Bălănescu, un proprietar conștiincios a 250 de plante. 

    I-am cerut ajutorul după ce la mijlocul lui decembrie 2019 am declarat decesul iremediabil al uneia dintre cele patru plante din apartament (și singurele, de altfel) pe care le posedam de jumătate de an. Am trăit împreună fericite toată vara și toamna, dar din decembrie au început pe rând să cadă și nu s-au mai oprit. Le-am udat mai rar, mai des, mai mult, mai puțin, le-am stropit, le-am mutat prin casă, nimic. 

    Exasperată de situație și convinsă că nu sunt singura care trece prin asta, am cerut ajutor. Am deschis Facebook-ul, spațiul unde există răspuns pentru orice problemă, și am intrat pe grupul Schimb de plante. Peste 1000 de posesori de plante fac aici schimb de idei și cunoștințe, metode de îngrijire pentru orice anotimp, spațiu sau tip de plană, sunt chiar și unii care lucrează în domeniul biofilic. Tot aici l-am găsit și pe Vlad Bălănescu. 

    Câțiva oameni care au peste patru plante mi-au dat informații vitale despre nevoile pe care acestea le au iarna și cum îmi pot face o rutină de îngrijire a lor.  

    Le ții departe de curenții de aer rece și de căldura caloriferelor 

    Când le ții în casă și nu pe balcon (unul închis), primul instinct e să așezi plantele pe pervaz, să primească lumină. Dar dacă ai caloriferul sub pervaz, le poate dăuna, îmi explică Sorina Neaga, o posesoare novice de plante care a început să adune din ce în ce mai multe în ultimul an și a testat diferite ritualuri de îngrijire. Iarna, plantele au nevoie de umezeală și o temperatură ok, dar căldura caloriferului le va usca. 

    Dar nici să stea lângă un geam pe care îl deschizi regulat nu le face bine. „Nu mi-a trecut prin cap ca geamul deschis în mijlocul iernii le poate face rău (fumez și aeriseam uneori multe minute în șir). Mi-am dat seama că nu e ok când unei Cordyline Rumba au început să i se usuce frunzele și să se pigmenteze galben. A fost învățătură pe propria piele”, îmi mai povestește ea. Cât de mult le afectează curenții de aer rece depinde de locul în care stau și de temperatura din casă, dar e bine să ai asta în vedere. 

    plante apartament mia mihaela etajere ikea
    Cum poți face loc pentru plante în apartament? Pe două etajere Ikea.

    O soluție rapidă și ieftină: Ikea îl are pe Albert, etajera de 1.59 metri și 60 lei pe care poți așeza plantele și prin care trece lumina. O poți pune undeva lângă o fereastră, dacă ai loc sau în orice colț luminos al casei. Și, dacă într-adevăr ai spațiu și îți dorești să te joci un pic cu designul, poți testa ideea Miei Mihaela, fondatoarea grupului Schimb de plante. Ea a așezat etajera orizontal pe unul dintre pereții camerei ei, apoi a mai pus una deasupra, le-a prins între ele și a construit astfel un perete de flori. Așa ai spațiu să pui mai multe plante pe aceeași etajeră și îți rămâne destul perete liber încât să mai pui polițe sau dulapuri suspendate. 

    Reglezi umiditatea și temperatura din încăperi

    Vlad ține toate plantele pe balcon și menține acolo o temperatură de peste 15 grade cu un calorifer electric cu termostat, în anotimpul rece. Cum un număr atât de mare de plante în același spațiu duce la o umiditate de peste 60%, rabatează din când în când geamul ca să aerisească și dă drumul dimineața și seara unui ventilator de putere mare, ca să reducă umiditatea. 

    Vlad face eforturi să reducă umiditatea, dar în mod normal lucrurile stau invers: ca plantele să aibă parte de condiții ideale, e nevoie să crești umiditatea din încăperile în care le ții. În funcție de câte plante ai, poți face asta fie dacă le pui unele lângă celelalte, fie pui boluri cu apă pe calorifere, fie printr-un umidificator. „Nu e musai să fie unul scump, eu am unul mic care se încarcă la usb cu baterie externă și îl pun lângă plantele care au nevoie de asta”, explică Sorina. 

    plante apartament ANA CONSTANTINESCU UMIDIFICATOR PLANTE INTERIOR
    Când aduci plante în apartament, acordă atenție nevoii lor de umiditate. Cumpără un umidificator, dacă e nevoie.

    Ana Constantinescu, designer biofilic (adică explorator de diferite tehnici prin care putem integra plantele în spațiile în care locuim și trăim) și fondatoare CRESC, are două: unul mic, asemănător cu al Sorinei și unul mai mare, marca Beko, care să facă față unor plante mai mari. 

    Le uzi mai rar decât primăvara/vara

    În perioadele în care temperaturile sunt scăzute, pământul absoarbe într-un timp mai lung apa pe care o torni. Dacă uzi în același ritm în care o faci vara, riști să le înneci sau să putrezească. De exemplu, dacă ai în casă o temperatură în jur de 20 de grade sau peste, poți uda plantele suculente și cactușii și la două săptămâni sau mai rar. 

    Folosești becuri care imită lumina naturală

    Când lumina soarelui dispare la patru după-amiaza, ne simțim mai obosiți, vrem să plecăm de la muncă și ne uscăm pe interior. Cam asta pățesc și plantele iarna, cu excepția faptului că nu merg la birou. Când le ții în interior, e important să suplinești cumva lipsa soarelui, ca ele să poată face fotosinteză în continuare și lumina becului clasic nu ajută. 

    plante apartament lumini interior ana constantinescu
    Folosește becuri cu lumină neutră pentru a crește mai bine plante în apartament.

    Dar soluția e simplă și deloc costisitoare: becurile care imită lumina naturală. Există unele speciale pentru creșterea plantelor, cum e VÄXER de la Ikea, dar și unele neprofesionale care sunt la fel de bune, pe care le poți găsi la Dedeman. Important e ca lumina să fie neutră și becul să aibă în jur de 800 lumeni (lumenii măsoară cantitatea de lumină vizibilă pe care o emite becul). 

    Odată ce le-ai asigurat un mediu fertil în casa ta, rutina e simplă: le poți verifica o dată pe săptămână, așa cum îmi povestește că face Ana Udrea, iubitoare a celor 130 de plante din propria locuință. În weekend le verifică pământul, le caută de gângănii și le udă pe cele care au nevoie.  

    Până am terminat acest articol, pisica a mâncat și ultima frunză vie din ultima mea plantă, dar încep anul 2020 cu curaj și încredere că voi reuși. Ceea ce vă doresc și vouă. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Tips&tricks: cum îngrijești iarna plantele în apartament