Plante

O programatoare și-a transformat locuința într-o mini junglă cu 300 de plante  

publicat pe 31 ian. 2023

    De când și-a cumpărat apartamentul din București, Laura a început să adune tot felul de plante de interior care să înfrumusețeze spațiul. A început timid cu câteva plante suculente pe care le aducea acasă, cu tramvaiul sau cu autobuzul, în drumul dinspre birou. Astăzi are în jur de 300 plante care fac din locuința ei o adevărată junglă urbană.

    Laura este programator și când nu este la laptop, își dedică timpul îngrijirii plantelor ei. Le udă, le vorbește, le șterge frunzele de praf, verifică dacă au parte de lumină suficientă și le face ședințe foto, pe care le postează apoi pe Instagram. Nu este o pasiune pe care să o fi avut dintotdeauna. Când s-a mutat de la cămin în noua ei locuință, a primit cadou o orhidee. Neavând nici un fel de experiență cu plantele, a așezat ghiveciul pe un corp de mobilier din living, unde i se părea că se potrivește mai bine. Orhideea nu a rezistat prea mult, fiind departe de fereastră, dar acest episod a ambiționat-o să înțeleagă mai bine lumea fascinantă a plantelor de interior.

    Numai în dormitor are 80 plante, în miniatură, ce-i drept

    Primele plante cumpărate de Laura au fost câteva suculente pe care le-a așezat pe pervazul geamului din dormitor. Între timp, acolo s-au adunat 80 ghivece în miniatură. La ultimul inventar, avea 250 plante, dar între timp s-au mai adăugat câteva exemplare în colecție, așa că bănuiește că a depășit deja 300 plante în tot apartamentul.

    „Îmi făcusem un obicei ca în pauza de masă de la birou să dau o fugă pe la florăria Trias de lângă locația companiei la care lucram, pentru a vedea ce mai e nou”, povestește Laura. „Îmi aduc aminte că am adus acasă, pe traseul dinspre birou, pe tramvai și pe autobuz multe Crassula ovata – Copacul banului și multe specii de Echeveria. Am și multe plante de același fel. Nu mă deranjează asta, ba din contră. Atunci când îmi place o plantă atât de mult, prefer să o am în mai multe exemplare. Fie cumpăr plante adulte, deja dezvoltate, fie le înmulțesc pe cele pe care le am deja”.

    Îngrijirea plantelor este un ritual care o relaxează, după munca de birou

    Laura consideră că timpul pe care îl petrece în compania plantelor ei este cea mai bună terapie după opt ore de codat. Nu neglijează nici partea de documentare pentru că vrea să înțeleagă dincolo de regulile de îngrijire.

    „Mă fascinează modul de viață al plantelor, pe lângă ceea ce e evident, frumusețea lor. Mă fascinează comportamentul lor care dă dovadă de inteligență, de un alt tip de inteligență. Cum se îndreaptă spre lumină, cum au frunzele fenestrații ca lumina și apa să ajungă și în partea de jos a plantei, la rădăcini și la frunzele de jos, cum se pot reproduce aproape de la zero, cum trăiesc în medii diferite, cum se adaptează, cum se manifestă. Și faptul că pot comunica, deși nu folosesc cuvinte. Toate aceste lucruri au o explicație logică, nimic nu e întâmplător. Iar cum mie îmi place latura logică a lucrurilor, vreau să aflu mai multe, să înțeleg mai presus de ce se vede. Eu spun că plantele sunt pentru oricine, pentru oricine e dispus să le vadă cu alți ochi”, spune ea.

    îngrijirea plantelor
    Laura preferă plantele decorative cu frunze și forme interesante.

    A reușit să crească zmeură și căpșuni în ghivece, pe balcon

    Când și-a cumpărat apartamentul, a făcut-o intuitiv, fără să știe că interiorul o să devină, peste ani, o mini junglă. Locuința are o formă atipică, având o orientare nord-est, nord-sud. În cea mai mare parte a zilei, este scăldat de lumina de la răsărit, care, spune Laura, este cea mai bine tolerată de plantele decorative prin frunze. Balconul l-a păstrat deschis pentru mici experimente. Acolo crește căpșuni, zmeuri, morcovi și plante aromatice.

    „În primăvara lui 2021 am cumpărat șase răsaduri de căpșuni și le-am plantat după câteva zile în două jardiniere. Am încercat să respect distanța recomandată între plăntuțe. Balconul are o orientare estică și lumină de la răsărit, ceea ce ajută. Mi-am format un program de udare în funcție de vreme, profitând cât de mult am putut de zilele ploioase. Căpșunii au început să se dezvolte treptat și au format floricele chiar în anul plantării. Le mai am și acum, abia aștept să le văd cum reînvie în primăvară. Am mai crescut și zmeuri. I-am luat puiuți din grădina bunicilor și i-am plantat tot pe balcon, într-un ghiveci mare. Au rodit și ei în următorul an”, povestește Laura.

    Își împărtășește experiențele pe canalele ei de socializare

    Ca să vină în sprijinul celor care nu au cunoștințe despre îngrijirea plantelor, Laura s-a hotărât să posteze pe conturile ei de socializare detalii din propria ei experiență. Îi place să fotografieze și să editeze material video, iar partea de social-media este un alt hobby.

    „Îmi place să creez povești frumoase în jurul plăntuțelor mele pentru rețelele de socializare. Am o pagină de Instagram și un canal de Youtube unde povestesc din propria mea experiență, ce a funcționat pentru mine și ce nu. Am adunat acolo o comunitate tare faină de oameni care au aceeași pasiune. Cred că cel mai important sfat pe care îl am pentru cei care sunt la început de drum este să ceară recomandări înainte să cumpere o plantă. Fie online sau direct la florie. Este important să cunoști bine mediul (poziționarea ferestrelor, umiditate, temperatură) înainte să faci o alegere. Fiecare plantă are nevoile ei”, spune Laura.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments