Grădină

Cum poți să-ți protejezi plantele de îngheț, fie că sunt în ghiveci sau în pământ

publicat pe 07 nov. 2023

  Odată cu venirea toamnei și a temperaturilor mai scăzute începem din nou să ne bucurăm de confortul familiar al noului anotimp. O pătură cozy, plăcintele cu dovleac, vinul fiert și noaptea mai lungă ne îmbie să îmbrățișăm mai mult conceptul de hygge.

  Dar în timp ce ne bucurăm de avantajele toamnei, temperaturile din ce în ce mai scăzute pot să dăuneze plantelor din grădină. În funcție de ce specii ai și de zona unde locuiești, e important să știi cum să protejezi plantele de îngheț. Astfel vei fi pregătită atât tu cât și grădina ta pentru venirea iernii. Dacă nu ești sigură de unde să începi și ce ai de făcut, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi de la Apartment Therapy. 

  1. Cum să protejezi plantele de îngheț: identifică-le pe cele vulnerabile

  Primul pas pentru protejarea de îngheț e să cauți informații despre fiecare dintre plantele pe care le ai. E important să știi care e temperatura minimă pe care o pot tolera și ce tip de îngrijire necesită iarna. Cunoașterea e doar jumătate din efort. Având informațiile astea vei știi de unde să începi și ce măsuri să iei înainte să vină temperaturile prea scăzute.

  2. Prioritizează protecția pentru plantele non-native

  Cum să protejezi plantele de îngheț material

  În general, plantele care nu sunt native din zona unde locuiești nu se vor aclimatiza sau nu vor fi pregătite să facă față temperaturilor dure și fluctuațiilor rapide. Aici îți vor fi utile informațiile pe care le-ai aflat despre fiecare plantă în parte. Plantele sensibile la îngheț trebuie protejate cu un material special (găsești la magazinele de profil) sau aduse în casă, dacă sunt în ghivece. Dacă nu iei aceste măsuri, înghețul le va afecta și se vor ofili, mucegăi sau frunzele vor deveni maro.

  În categoria plantelor sensibile intră plantele tropicale, unele perene, cât și multe plante aromatice și legume. Ardeii, roșiile, vinetele și altele specii subtropicale au nevoie de protecție, în timp ce legumele de sezon rece, cum ar fi varza, spanacul și broccoli, pot rezista.

  3. Cum să protejezi plantele de îngheț: lasă-le în pace pe cele puternice

  Arborii, arbuștii și plantele perene rezistente se descurcă de obicei bine pe timp de iarnă, așa că vor supraviețui înghețului. Ele dezvoltă în mod natural mai multă rezistență la temperaturile scăzute, pe măsură ce vremea se răcește. Dacă nu apar brusc și intens temperaturi reci, nu e nevoie să le protejezi. Vegetația stabilită poate rezista temperaturilor scăzute și poate începe să înflorească odată ce vremea se încălzește, asta dacă sunt sănătoase și fără dăunători.

  4. Lasă plantele anuale să moară, dacă ești pregătită

  Denumirea de anual indică durata unui an, iar tipul ăsta de plante au tendința să se alungească și să se subțieze atunci când cresc pe perioade mai lungi. Deoarece se dezvoltă cel mai bine timp de un sezon, le poți lăsa să moară. Deseori ele se vor reînsămânța, astfel încât anul viitor este posibil să găsești gălbenele în exact același loc.

  Plantele anuale își încheie ciclul de viață într-un singur sezon de creștere. Ele nu au posibilitatea să devină rezistente la frig pe parcursul mai multor ani, ceea ce le face deosebit de predispuse la daunele provocate de îngheț. Dacă totuși nu ești pregătită să le lași să moară, le poți acoperi sau muta în interior. Dar să știi că e total în regulă să le lași să dispară la finalul sezonului.

  5. Folosește tipul corect de protecție

  Cum să protejezi plantele de îngheț protecție

  Temperaturile oscilante te pot face să te grăbești să acoperi sau să descoperi plantele mai sensibile. Dacă se anunță un îngheț ușor într-o noapte, iar în restul prognozei se anunță vreme bună pentru următoarele câteva zile, poți să folosești un cearșaf, un prosop sau o pânză pentru îngheț înainte de apusul soarelui.

  De asemenea, trebuie să eviți să pui folii de plastic direct pe frunze, deoarece pot deteriora vegetația fragedă. Pentru înghețurile ușoare și temporare poți folosi un aspersor pentru prevenirea deteriorării de la îngheț. Atâta timp cât apa curge, nu este înghețată, iar apa cu câteva grade mai caldă continuă să curgă peste plantele sensibile și să le protejeze. Din păcate, trucul ăsta nu merge și la temperaturi mult mai scăzute.

  Mai poți acoperi plantele și cu acoperitoare din spumă sau mulci, în funcție de aplicație. Învelișurile din spumă se potrivesc pentru plantele individuale și sunt ideale pentru specimene mai vulnerabile și pentru speciile non-native. Aceste tipuri de acoperitoare resping înghețul prin formarea unui înveliș protector în jurul plantelor. Un strat gros de mulci este benefic pentru plantele perene și arbuști, cum ar fi hortensiile și trandafirii. Acționează ca un izolator natural, protejând solul și rădăcinile și astfel menține o temperatură stabilă.

  6. Cum protejezi plantele de îngheț: urmărește zilnic prognoza meteo

  Unul dintre cei mai importanți pași în protejarea plantelor de îngheț este să urmărești prognoza meteo și să să acționezi în consecință. Instalează-ți o aplicație meteo pe telefon sau consultă online maximele și minimele zilnic. Astfel poți să faci ajustări în timp util la strategia de protecție pentru a avea cât mai multă grijă de plantele tale.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum poți să-ți protejezi plantele de îngheț, fie că sunt în ghiveci sau �...