DESIGN INTERIOR

Cum poți folosi culorile închise în amenajarea dormitorului, cu inspirație din arhiva Lovedeco

  Pereții albi, în nuanțe pastel sau neutre îți oferă lejeritate în amenajarea unui dormitor, dar merită să iei în considerare și nuanțele închise. Dormitoarele cu pereți în culori închise pot arăta foarte chic, elegante, și nu sunt atât de greu de integrat în stilurile de amenajare.

  Dar nu ne crede pe cuvânt, ci privește cele 13 exemple de dormitoare cu pereți în culori închise din amenajările despre care am scris de-a lungul timpului. Combinațiile de nuanțe și accentele cromatice demonstrează că dacă ai pereți în culori închise nu înseamnă și că amenajarea va fi una întunecată și deprimantă, ba chiar contrariul.

  1. Pereți în culori închise: negru

  Pereți în culori închise
  (Foto: Ion Crivenco)

  Un cuplu din Iași și-a amenajat cu ajutorul arhitectului Ștefan Bugalete, o casă în care predomină culoarea negru. Pentru peretele din spatele patului au folosit un panou din MDF furniruit cu stejar. Finisajele textile din cameră îmblânzesc atmosfera și fac dormitorul mai odihnitor și cosy, iar lumina artificială și naturală, împreună cu nuanța deschisă a parchetului și cu albul tavanului oferă spațiului un look aerisit.

  2. Gri inchis

  (Foto: prin Dofinteriors)

  Pereții în culori închise merg de minune în amenajările de tip industrial, cum este acest penthouse de două sute de metri pătrați din București. Proiectul de amenajare a fost realizat împreună cu arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors. În dormitorul matrimonial domină griul închis și negrul. Chiar dacă predomină nuanțele închise și reci, cu ajutorul oglinzilor și a bandei cu LED de la baza tavanului, camera are un look aerisit, plin de dimensiune.

  3. Pereți în culori închise: negru lucios și mat

  Pereți în culori închise negru
  (Foto: Dan Mălureanu)

  Mult negru și faianța de tip metro face dormitorul dintr-un apartament din Brașov unul deosebit. Designerului de interior Laurențiu Paicu a gândit o amenajare modernă, ușor masculină și avangardistă. În dormitor a folosit texturi mate și lucioase, cu scopul de a crea reflexii și a accentua adâncimea spațiului. Peretele despărțitor dintre dormitor și dressing, din faianță de tip metro reflectă lumina și oferă un look omogen camerei.

  4. Perete de accent albastru

  (Foto: Arthur Țintu)

  Pentru dormitoare cu pereții în culori închise poți folosi și alte nuanțe mai vii, dacă negrul și griul nu sunt pe gustul tău. Culoarea albastru este o alegere bună pentru pereții din dormitor, fiindcă e o nuanță liniștitoare. Poți lua ca exemplu apartamentul din complexul Baba Novac Residence, amenajat de arhitecta de interior Cristina Micu. A folosit albastru pentru perete de accent din spatele patului și a inclus accesorii textile în aceeași nuanță pentru definire, în timp ce restul pereților și tavanul au rămas albe. Nuanța caldă a draperiilor face spațiul primitor și cosy, împreună cu accentele de lemn natur de la noptieră și parchet.

  5. Negru și albastru

  pereți în culorui închise albastru și negru
  (Foto: Sebastian Stan)

  Designerii de la ISRA Interior Design Solutions au amenajat un dormitor dintr-un apartament din  Piața Romană cu un ambient parcă rupt din filmele noir. Pentru pereți au folosit vopsea Pacific Blue și riflaj negru ca să creeze „o stare de lux sobru și inabordabil care te duce cu gândul la hotelul The Ritz din Paris”. Lămpile și aplicele aurii încălzesc atmosfera întunecată și accentuează nota de lux a amenajării.

  6. Maro închis

  (Foto: prin Hamid Nicola Katrib)

  Designerul Hamid Nicola Katrib a amenajat o casă din Cotroceni cu accente british și elemente chic. În dormitorul matrimonial s-a folosit de nuanțe de maro închis pentru tavanul refăcut cu scafe și pereții din dreptul patului placați cu lemn. Tăblia patului înaltă până în tavan oferă dimensiune pe înălțime camerei, iar combinația de alb și nuanțe pastel omogenizează întreg aerului amenajării.

  7. Pereți în culori închise: Negru și neutre

  (Foto: Adela Chivărean/The Wood Doctor)

  Dormitorul dintr-o casă săsească din Ghimbav, amenajată de de Adela Chivărean, restaurator la The Wood Doctor, este camera cu cea mai multă personalitate din locuință. Peretele negru se îmbină perfect cu nuanțele neutre ale tavanului și ale peretelui alăturat. La intersecția celor trei nuanțe a integrat un crucifix de un metru care completează galeria de artă de deasupra patului.

  8. Negru cu desene și alb

  pereți în culori închise negru cu desene
  (Foto: Mihai Georgiadi)

  Mihnea Ghilduș, fondator Dizainăr și DZNR Design Studio a folosit negrul pentru peretele de accent din dormitorul din Piața Romană. Peretele negru este decorat cu desene și primește multă lumină naturală de la balconul din fața patului. Nuanțele deschise și albul predominant din dormitor face camera una aerisită și un exemplu că un perete negru poate să nu întunece deloc spațiul.

  9. Nuanțe de gri

  (Foto: Vlad Crețeanu)

  Dacă vrei un dormitor în culori închise dar cu o notă echilibrată, ia în considerare combinarea mai multor nuanțe de gri. Dormitorul unui apartament de trei camere din Vitan, renovat cu arhitecții de la Interiology, este un exemplu ideal în care griul peretelui și al draperiilor creează împreună cu contrastul dintre elementele albe și negre un echilibru cromatic accentuat de cuvertura albastră a patului.

  10. Pereți în culori închise: Negru, maro și gri

  (Foto: Andrei Tudoran)

  Dacă vrei un dormitor în culori închise, dar luminos, poți combina nuanțe de negru și gri cu maro, cum a făcut arhitectul Sergiu Călifar de la Pure-Mess Design într-o casă din împrejurimile Sibiului. Intenția a fost de a crea o atmosferă contemporană de hotel rafinat. Negrul mat și nuanțele de gri sunt temperate de culoarea parchetului și de fototapetul Wall&Deco de deasupra patului, ambele maro deschis.

  11. Verde, gri și maro

  (Foto: Sabin Prodan)

  O combinație neașteptată de culori și texturi definește dormitorul dintr-o casă din Ilfov, amenajată de arhitecții de la AITO. Nuanțele predominante de lemn cald se îmbină perfect cu detaliile gri ale pereților și ale draperiilor și sunt accentuate de verdele catifelat și corpurile de iluminat din metal auriu.

  12. Perete albastru și tapet cu negru și verde

  Pereți în culori închise accent
  (Foto: Andreea Iancu)

  Dacă îți dorești o combinație îndrăzneață de culori închise pentru pereții dormitorului, inspiră-te din apartamentul Art Deco din Cluj, amenajat de Studio 11. Dormitorul nu are un singur perete de accent, ci doi, în nuanțe diferite. Deși la prima vedere nu te-ai gândi să combini un perete bleumarin cu unul cu tapet jungle style, detaliile care unesc stilurile fac diferența. Nuanțele de verde cald de pe tapet se potrivesc cu muștarul tăbliei de pat și cu rama aurie a oglinzii, echilibrând astfel combinația surprinzătoare de culori.

  13. Pereți și tavan gri

  (Foto: Sabin Prodan)

  Ce-ai zice de un dormitor în care și pereții și tavanul sunt gri? Arhitecții Piano:terra au amenajat un astfel de dormitor într-un apartament din nordul Capitalei. În dormitorul matrimonial domină nuanțele de gri, folosite cu succes pentru pereți, tavan, covor, noptiere și așternuturi. Lumina caldă a corpurilor de iluminat, nuanța de maro deschis a parchetului și perdeaua diafană completează spațiul, pentru un look relaxant și calm.

  Foto deschidere:  Sebastian Stan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum poți folosi culorile închise în amenajarea dormitorului, cu inspirație d...