DESIGN INTERIOR

Dormitoare amenajate în nuanțe deschise pentru un somn relaxant

  Când ajungi acasă după o zi obositoare și vrei să te odihnești, dormitorul poate deveni cel mai bun prieten al tău, iar modul cum alegi să-l amenajezi va dicta calitatea somnului și a stării cu care te vei trezi dimineața. Visezi la unul luminos? Am cotrobăit prin multe dormitoare amenajate în nuanțe deschise și venim cu inspirație.

  Când te gândești la un dormitor în nuanțe deschise vezi alb sau bej? Iată că nu. Avem cu gri, albastru, verde și chiar accente negre.

  1. Dormitor „studențesc”

  Dormitor studențesc
  Folosește postere sau printuri lipite direct pe perete, nu tablouri. (Foto: Teo Ungureanu)

  Dormitorul din Piața Romană al Irinei Moroșanu, fondatoarea Les Vacances d’Irina, are un aer studențesc și foarte luminos. Pereții albi reflectă lumina, iar printurile cu schițele pictorului francez Henri Matisse aduc un plus de culoare și inspirație creativă dormitorului. Luminozitatea camerei este susținută și de faptul că a ales să aibă puține obiecte decorative și de mobilier, cum ar fi coșurile din răchită sau din paie și cufărul achiziționat de la Muzeul Țăranului Român, care este și piesa ei preferată.

  Cum obții un astfel de dormitor: Nu încarci dormitorul cu multă mobilă, ci folosești mai degrabă detalii decorative: câteva printuri care să accentueze pereții albi, cutii din răchită pe post de noptiere, stender pentru haine. Pune întotdeauna ghivece cu flori în dormitor, căci îl vor înviora și îți vor îmbunătăți starea de spirit.

  2. Dormitor cu un perete colorat

  Dormitor cu un perete colorat
  Un perete de accent dă profunzime dormitorului. (Foto: Alexandru Prodan)

  Dormitoare în nuanțe deschise? Uită de alb, Natalia Berezovskaia și soțul ei, Octavian, arhitecții de la Creativ Interior, au realizat un look elegant cu un perete de accent. El aduce un plus de culoare camerei fără să o încarce, iar decorațiunile simple de la Fabrica de Profile completează atmosfera și oferă un aer chic dormitorului.

  Cum obții un astfel de dormitor: Pentru peretele colorat, alege o nuanță caldă și deschisă ca să păstrezi luminozitatea camerei. Completează cu draperii într-o nuanță similară cu a peretelui și alege mobilier și corpuri de iluminat albe. Nu încărca dormitorul cu prea multe decorațiuni, fiindcă riști să-l aglomerezi vizual. Optează mai degrabă pentru o decorațiune de perete și o vază cu flori pe noptiera de lângă pat.

  3. Dormitor decorat DIY

  Dormitor DIY
  Tapet, tapet, tapet. (Foto: Andreea Udrea)

  Dormitorul amenajat în nuanțe deschise al Ralucăi Căținaș, arhitect de interior, are la bază proiecte DIY. Lustra e proiectată de Raluca și reprezintă un copac cu frunze, iar peretele din spatele patului a luat naștere cu ajutorul unui șablon cu floarea vieții.

  Cum obții un astfel de dormitor: Lasă pereții albi, iar pe unul dintre ei aplică un tapet în nuanțe deschise sau pictează-l chiar tu cu ajutorul unui șablon. Alege decorațiuni care să te ducă cu gândul la natură și care se potrivesc cu paleta cromatică a dormitorului, cum ar fi maro deschis, verde crud, galben sau crem.

  4. Dormitor în culori neutre

  Dormitor în culori neutre
  Folosește artă în culori puternice în dormitor, pentru contrast. (Foto: Acrea Design)

  Acest dormitor face parte dintr-un apartament amenajat de către arhitectele Luiza Scarlat și Cosmina Vîlcu de la Acrea Design. Dormitorul matrimonial este amenajat în nuanțe deschise și neutre cu accente de culoare, prin cele două tablouri de deasupra patului și pernele decorative. Balconul a fost spart și transformat într-un loc de citit confortabil și luminos, oferind spațialitate camerei.

  Cum obții un astfel de dormitor: Alege nuanțe neutre pentru pereți și mobilier. Cremul sau bejul îmbină foarte bine cu lemnul parchetului, iar împreună cu câteva elemente decorative în culori mai intense vor crea o atmosferă caldă și relaxantă. Câteva perne decorative pe pat și tablouri pe un perete sunt de ajuns pentru o pată de culoare într-un dormitor amenajat în nuanțe neutre.

  5. Dormitorul alb

  Dormitor alb
  Dacă folosești majoritar alb în dormitor, îmbracă patul într-o nuanță mai închisă. (Foto: Oana Țapu)

  Dormitorul amenajat de arhitecta Oana Țapu arată că „nu există prea mult alb”. Când vrei să-ți amenajezi un dormitor în nuanțe deschise mergi la sigur dacă te axezi pe alb, fără limite. Arhitecta a propus parchet alb cu aspect de dușumea, fiindcă „creează o atmosferă odihnitoare, plăcută”, spune ea. Pereții și o parte din mobilier sunt tot albi, iar accentele cromatice din dormitor sunt date de culoarea gri a patului și inserțiile de lemn masiv cu accente negre ale noptierei.

  Cum obții un astfel de dormitor: Regula este destul de simplă: mult alb și mobilier scandinav. Vopsește pereții în alb și alege un parchet în aceeași nuanță. Pe pat pune o cuvertură într-o nuanță neutră, dar mai închisă. Alege o piesă de mobilier din cameră, cum ar fi noptiera sau un fotoliu, dintr-un material dur: metal sau lemn masiv închis la culoare. Extra: pune o plantă de apartament în colțul camerei.

  Fie că alegi să reproduci look-ul unuia dintre aceste dormitoare amenajate în nuanțe deschise sau doar te inspiri din ele, lasă-ți imaginația să-și spună cuvântul.

  6. Dormitorul gri

  Dormitor gri
  Gri, negru și verde închis în dormitor? Da. (Foto: Vlad Crețeanu)

  Griul te poate duce adesea cu gândul la ceva industrial și auster, dar în ultima vreme este din ce în ce mai des folosit în amenajările de interior. Arhitecta Cristina Micu a reușit să integreze griul în acest dormitor din apartamentul cu trei camere al unui cuplu tânăr din București. Datorită inserțiilor punctate de pe tapetul din spatele patului, nuanța parcă prinde viață și aduce cu un cer înstelat pe timpul nopții. Culorile neutre, dar calde ale accesoriilor decorative îmblânzesc atmosfera unui dormitor gri.

  Cum obții un astfel de dormitor: Alege un tapet gri sau vopsește pereții în această culoare. Dacă ți se pare prea mult să ai toți pereții gri, poți să faci doar un perete accent în această nuanță. Ca să oferi un aer mai cald și confortabil unui dormitor gri alege decorațiuni în nuanțe pastelate, cum ar fi roz prăfuit și verde deschis. Iar în materie de corpuri de iluminat folosește lumină caldă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Dormitoare amenajate în nuanțe deschise pentru un somn relaxant