LIFE

3 magazine din București care inspiră și respiră design

publicat pe 13 dec. 2019

    Dacă îți plac obiectele vintage sau îți dorești să descoperi unele noi, create de designeri români sau din străinătate, e musai să descoperi trei magazine de design din București care te poartă prin timp, design, forme, fonturi și culori. 

    Te-ai gândit că îți poți transforma casa în acasă cu o piesă de mobilier inedită și biroul într-un loc mai fun cu ajutorul unei căni atent pictate? Spațiul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului trebuie să fie plin de lucruri care îți inspiră bucurie și care îți pun un zâmbet pe față de cum le vezi. Cotrobăie printre câteva dintre cele mai cunoscute magazine de design românești. 

    1. Dizainăr 

    Pe strada Puțul cu Plopi, numărul 17, în apropierea parcului Cișmigiu, se află Dizainăr – un magazin care în doar două încăperi și 60 metri pătrați găzduiește peste 700 obiecte de design românesc. Majoritatea creațiilor expuse în magazinul fizic sau în cel online sunt unice. 

    https://www.instagram.com/p/BdGE4_5lyrY/?utm_source=ig_web_copy_link

    Mihnea Ghilduș, de meserie designer de produs, și-a propus în anul 2010 să realizeze o sufragerie care să adune la un loc toate produsele designerilor români. În 2012 a început lucrul intensiv alături de Gabriela Tîrlie, PR Coordinator, iar proiectul a început să prindă contur și să își deschidă ușile către designerii români și către doritorii de piese originale. 

    Mihnea și Gabriela au reușit să aranjeze obiectele astfel încât spațiul să fie chic și aerisit. Așa cum spune și Gabriela, „locul în sine este unul luminos și are un vibe bun. Asta ne-o spun atât clienții, cât și desiginerii care ne trec pragul.

    Clădirea în care își are cuib Dizainăr a fost construită în urmă cu mai mult de 100 de ani, așa că cei doi au renovat spațiul înainte de a instala magazinul. Dar au încercat să păstreze cât mai mult din caracteristicile vechii clădiri. Cum ar fi parchetul din camera mare, pe care l-au înlocuit cu exact același model atunci când s-a stricat, pentru că au dorit să păstreze vibe-ul încăperii. 

    Cea de-a doua cameră au împărțit-o în două, printr-un corp de mobilier proiectat chiar de ei și realizat de unul dintre designerii colaboratori. În felul acesta, au reușit să facă un spațiu semi – deschis: într-o parte a camerei sunt birourile la care Mihnea și Gabriela lucrează, alături de restul echipei studio-ului de design DZNR.ro, iar în partea opusă, de sus până jos, sunt obiecte expuse.

    https://www.instagram.com/p/Brut0R7FVSp/?utm_source=ig_web_copy_link

    Ce produse găsim în magazinul Dizainăr: De la mobilier, accesorii personale, accesorii pentru casă, jucării și chiar cărți de specialitate. Având în vedere că mai mereu suntem pe la târguri și evenimente, multe obiecte de mobilier se deplasează și nu sunt mereu în magazin. De exemplu, elementele de mobilier se comandă, vin și pleacă direct la client. Avem accesorii personale, broșe sau cercei, tocmai datorită design-ului diferit și a ilustrațiilor realizate manual. 

    Mai sunt corpuri de iluminat, stickere pentru perete, ceasuri de masă, căni sau chiar suporturi pentru lumânări. 

    Cu ce designeri colaborați: Noi ne mândrim cu un număr de vreo 200 de designeri români cu care colaborăm sau cu care am colaborat în trecut. Câteva nume ar fi Ciprian Manda, Dragoș Motica, Ruxandra Sacaliș, Ceramic Sparrow, Oana Iacob, Cai verzi pe pereți, Andrei Ignia, Oana Doruș și multe, multe alte nume. Avem colaboratori și din Iași, Bacău, Constanța, Timișoara, Brașov sau Baia Mare, însă după numărul mare de designeri din București, locul doi este ocupat de designerii din Cluj. Sunt foarte mulți și acolo. 

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la Dizainăr: Leonardo – da Vinci și DiCaprio. Mihnea și-ar fi dorit să petreacă măcar câteva ore cu Leonardo da Vinci, atât în magazin, cât și în atelier. Gabriela e convinsă că Leonardo DiCaprio ar aprecia produsele românești create din materiale naturale și prietenoase cu mediul.

    2. CIRCA 1703 – 3071

    În curtea complexului Fabrica, pe strada 11 Iunie, la numărul 50, Laura Paraschiv a creat CIRCA 1703 – 3071 – locul în care lucrează ca să schimbe traseul unor obiecte vechi și să le facă rezistente timpului. În cadrul Circa, obiectele capătă alt design și chiar altă funcționalitate astfel încât să bucure în continuare alți oameni și alte case.

    „Caut să le împrospătez, să le asigur un fel de refresh. Chiar dacă nu este neapărat evident, acest proces de upcycling este un manifest practic în sprijinul unei agende ecologice. De fapt, dacă ne gândim bine, chiar recircularea obiectelor vechi face parte dintr-un circuit care luptă împotriva consumului și a producției exagerate, spune Laura. 

    https://www.instagram.com/p/B5PiLzRnLEW/?utm_source=ig_web_copy_link

    Laura este arhitect, iar marea ei pasiune a fost și este să cumpere de prin toate locurile pe care le vizitează, obiecte decorative și mobilier vintage care îi atrag atenția și care îi transmit o poveste. De-a lungul timpului, numărul lucrurilor pe care le acumula creștea într-un ritm aproape alarmant în raport cu suprafața casei în care locuia, așa că a fost nevoită să găsească un spațiu în care să își organizeze public pasiunea. 

    „CIRCA este studioul meu de lucru în care transform elemente de obiecte vechi în obiecte cu noi funcționalități. Este biroul meu pentru consultanță în design interior, este loc de întâlnire pentru prieteni, este loc de pelerinaj pentru cei interesați de design eclectic în stare funcțională sau recondiționat meticulos, povestește Laura. 

    A durat trei luni să radă amprenta spațiilor comerciale care funcționaseră înainte pe locul respectiv și să aducă cei 50 metri pătrați la finisajele sale inițiale. 

    Cu ani în urmă, fabrica de ciorapi Apollo se desfășura acolo, iar Laura și-a dorit să aducă înapoi acel vibe industrial – a ajuns la șapa originală a fostei fabrici, pereții au fost decojiți de tencuială și a construit, parțial, un etaj din schele metalice care servește drept mic depozit pentru materialele pe care ea le folosește. 

    „Mi-au plăcut dintotdeauna spațiile industriale. Cred că au cel mai mare potențial de a deveni, prin conversie funcțională, adevărate centre de energie pentru orice oraș, adaugă Laura.

    https://www.instagram.com/p/B5hkgcLnoEr/?utm_source=ig_web_copy_link

    Ce produse găsim în Circa 1703 – 3071: Circa este o cutie de curiozități supradimensionată sau un magazin în care cei interesați de cadouri pentru ei, pentru prieteni, sau chiar arhitecții găsesc obiecte vintage, obiecte decorative originale – bibelouri, vaze, ilustrații, platouri sau chiar sfeșnice. Am o slăbiciune pentru corpurile de iluminat și a devenit o certitudine că ele sunt cele care, de fapt, conturează atmosfera și experiența unui loc. Din acest motiv o foarte mare parte a timpului o dedic pentru research, pentru recondiționări și pentru a avea mereu o selecție cât mai variată de obiecte de iluminat. 

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine în CIRCA 1703 – 3071: Baronul Rozalb de Mura – este aventuros și fabulos.

    3. Intro

    Mihai Gurei este fondatorul showroom-ului Intro, un spațiu minimalist și aerisit, cu influențe scandinave și industriale, care adună la un loc piese de mobilier contemporane ce poartă semnătura celor mai reputați designeri din lume. 

    Showroom-ul Intro se află în zona Dorobanți, mai exact pe strada Roma, numărul 43 bis, de 15 ani. Cu o suprafață de 200 metri pătrați, la interior este o selecție de design de mobilier și accesorii iconice, ce poartă semnătura unor designeri care fie au marcat istoria designului de mobilier, fie se fac remarcați, în prezent, prin colaborări cu importante companii producătoare de mobilier din Europa.

    „În showroom se pune accent pe craft și pe detalii. Este un spațiu de inspirație și experiență mai mult decât unul de tranzacție. Aici toate poveștile despre design sunt lăsate să respire, povestește Mihai.

    Pasionat de artă, design și preocupat în majoritatea timpului de estetică, Mihai, împreună cu partenera lui de viață și de business, Claudia Chirilescu, au decis să deschidă acest spațiu într-un timp în care designul de mobilier era încă o nișă și mai restrânsă decât este astăzi și lipseau din peisaj magazine de design.  

    https://www.instagram.com/p/Bo1lB8hhUcV/?utm_source=ig_web_copy_link

    „Intro este rezultatul călătoriilor noastre în țări cu tradiție în domeniul designului de mobilier, al preocupării noastre pentru spațiul personal și pentru semnificația obiectelor de care ne înconjurăm, spune Mihai.

    https://www.instagram.com/p/BzLcSaGnWOx/?utm_source=ig_web_copy_link

    Spațiile cu care a interacționat de-a lungul călătoriilor pe care le-a făcut în lume, hotelurile, cafenelele sau showroom-urile cu mobilier, i-au oferit inspirație în momentul în care a creat Intro. În plus, el și Claudia sunt nelipsiți de la mai toate târgurile internaționale de design, care le oferă o sursă continuă de inspirație pentru viitor.

    Ce produse găsim în showroom-ul Intro: Mobilier și accesorii pentru întreaga casă, produse de branduri recunoscute sau de avangardă. Portofoliul nostru cuprinde creații iconice semnate de  designeri internaționali precum Charles şi Ray Eames, George Nelson, Verner Panton, dar şi de staruri ale momentului precum Ronan şi Erwan Bouroullec. Câteva dintre brandurile de top cu care lucrăm sunt Normann Copenhagen, Tom Dixon sau String. Recent, ne-am apropiat și de zona de cosmetice și am adus un brand independent din New York descoperit în călătoriile noastre – Malin & Goetz, care ne place foarte tare. 

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine în showroom-ul Intro: Designerul Charles Eames, dacă ar trăi și astăzi. 

     

    Foto: Mihai Georgiadi – Dizainăr

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments