Grădină

Când e perioada ideală să muți florile în casă, încât să nu fie atinse de îngheț

publicat pe 24 oct. 2023

    E bine să începi operațiunea mutării florilor în casă încă din toamnă, nu când sunt deja temperaturi cu minus în față. Îți povestim mai pe îndelete când trebuie florile mutate în casă și cum să o faci. 

    Regula generală spune că florile trebuie să fie mutate în casă atunci când temperaturile scad între 8 și 10 grade Celsius pe timp de noapte. Însă, unele pot face față mai bine la variațiile de temperatură și lumină, în timp ce altele pot suferi prin pierderea florilor, a frunzelor sau chiar pot ofili. 

    Când trebuie florile mutate în casă și cum s-o faci

    Transformă mutarea florilor în casă ar trebui într-un obicei pentru fiecare început de toamnă. Sau odată cu momentul în care temperaturile fluctuează. Dacă lași florile afară noaptea există riscul ca de dimineață acestea să fie compromise de un strat de brumă. 

    Cum pregătești florile pentru mutarea în casă

    Înainte să muți florile în casă, e nevoie să faci câteva lucruri care să le ajute în a rezista mai bine:

    • curăță florile: îndepărtează frunzele, florile sau ramurile uscate. Verifică apoi dacă există dăunători, cum ar fi insecte sau acarieni. Verifică și solul, căci poate ascunde dăunători precum melci și ploșnițe
    • schimbă ghiveciul și solul: nu e întotdeauna necesar, dar fă-o dacă sesizezi că planta începe să depășească ghiveciul existent. În cazul solului, îl poți amesteca și reîmprospăta pentru a asigura nutrienții necesari florilor; 
    • spală floarea: prin această operațiune îndepărtezi praful, murdăria și insectele care s-ar ascunde pe floare. De asemenea, este un moment bun pentru a uda planta cum este necesar. 

    Când trebuie florile mutate în casă: ce faci după mutare

    În primul rând, așază ghivecele în cele mai luminoase locuri din casă. Pune-le aproape de geam sau de o sursă naturală de lumină, ca să eviți fenomentul de „lungire” către lumină. Apoi, încearcă să menții în zona lor o tenperatură între 15 și 20 de grade Celsius. 

    Udă plantele moderat. Excesul de umiditate le poate cauza probleme. Pe timp de iarnă, florile nu au nevoie de multă apă și le poți uda o dată pe săptămână sau mai rar. Le uzi mai des doar dacă e foarte cald în casă. 

    Atenție la aerul uscat din încăpere, care poate fi un efect al încălzirii prin calorifere. În cazul în care există un calorifer în camera cu flori, e nevoie să stropești cu un pulverizator și frunzele. 

    Unele plante necesită o atenție deosebită. Este cazul cercelușilor (Fuchsia), care trebuie ferită de curent. Pune-o aproape de o sursă de lumină naturală și o muți doar dacă sesizezi că îi merge rău. 

    Dacă nu vrei să muți florile în casă, atunci le poți acoperi pe timp de noapte cu folie sau cu celofan pentru a le feri de brumă. Metoda nu este 100% sigură. Dacă florile sunt atinse de brumă sau de îngheț este posibil ca șansele de revenire să fie minime. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments