
Bulbii pe care îi poți planta pe timp de frig, până la venirea înghețului
O grădină frumoasă, se pregătește de cu toamna. Spațiul de afară are nevoie de grijă și pricepere, ca explozia de flori si miresme din primăvară, să fie asigurată. Plantele sădite toamna au o deosebită rezistență la frig și îngheț. Trebuie doar să știm cu să sădim bulbii corespunzător.
Cum găsești loc de dezmorțire, plăcere și revigorare într-o toamnă lungă? Îndreptând privirea spre natură. Grădinăritul toamna, chiar și acum, în buza iernii, dacă nu a venit înghețul, ar fi soluția numai bună pentru regăsirea senzației de bine.
Florile ale căror bulbi se sădesc toamna, nu sunt flori foarte pretențioase, motiv pentru care rezistă la ger și îngheț, iar singurul lucru de care trebuie să ținem cont, este sădirea înaintea înghețului cu 20-30 de zile mai devreme.
Lalelele
Lalelele sunt unele dintre cele mai frumoase și mai așteptate flori ale primăverii. Bulbii de lalele se plantează în sol toamna, preferabil la finalul lunii septembrie până în luna noiembrie sau chiar decembrie, atâta timp cât pământul nu este înghețat.
Bulbii de lalea se plantează în gropi adânci de 10-12 cm, unde bulbul se așează cu discul în jos. Se recomandă ca fixarea bulbului să se realizeze într-un strat de 2-3 cm de pământ mărunțit la baza gropii, la distanța de 10-12 cm. Lalelele cresc foarte bine la umbră, însă le face bine și soarele, astfel ca poți planta bulbii aproape oriunde în grădină.
Narcisele
Narcisa este o floare cu aspect delicat, miros proaspăt, cu bulbi pereni, tunicate și rezistențe la ger. Narcisele înfloresc primăvara în martie-aprilie, dar sunt și varietăți ce își pot prelungi înflorirea până în luna mai.
Narcisele preferă zonele însorite sau parțial umbrite și nu suportă solurile grele, cu multă umezeală, unde bulbii pot putrezi. Bulbii de narcisă se recomandă a se planta mai devreme decât bulbii de lalele, pentru că pot forma ușor rădăcini la depozitare. Specialiștii din domeniu horticol recomandă ca plantarea să se facă la o adâncime de 12-15 cm și o distanță de 5-10 cm.
Zambilele
Zambilele sunt flori ce înfloresc primăvara devreme. Bulbii de zambilă se plantează toamna, la fel ca și bulbii de lalele, la adâncimi de 12-15 cm, distanța între plante fiind de minim 10 cm. Bulbii se vor așeza în groapa de plantare cu discul în jos. Adâncimea de plantare este influențată mult și de mărimea bulbilor.
Irișii
Stânjeneii sau Irișii se îndesesc de la an la an și plantele îmbătrânesc. Pentru plantarea de toamnă a bulbilor de Iris, trebuie aleși doar bulbii sănătoși și nu foarte învechiți. Plantarea bulbilor în sol este recomandat să fie făcută la o adâncime de 15 centimetri, într-un amestec de pământ, turbă și nisip. Între bulbii de iriși, la plantare este recomandat să lăsați o distanță de 25-30 de cm.
Freziile
Bulbii de frezie se plantează toamna, înainte de venirea înghețului de iarnă. Freziile sunt flori cu un miros puternic, ușor de recunoscut. Pentru ca aceste flori să înflorească abundent primăvara este recomandat să plantați bulbii toamna, într-o zonă luminoasă. Aveți nevoie de un sol bine drenat, ușor, eventual cu un adaos de nisip și îngrășământ de grajd.
Pentru ca operațiunea de plantare să aibă succes, specialiștii recomandă ca pământul să fie udat cu o zi sau două înainte și bine mărunțit. Pământul se udă din nou după ce floarea a fost plantată. Se recomandă ca plantarea bulbilor să se facă într-o zi noroasă.
Lăcrămioarele
Pentru acești bulbi trebuie să găsiți un loc în care pământul este bine drenat. În cazul în care în urma unei ploi, apa nu se scurge în 5-6 ore, atunci solul respectiv nu se drenează bine. Pentru plantare este necesar să amestecați pământul cu materiale organice pentru a asigura o bună drenare a apei.
Turba, compostul, rumegușul sau îngrășământul natural descompus sunt o alegere potrivită pentru alcătuirea solului. Lăcrămioara se adaptează oricărui tip de sol, mai puțin unuia care reține apa pentru mult timp. Plantarea bulbilor de lăcrămioare trebuie să se facă într-un loc semi-umbros.
Toamna reprezintă startul sezonului rece, iar plantele sădite în acest anotimp au o deosebită rezistență la frig și îngheț. Florile sunt reprezentantele frumosului, iar pentru a ne putea bucura de culorile lor electrizante și de aerul parfumat al grădinilor de primăvară, trebuie să știm cu sădim bulbii corespunzător. Florile ale căror bulbi se sădesc toamna, nu sunt flori foarte pretențioase, motiv pentru care rezistă la ger și îngheț, iar singurul lucru de care trebuie să ținem cont, este sădirea înaintea înghețului cu 20-30 de zile mai devreme.
Brândușele (Crocus)
Brândușele sunt flori care se plantează foarte ușor și care cresc într-o mare varietate de culori, care înfloresc atât primăvara, cât și toamna. Brândușele de toamnă se plantează din august până în octombrie, iar cele de primăvară se plantează din septembrie până în noiembrie. Bulbii de brândușe se plantează la o adâncime de 6 – 10 centimetri în pământ. Au nevoie de soluri bine afânate. După ce le plantați, este indicat să puneți pe deasupra pământului și puțin nisip.
Ghioceii
Bulbii ghioceilor trebuie plantați la 8-10 cm adâncime, toamna devreme, în pământ fertil. Alegeți un loc însorit sau parțial umbrit. Aceste flori pot fi lăsate în același loc mulți ani, dar dacă doriți să-i mutați sau să îi înmulțiți, trebuie scoși din pământ imediat ce s-au ofilit florile.
Ca la majoritatea plantelor cu bulbi, ghioceii au nevoie de sol bine drenabil, dar care să nu fie lăsat să se usuce vara. Solul ideal trebuie să reproducă condițiile naturale din păduri, unde ghiocelul crește de obicei, să fie bogat în humus și să rețină relativ ușor umezeala. Când pregătiți locul în care urmează să-i plantați, adăugați și multă materie organică pe post de îngrășământ.
Anemonele
Anemona are nevoie de sol reavăn, bogat în humus și bine drenat. Fiind o plantă sensibilă la excesul de umezeală și la temperaturile scăzute, anemona se dezvoltă bine dacă este expusă la soare; în această situație este favorizat și coloritul florilor. Tuberculii de anemonă se plantează toamna sau primăvara devreme, în februarie-martie. Tuberculii se pun la înmuiat cu o zi înainte de plantare, se plantează la 5-10 cm adâncime, la o distanță de 10 cm unul de altul și 30 cm între rânduri.
-
DIY
Cum să faci căsuțe de turtă dulce precum cele din filmele de Crăciun la care te uiți an de an
Mereu am fost curioasă cum se fac acele căsuțe din turtă dulce pe care le vedeam în toate filmele de Crăciun.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să speli geaca de puf fără să îi deteriorezi umplutura
Foarte important: nu folosi balsam sau înălbitor.
-
LIFE
Ferme cu animale unde poți petrece o vacanță plină de serotonină și dopamină
Ce poate fi mai frumos.