LIFE

Tips&tricks: cum să congelezi corect plantele aromatice

publicat pe 31 ian. 2020

  Ca să ai la dispoziție ierburi aromatice oricând gătești, indiferent de anotimp, urmează sfaturile oferite de cei de la The Spruce. Nu, nu afli cum să le usuci, ci o procedură și mai eficientă: cum să le congelezi!

  Când congelezi plantele aromatice din grădină sau pe cele cumpărate de la piață, ele își vor păstra prospețimea mai mult decât dacă le-ai usca. De altfel, deși uscarea ierburilor este cea mai simplă și răspândită metodă de conservare, plantele cu un conținut ridicat de apă pot să putrezească sau să prindă mucegai înainte să se usuce complet. Astfel, în loc să le prelungești timpul de folosire ajungi să le compromiți iremediabil.
  Pentru ierburi precum busuiocul, arpagicul, menta, mărarul și coriandrul, congelarea este ce mai bună metodă de conservare. Odată înghețate, ierburile devin moi, dar uleiurile esențiale își păstrează aroma intactă pentru mai multe luni.

  Când să congelezi ierburile aromatice abia culese

  Pe timpul verii, piețele sunt pline de plante aromatice, care mai de care mai încântătoare. Ca să-și păstreze cât mai bine aroma, ierburile trebuie tăiate și congelate după jumătatea lunii iulie, când plantele vor fi ajuns la maturitate.
  Dacă tai ierburile aromatice din grădină dimineață, să știi că atunci au și cea mai intensă aromă. Dacă nu ai propria grădină, vorbește la piață cu țăranii care vând ierburi aromatice proaspete și întreabă-i când le-au tăiat. O parte dintre ei sigur le-au cules dimineață, înainte să le aducă pe tarabe.

  Ca să congelezi ierburile aromatice proaspete ai nevoie de aproximativ cinci ore, dintre care două vor fi timpul de lucru propriu-zis. Ai nevoie de foarfece, hârtie de copt, tăvi pentru cuburi de gheață, folie alimentară din plastic, pungi cu fermoar pentru alimente și prosoape de bucătărie din hârtie.

  Instrucțiuni

  1. Congelarea frunză cu frunză

  Cum să congelezi ierburi aromatice proaspete hârtie
  Ca să congelezi separat frunzele așază-le pe o tavă, cu spațiu între ele

  Dacă vrei să congelezi ierburile aromatice frunză cu frunză va dura mai mult pentru că trebuie mai întâi să le separi. Avantajul e că va fi mult mai ușor să gătești cu ele fiindcă poți gestiona mai bine cantitatea necesară rețetei. De asemenea, ierburile puse în pungi cu fermoar în congelator vor ocupa mai puțin spațiu.

  1. Taie secțiunea superioară a plantei, unde sunt cele mai multe frunze

  2. Pune frunză cu frunză pe o bucată de hârtie de copt sau pe o tavă. Asigură-te că frunzele sunt așezate cât mai plat, cu spațiu între ele.

  3. Acoperă tava cu hârtie cerată sau folie de plastic.

  4. Pune tava cu frunze la congelator pentru cel puțin două ore.

  5. Când frunzele s-au congelat, scoate-le de pe tavă și pune-le în pungi cu fermoar pentru alimente, apoi bagă-le la loc în congelator. Când sunt congelate individual, frunzele nu se mai lipesc între ele în pungă.

  2. Congelarea ierburilor aromatice în cuburi de gheață

  Cum să congelezi ierburi aromatice proaspete apă
  Ierburile aromatice pot fi congelate într-o tavă pentru cuburi de gheață

  Congelarea ierburilor aromatice în cuburi de gheață ocupă mai mult loc în congelator decât congelarea frunză cu frunză, dar avantajul este că vei avea porții egale, gata de aruncat în tigaie. Dacă rețeta pe care o gătești necesită o cantitate mai mică de ierburi decât ai într-un cub, va trebui să-l dezgheți ca să iei din el doar cât îți trebuie.

  1. Taie partea superioară a plantei, cam o treime din dimensiunea ei.

  2. Spală ierburile sub un jet de apă rece și apoi scutură excesul de apă. Așează-le între două prosoape de bucătărie din hârtie ca să le usuci, apoi scoate frunzele de pe tulpină.

  3. Poți să congelezi frunzele întregi, dar poți și să le mărunțești și cântărești înainte ca să le integrezi în rețete. Ia câte o linguriță din fiecare plantă mărunțiță și pune-o în spațiul pentru cuburile de gheață.

  4. Odată ce ierburile au fost măsurate și porționate, umple tava pentru cuburi până la jumătate cu apă, cât să acoperi frunzele. După ce cuburile au înghețat, toarnă apă peste ele cât să se umple tava și bag-o din nou la congelator.

  Sfaturi de final

  Pentru ambele metode de congelare, asigură-te că folosești cele mai sănătoase frunze. Evită-le pe cele puțin uscate de la baza plantei sau pe cele mâncate de insecte.

  Dacă nu prea ai spațiu în congelator și îngheți frunzele individual, pune-le în mănunchiuri mici sau între farfurii de hârtie, ca să ocupe mai puțin spațiu.

  Ierburile cu tulpini lemnoase precum oregano, rozmarin și cimbru au un conținut de apă mai scăzut și e mai bine să le usuci decât să le congelezi.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tips&tricks: cum să congelezi corect plantele aromatice