Grădină

8 sarcini din grădinăritul de toamnă care îți ușurează viața la primăvară

publicat pe 17 oct. 2023

    Planificarea pentru viitor te poate ajuta să ai succes în tot ceea ce-ți propui. Același lucru este valabil și pentru îngrijirea grădinii. Cu o atentă planificare și implementare, toate eforturile de grădinărit pe care le faci toamna vor avea un efect minunat primăvara următoare. Cu atât mai mult dacă e un spațiu nou, în care abia te-ai mutat.

    Ca să-ți pregătești cât mai atent grădina pentru sezonul rece, îți oferim un ghid cu opt sarcini de grădinărit toamna de la Apartment Therapy ca să ai o grădină superbă la primăvară.

    1. Hrănește solul cu nutrienți

    grădinărit toamna compost

    Cea mai simplă și ieftină modalitate de a menține plantele sănătoase este să incluzi în grădină compost bogat în nutrienți. Când adaugi și incorporezi compost în sol în fiecare an, îi aduci o multitudine de beneficii. Nutrienții îmbunătățesc drenajul, ajută de reținerea umidității, cresc fertilitatea solului și încurajează dezvoltarea microorganismele benefice, care luptă împotriva dăunătorilor. Astfel plantele tale vor fi mai puternice și mai fericite.

    Dacă nu faci compost, poți să adaugi solului un îngrășământ specific toamnei. Ajuți astfel pregătirea plantelor, în special a gazonului, pentru lunile de iarnă când sunt în repaus și pregătești terenul pentru o creștere viguroasă în primăvară.

    Chiar dacă activitățile de la suprafață încetinesc toamna și iarna, rădăcinile continuă să crească și să absoarbă nutrienții. De aceea, este importantă adăugarea de îngrășământ, pentru ca plantele să fie mai sănătoase și mai rezistente odată cu venirea primăverii.

    2. Plantează bulbi pentru florile de primăvară

    Apariția florilor precum crocus, narcise și lalele care ies de sub mulci la începutul primăverii amintește cu bucurie că se apropie zile mai calde. Dar nu trebuie să aștepți până la anul ca să le plantezi. Momentul ideal pentru plantarea bulbilor pentru florile de primăvară este toamna. Au nevoie de răcoarea iernii ca să înflorească când vine primăvara.

    Îți recomandăm să-i plantezi la o adâncime de trei ori mai mare decât lățimea lor și să te asiguri că capătul ascuțit al bulbului este orientat în sus. Dacă plantezi crocus, să ții cont de faptul că înflorește devreme. Deși majoritatea bulbilor ar trebui plantați în zonele de grădină acoperite cu mulci, pe cei de crocus mai bine îi plantezi în zona cu gazon pentru un plus de culoare la primele semne ale temperaturilor mai calde.

    3. Sarcini de grădinărit toamna: menține în stare bună structurile

    Structurile din grădină îmbunătățesc estetica exterioară prin adăugarea de interes vizual spațiilor verzi. Toamna este un moment excelent pentru inspectarea și repararea oricărui element de structură deteriorat, precum gardurile, pavajul de pe alei, pergole, etc. Supravegherea regulată și efectuarea de reparații pe măsură ce apar daunele pot ajuta la menținerea funcționalității structurilor. În același timp, previn transformarea problemelor minore în reparații costisitoare pe parcurs.

    Problemele comune pe care trebuie să le inspectezi la garduri sunt scăndurile slăbite, stâlpii rupți și putregaiul – toate astea trebuie rezolvate imediat. Toamna este, de asemenea, momentul ideal să aplici un strat proaspăt de vopsea sau de lac pentru protejarea lemnului. Iarna poate fi dură cu elementele structurale, cum ar fi cu pergolele și spalierele, ala că tratează-le întocmai ca pe garduri.

    Dacă ai alei, spală-le sau curăță-le cât mai bine și verifică dacă există pietre desprinse, fisuri și suprafețe inegale.

    4. Fă toaletarea plantelor

    grădinărit toamna tăieri

    Toamna este momentul ideal să-ți pui mănușile de grădinărit și să scoți foarfecele pentru a îndepărta resturile lăsate în urmă de trecerea verii. Taie plantele anuale arse, florile ofilite de la plantele perene și părțile moarte și uscate de la copaci și arbuști.

    O astfel de curățenie generală nu numai că îmbunătățește aspectul grădinii, dar și menține plantele sănătoase prin minimizarea răspândirii bolilor sau a dăunătorilor. În plus, îndepărtarea părților moarte ajută plantele perene să reînflorească viguros la primăvară.

    5. Sarcini de grădinărit toamna: Repară și aerează gazonul

    Gazonul intră în repaus în anotimpurile reci, dar dacă ai grijă de el toamna, o să crească luxuriant când vine primăvara. Un pas important este îndepărtarea de material care se acumulează între iarbă și sol. Când faci asta, permiți ierbii să crească mai viguros și nutrienților și apei să ajungă mai ușor la rădăcini.

    Apoi aerisește solul ca să îmbunătățești drenajul. Dacă observi pete goale sau maro în gazon, greblează și reînsămânțească acele zone.  Dacă vrei să plantezi gazonul e important să o faci cât mai devreme toamna ca să aibă suficient timp să se stabilească înainte de îngheț.

    6. Plantează și udă copacii și tufele

    Poți adăuga plante rezistente în grădină înainte de venirea iernii. Ai un avantaj în plus dacă vrei să faci asta, fiindcă pepinierele încearcă să scape de stocurile rămase înainte de primul îngheț, deci poți prinde la super ofertă multe plante perene.

    Când plantezi arbuști și copaci toamna, asta le permite să-și stabilească rădăcini puternice, dar este important să le oferi și udarea adecvată. Odată ce solul îngheață în timpul iernii, plantele nu mai pot absorbi umezeala, așa că o bună hidratare în septembrie și octombrie contribuie în mare măsură la prevenirea îngălbenirii și ofilirii din timpul iernii.

    7. Împrăștie semințe de flori sălbatice

    Poate părea contraintuitiv să plantezi semințe toamna, dar e momentul ideal pentru plantarea unui amestec de semințe native. Așteaptă până restul naturii a intrat în repaus, curăță terenul și împrăștie pe el un mix de semințe de flori sălbatice. Apoi acoperă cu mulci. Odată cu venirea primăverii, semințele vor prinde rădăcini și vor înflori, iar tu vei avea o grădină superbă și plină de culori naturale.

    8. Sarcini de grădinărit toamna: Îngrijește uneltele de grădinărit

    grădinărit toamna unelte

    După ce ai terminat de folosit uneltele pentru sezonul ăsta, fă-le o curățare temeinică înainte să le depozitezi pentru iarnă. Ascute marginile foarfecelor de tăiat și ale lopeților, curăță lamele și usucă-le bine ca să nu prindă rugină. În plus, dacă ai nevoie de noi unelte, toamna găsești reduceri substanțiale în magazinele de profil.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments