Grădină

Ce flori se potrivesc într-o grădină mică și cum le poți folosi în amenajare

publicat pe 23 apr. 2024

    Transformarea unei grădini mici într-o oază vibrantă și plină de flori vine cu posibilități infinite de creativitate. În timp ce spațiul limitat poate părea o constrângere, el reprezintă de fapt o oportunitate de a maximiza fiecare centimetru pătrat cu plante atent selectate și elemente de design potrivite. Iată, așadar, câteva idei de amenajări pentru grădini mici cu flori.

    Fie că dorești să adaugi puțin farmec unui grădini mici, fie că îți amenajezi de la zero curtea, aceste idei te vor inspira să-ți dezlănțui grădinarul interior. Astfel, îți vei construi un sanctuar înfloritor care să-ți aducă bucurie pe tot parcursul anului.

    Imagini cu amenajări superbe ale unor grădini mici cu flori

    Un șezlong din lemn natur printre plante cu flori într-0 grădină mică.
    O grădină mică poate fi transformată într-o oază luxuriantă.

    Dacă-ți dorești o grădină ca o oază plină de plante și flori în care să te relaxezi, dimensiunea spațiului nu trebuie să te streseze.

    Aceste imagini cu amenajări pentru grădini mici cu flori îți arată cum și într-un spațiu redus poți avea atât plante, cât și mobilier de grădină. Cheia unor astfel de aranjamente pentru spații reduse este să te gândești mai întâi cum vrei să folosești grădina. Vrei un spațiu plin de plante în care să te retragi și odihnești sau vrei un loc pentru adunările cu prietenii în weekend?

    O grădină mică cu măsuță rotundă cu flori pe ea.
    Îmbină plantele cu mobilierul de grădină pentru a forma un look unitar.

    „Altfel amenajezi o grădină în care oamenii vor să se relaxeze, alta una în care se organizează des petreceri sau evenimente. Scopul este de a crea un spațiul ambiental, plăcut vizual, dar în același timp să-și îndeplinească și partea practică”, spune Luminița Nicorici, peisagistă la Primitiv Plants într-un interviu acordat Lovedeco. 

    Idei de amenajări pentru grădini mici cu flori. O grădină mică cu masă și canapea mare în centru pe pavaj între plante.
    Spațiul într-o grădină pentru petreceri cu prietenii trebuie gândit din punct de vedere utilitar pornind de la mobilier.

    În funcție de spațiu, poți îmbina perfect atât mobilierul de grădină, cât și o categorie mai variată de plante verzi și cu flori. În amenajări pentru grădini mici cu flori, trebuie să ții cont de nuanțele mobilierul ca să se potrivească cu spațiul ambiental. „Lemnul, nuanțele de gri și în general culorile neutre sunt cele care dau impresia de spațiu mai mare, mai deschis. Astfel, efectul va fi unul organic, accentul fiind pus pe culorile și verdele plantelor”, spune Luminița.

    O canapea cu măsuță dreptunghiulară,și fotolii la umbra unei umbrele într-o grădină mică cu flori pe margine în lumina soarelui.
    Alege flori care să se potrivească cu dimensiunea spațiului.

    Alegerea plantelor cu flori pentru o grădină mică, deși pare complicată la prima vedere, e relativ ușoară, dacă gândești amenajarea în mare. „E necesar să păstrezi o estetică anume, pe care să o alegi de la început. Nu o anume specie va fi cea care va da impresia de un spațiu mare, ci o aranjare bine gândită”, îndrumă Luminița.

    Și cum întotdeauna avem nevoie de puțină inspirație când amenajăm o grădină de mici dimensiuni (și nu numai), îți dăm câteva idei de plante cu flori.

    Ce flori poți planta într-o gradină de dimensiuni mici

    Phlox pitic

    O întindere de phlox pitic cu flori lila și mov ca idei de amenajări pentru grădini mici cu flori.
    Phloxul pitic este ideal ca acoperitor de sol în grădină.

    Phlox subulata, cunoscut și sub numele de phlox târâtor sau phlox pitic, este o plantă perenă acoperitoare de sol, apreciată pentru abundența de flori colorate și frunzele dense și răspândite. Îngrijirea phlox subulata este relativ simplă și te răsplătește cu un spectacol uimitor an de an.

    Plantează phlox subulata într-un sol bine drenat și în plin soare până la umbră parțială. Udă phloxul nou plantat în mod regulat ca să-și stabilească un sistem radicular puternic, apoi redu udarea odată ce s-a stabilit. Phlox subulata este tolerant la secetă odată stabilit.

    Pulsatilla

    Flori mov de pulsatilla în plin soare.
    Pusatilla iubește soarele, dar și condițiile răcoroase.

    Pulsatilla, cunoscută și sub numele de floarea paștelului sau floarea vântului, este o plantă perenă fermecătoare, apreciată pentru florile sale delicate, în formă de clopot, și pentru frunzele asemănătoare cu cele de ferigă.

    Plantează pulsatilla într-un sol bine drenat și într-o locație cu soare deplin până la umbră parțială, deoarece preferă condițiile răcoroase și umede. Udă în mod regulat în timpul sezonului de vegetație, asigurându-te că solul nu se îmbibă cu apă, deoarece pulsatilla este susceptibilă la putrezirea rădăcinilor.

    Antennaria

    Flori roșii și albe de antennaria într-un câmp în plin soare.
    Textura acestei plante te va surprinde plăcut.

    Antennaria, cunoscută sub numele de „pussytoes”, este o plantă perenă cu creștere joasă, apreciată pentru frunzișul său moale și pufos și pentru florile delicate.

    Antennaria are nevoie de un sol bine drenat și o locație însorită. Evită udarea excesivă, deoarece antennaria este tolerantă la secetă odată stabilită și poate putrezi în solul îmbibat cu apă. Planta necesită, în general, puțină întreținere, dar poți amenda solul cu compost sau materie organică bine descompusă înainte de plantare pentru a îmbunătăți structura și fertilitatea solului.

    Stonecrop

    Un rând de stonecrop sau sedum cu flori lila în soare într-o grădină.
    Fiind o plantă suculentă, stonecrop-ul are nevoie de mult soare și mai puțină apă.

    Plantele stonecrop, aparținând genului Sedum, sunt plante suculente care necesită puțină întreținere, apreciate pentru rezistența lor și pentru frunzișul și florile sale atractive.

    Plantarea stonecrop-ului se face într-un sol bine drenat și într-o locație însorită, deoarece se dezvoltă în plin soare până la umbră parțială. Udă cu moderație și lasă solul să se usuce între udări. Udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor, așa că cel mai bine este să le uzi mai puțin decât să greșești și să le înneci.

    Garofițele

    Garofițe mov cu margini roz la umbră.
    Poți avea garofițe în grădină fără mult efort.

    Dianthus, cunoscute în mod obișnuit sub numele de garofițe, sunt îndrăgite pentru florile lor cu un colorit vibrant și parfum picant.

    Plantează garofițele într-un sol bine drenat și într-o locație cu condiții luminoase și însorite. Udă-le în mod regulat, menținând solul uniform umed, dar nu îmbibat cu apă. Evită udarea de deasupra, deoarece frunzele umede pot favoriza apariția bolilor. Cea mai bună metodă de udare pentru ele este la baza plantei.

    Alte plante de talie mică

    Cimbru înflorit în grădină, lângă o margine de piatră.
    Cimbru este planta cu flori 2 în 1, fiindcă o poți folosi și la preparatele culinare.

    O plantă mică cu flori, ideală pentru spațiile reduse, este cimbrul. Nu numai că te va încânta cu florile sale mici și parfumul fermecător, ci vei avea și propriul stoc proaspăt de cimbru pentru rețete culinare delicioase.

    Plantează cimbrul într-un sol bine drenat și în plin soare. Udă-l cu moderație, lăsând solul să se usuce între udări pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Taie cimbrul în mod regulat pentru a promova o creștere stufoasă și pentru a preveni ca acesta să devină lemnos. Cimbrul este relativ rezistent la dăunători și boli, ceea ce îl face un accesoriu care necesită puțină întreținere în grădină.

    Alte plante mici pe care le poți integra în amenajări pentru grădini de dimensiuni reduse sunt: floarea de nu mă uita, lavanda, primulele, lăcrimioarele și panseluțele.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Radu
    4 months ago

    Si eu am un spatiu redus dar folosesc ghivece de diferite marimi. Folosesc ghivece mici pentru flori si mai mari pentru rosi chery sau patrunjel.