Majoritatea plantelor se dezvoltă cel mai bine în zonele luminoase, mai ales dacă vorbim despre legume pentru grădină, ele au nevoie de cel puțin șase ore de soare zilnic, ca să producă la nivelul optim. Dar nu este totuși o regulă universală, există și unele care cresc foarte bine în umbră.
Ca regulă, legumele care sunt crescute pentru fructul sau rădăcinile lor, cum ar fi roșiile, vinetele, dovleacul, cartofii sau morcovii, au nevoie de soare direct. Asta înseamnă că trebuie să fie plantate într-o parte a grădinii care are cel puțin șase ore de soare direct zilnic. Dar legumele care sunt crescute pentru frunze, tulpini sau muguri, se descurcă chiar bine și fără soare direct. Mai multe legume pot crește bine cu trei până la șase ore de soare pe zi sau cu o lumină slabă pe tot parcursul zilei, cum ar fi rucola și conopida. Ține cont, totuși, că nicio legumă nu o duce excelent în umbră puternică. Deși grădinarii ornamentali cresc anumite plante la umbră, cu legumele nu se poate.
Dacă ai un colț de grădină care are parte de soare între trei și șase ore pe zi, sau lumină slabă toată ziua, The Spruce au făcut o listă cu 16 legume pentru grădină pe care le poți crește în umbră parțială.
1. Rucola (Eruca vesicaria)
Rucola este o plantă anuală care crește și în soare direct, dar tolerează și umbra parțială. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat. Este una dintre dintre plantele cu cea mai rapidă creștere. În materie de gust, fie o iubești, fie o urăști, din cauza mirosului și gustului intense. Se plantează ușor din semințe sădite în grădină.
2. Fasole (Phaseolus vulgaris)
La fel ca mazărea, fasolea este precum un mic cadou pentru grădinarul care muncește din greu. Fasolea nu prea are nevoie de nici știe ce efort. Sunt o mulțime de soiuri de fasole care cresc sub formă de tufiș sau se cațără, și se dezvoltă foarte bine în umbră parțială și într-un spațiu limitat. Fasolea este o plantă anuală care are nevoie de un sol fertil, cu udare medie. Se crește ușor din semințe. Poți să plantezi același soi și anul următor, dacă păstrezi câteva boabe din recolta asta.
3. Sfeclă roșie
Sfecla nu ține cont de regula de plantare a rădăcinoaselor în soare direct, și se descurcă surprinzător de bine și în umbră parțială. Deși umbra poate să influențeze creșterea și sfecla să iasă mai mică, plantele vor produce oricum recolte delicioase.
Dacă ai o grădină mică, sfecla poate crește și în ghivece adânci. Pentru o recoltă constantă, plantează câteva semințe în fiecare săptămână. Să menții pământul umed, ca rădăcinile să nu devină lemnoase. Sfecla preferă solul argilos.
4. Broccoli (Brassica oleracea var. italica)
Broccoli este una dintre legumele pe care le poți planta pe marginea grădinii, unde este mai umbră. Arată fantastic când crește în linie și dacă plantezi soiuri de diverse culori, îți și decorează grădina.
Rudă cu varza, broccoli este ușor de crescut. Nu trebuie decât să-i menții solul umed și să aștepți recolta. Broccoli este o plantă anuală care crește în soare direct și umbră parțială, preferabil în zonele unde vara este caniculă. Preferă un sol fertil și umed.
5. Varză de Brussels (Brassica oleracea cultivars)
Varza de Brussels are nevoie de mai mult timp ca să crească, dar e distractiv să o privești. Când apare prima varză te vei bucura de reușită. Un alt avantaj al acestei legume este că poate crește și în sezonul rece. Este o plantă care preferă spațiile mai răcoroase în locul celor caniculare.
Cu varza de Brussels poți să umpli spațiul umbros din grădină. Poți planta printre rândurile de varză de Brussels alte legume pentru grădină care se recoltează mai rapid, cum ar fi fasolea și mazărea.
6. Conopida (Brassica oleracea cultivars)
Dacă plantezi broccoli, aproape sigur te va atrage și conopida. Plantarea conopidei pe lângă ruda sa, broccoli, va adăuga o textură creativă unei grădini cu umbră. Conopida tolerează și temperaturi mai scăzute, deci o poți planta ultima în grădină. Creșterea ei necesită un pic de efort, mai ales dacă vrei să iasă cu un gust dulceag. Asta înseamnă că ea trebuie să fie cât mai albă. Planteaz-o într-un sol fertil, umed și cu drenaj bun.
7. Varză (Brassica oleracea L. subsp. acephala)
Varza este o plantă anuală care crește în soare direct, dar tolerează și umbra parțială. Are nevoie de un sol fertil și bine drenat. Frunzele ei merg de minune în salate, dar este delicioasă și în mâncărurile gătite. Pentru o creștere optimă și un gust intens, are nevoie de patru până la cinci ore de soare. Crește bine și în climate mai reci.
8. Creson (Lepidium sativum)
Cresonul este o legumă rară care crește bine și în umbră parțială. Ajunge rapid la maturitate și preferă un sol umed. Este cunoscut pentru aroma piperată și astringentă pe care o dă supelor și tocănițelor.
9. Varză Kale (Brassica oleracea cultivars)
Acest văr al varzei, varza kale preferă solurile răcoroase și este potrivită pentru o grădină cu umbră. Va tolera chiar și temperaturi scăzute și primul îngheț. Plantează kale într-un sol fertil, umed și cu un drenaj cât mai bun.
10. Andive
Andivele cresc cu doar câteva ore de soare pe zi. Pe la mijlocul verii, umbra va proteja planta ca să nu înflorească și să nu-și schimbe gustul. În plus, andivele pot fi plantate în ghivece, la fel ca rucola, salata și cresonul. Așa că, dacă nu mai ai loc în grădină, le poți planta în ghivece pe marginea ei sau pe terasă.
11. Salată (Lactuca sativa)
Salata, preferata multor iubitori de senvișuri, este o legumă căreia nu-i place prea mult soare direct. Unii grădinarii chiar pun o copertină deasupra culturilor de salată, ca să nu le ardă soarele. Are nevoie de un sol fertil, cu umezeală medie și cu un drenaj bun.
Poți să ai parte de salată proaspătă toată vara, dacă ții cont de niște trucuri. De exemplu, poți să plantezi noi semințe regulat sau să le pui în ghivece și să tai doar frunzele de care ai nevoie. Ea va continua să crească dacă i-ai lăsat miezul intact.
12. Plantele de muștar (Brassica juncea, brassica rapa subsp. perviridis)
Plantele de muștar tolerează umbra parțială, deși sunt amatoare și de soare direct. În schimb, plantei nu-i priește deloc canicula. Un dezavantaj al plantelor de muștar este că pot deveni invazive și umple grădina dacă nu ai grijă cu semințele. Preferă solul fertil, umed și cu un drenaj bun.
13. Mazăre ( Pisum sativum)
Mazărea crește foarte bine și în ghivece și într-un loc parțial umbros. Mazărea trebuie recoltată totuși înainte de caniculă, fiindcă preferă temperaturile mai scăzute. Mazărea este potrivită și unei grădini mai mici, fiindcă se agață pe araci și pe șpalier, astfel optimizând la maxim spațiul. După ce recoltezi mazărea, poți planta în locul ei legume care cresc rapid, precum broccoli. Mazărea are nevoie de un sol fertil, care menține umezeala.
14. Ridichi (Raphanus sativus)
Ridichile sunt alte rădăcinoase, care surprinzător tolerează și umbra. În plus, și frunzele lor sunt comestibile, deși majoritatea oamenilor mănâncă doar partea rădăcinoasă.
Sunt o mulțime de opțiuni în materie de soiuri de ridichi. Poți să împrăștii mai multe soiuri de semințe prin toată grădina. Unele se maturizează rapid, altele toamna, iar dimensiunile și culorile diferă. Plantează-le în sol nisipos sau argilos.
15. Spanac (Spinacia oleracea)
Spanacul crește și cu doar câteva ore de soare pe zi și preferă temperaturile mai reci din primăvară și toamnă, deci îl poți planta și vara târziu. Spanacul, în special cel baby, este bun în salate, dar poate fi și gătit. Dacă afară e caniculă, face rapid semințe. Plantează-l în sol fertil și bine drenat. Pentru o recoltă constantă, plantează spanac regulat.
16. Mangold (Beta vulgaris)
Puține legume se pot compara cu frumusețea culorilor plantei de mangold (sfecla elvețiană). Pe lângă culoarea intensă, mangoldul este ușor de crescut și nu necesită prea mult efort. Poți să plantezi direct semințele și să tai din frunze când ai nevoie de ele pentru salată. Dacă tai frunzele mai bătrâne, vor crește altele noi. Mangoldul are nevoie de un sol fertil și bine drenat.
Sursă foto: Shutterstock
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.