Când se șterge praful: înainte sau după aspirat? Trucuri pentru o curățenie perfectă
publicat pe 24 oct. 2024Praful se depune în locuință pe multe suprafețe. Devine o problemă dacă nu este șters în mod regulat sau dacă nu știi care este momentul potrivit când să îl aspiri. Uite răspunsul la o întrebare pe care și tu ți-o pui: când se șterge praful, înainte sau după aspirat? Află detaliile, în articol.
Praful este o problemă comună din orice locuință. Este alcătuit din particule mici de polen, piele moartă, păr, fibre textile, diverse microorganisme și alte particule microscopice care plutesc în aer și se așază pe suprafețe.
Acesta se depune cel mai des pe mobilier, electrocasnice, ferestre și podele, însă îl găsești practic peste tot în casă.
De ce trebuie să ștergi praful din casă
Praful nu doar că face ca locuința să pară murdară, dar poate afecta starea sănătății celor din casă, mai ales persoanele cu alergii, astm sau alte probleme respiratorii.
Una dintre sursele principale de praf este exteriorul locuinței. Particulele sunt aduse în casă de vânt sau pe încălțăminte și haine. În plus, în interior, praful este generat de noi înșine, prin eliminarea pielii moarte, prin circulația aerului și prin folosirea textilelor, cum este cazul hainelor, a covoarelor și a perdelelor.
Efectele prafului asupra stării de sănătate
Praful din casă poate conține acarieni, bacterii și alte particule care pot provoca reacții alergice, iritații ale ochilor, nasului sau gâtului. Mai mult, poate agrava simptomele deja existente ale astmului.
De aceea, este important să fie șters și aspirat regulat, mai ales din zonele în care petreci cel mai mult timp, cum ar fi dormitoarele și sufrageria.
Când se șterge praful: înainte sau după aspirat?
Atunci când faci curățenie, e important să știi dacă ștergi praful înainte sau după ce aspiri. Ordinea corectă este esențială pentru a evita să faci munca de două ori și pentru a avea un mediu cu adevărat curat.
Ștergerea prafului înainte de aspirare
Dacă ștergi praful înainte de a aspira, o parte din particulele de praf se vor ridica în aer și vor cădea din nou pe suprafețele pe care le-ai curățat deja.
În plus, aspiratorul, atunci când funcționează corect, captează mult din praful aflat în aer și pe podea. Numai că unele aspiratoare nu sunt complet etanșe și pot elibera particule fine de praf în aer. Astfel, dacă ai șters praful înainte, există riscul ca acesta să se redistribuie în cameră.
Ștergi praful după ce ai aspirat
Varianta corectă este ca mai întâi să aspiri. În felul acesta elimini praful și particulele mai mari de pe podea și din aer.
După aspirat, ștergerea prafului va fi mai eficientă, deoarece majoritatea particulelor de praf au fost deja eliminate.Mai mult, ștergând praful după ce ai aspirat, te asiguri că acoperi toate suprafețele, inclusiv cele care ar fi fost atinse de particulele de praf ridicate în aer în timpul aspirării.
Cum să dai corect cu aspiratorul
Aspiratorul trebuie să fie manevrat într-un anumit mod pentru ca praful să fie tras de pe suprafețe. Contează la fel de mult și felul în care ai grijă de aparat.
Ca să dai corect cu aspiratorul, începe de la punctul cel mai îndepărtat și avansează către ușă. Acest truc te asigură că nu treci de două ori peste aceleași zone și previne redistribuirea prafului.
Aspiratoarele vin de obicei cu mai multe accesorii. Pentru ca aspirarea să fie completă, utilizează peria pentru covoare și mochetă, duza îngustă pentru colțuri și spații mici, și o perie moale pentru mobilier și suprafețele delicate.
Apoi, ține cont că ar fi bine să treci de mai multe ori peste aceeași suprafață. Metoda asigură că praful este colectat complet, mai ales pe covoare unde poate fi adânc înfipt în fibre.
Aspiră lent și nu ridica duza brusc de pe podea. În felul acesta previi ca praful să se ridice de prea multe ori în aer.
Foarte important:
Dacă aspiratorul are un filtru murdar, eficiența sa va scădea, iar o parte din praf va fi eliberată înapoi în aer. Așa că, după câteva utilizări, curăță filtrul pentru ca aspiratorul să aibă aceeași putere, iar filtrul să absoarbă în continuare cantități mari de praf.
Cât de des ar trebui făcută curățenia în casă
Dacă vrei să păstrezi curățenia constat, atunci poți face o curățenie minimală la câteva zile, iar curățenia generală măcar o dată pe săptămână.
Decizia e influențată și de o serie de factori, cum ar fi: numărul de persoane din casă, dacă ai sau nu animale de companie, în ce camere se realizează cel mai mult trafic și cum comunică locuința cu mediul exterior.
Iată ce trebuie să reții:
- Ștergerea prafului ar trebui făcută cel puțin o dată pe săptămână, mai des în camerele în care petreci mult timp, adică în dormitor și în living.
- Aspiră de cel puțin două ori pe săptămână, mai ales dacă ai covoare, mochete sau animale de companie.
- Curățarea în profunzime ar trebui realizată lunar. Operațiunea include spălatul podelelor și al perdelelor și covoarelor, aspiratul colțurilor ascunse și al mobilierului, înlocuirea și spălarea articolelor murdare, debarasarea de obiectele care adună praf.
Cum reduci depunerea prafului în locuință
În cele din urmă, uite cum poți să nu mai ai atât de mult praf în casă. Aplicarea acestor sfaturi te va ajuta să ai o casă mai curată și o calitate mai bună a aerului.
Folosește purificatoare de aer: Acestea pot ajuta la filtrarea particulelor de praf și a altor alergeni din aer.
Ventilează corespunzător locuința: O aerisire adecvată ajută la reducerea acumulării de praf.
Întreține regulat textilele: Spală perdelele, fețele de pernă și alte textile folosite frecvent care ar putea aduna mult praf.
Fă ordine: Suprafețele aglomerate de obiecte adună mai mult praf. În plus, devine mai greu să ștergi praful din zonele unde sunt multe astfel de obiecte.
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.