UTILE

11 lucruri pe care poți să le faci ca să ai mai puțin praf în casă

  Ar fi bine să îți faci tot felul de obiceiul pentru a scăpa de praful din casă. Sigur că nu ai cum să scapi chiar de tot, dar poți elimina mare parte din el dacă știi soluțiile ideale. Am descoperit o serie de trucuri pentru a scăpa de praful din casă și ți le explicăm și ție.

  Praful din casă poate să se transforme într-o adevărată problemă de sănătate dacă nu este îndepărtat de pe suprafețe. În special praful care se acumulează în mediile urbane. Acest tip de praf poate că conțină metale grele, substanțe chimice sau compuși organici volatili. 

  Pentru persoanele care au deja probleme respiratorii, praful poate fi foarte periculos. Iar dacă particulele fine de praf ajung în plămâni pot să provoace afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau bronșită. 

  Există o serie de elemente care atrag praf constant în casă: covoarele, animalele de companie, sau mobilierul tapițat. De asemenea, polenul, fumul sau nisipul pot atrage praf din exterior. Într-un astfel de mediu, mucegaiul, bacteriile și acarienii pot să se dezvolte în voie. 

  Tocmai din aceste motive, e bine să știi și să aplici câteva trucuri pentru a scăpa de praful din casă. Mai jos, detaliem o serie de trucuri care te pot ajuta.  

  1. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: folosește o cârpă umedă

  Fă-ți un obicei din a șterge suprafețele din casă cu o cârpă umedă. În felul acesta, materialul va reține mai bine particulele de praf. Spre deosebire de ștergerea uscată cu un șervețel de bucătărie, de exemplu. 

  2. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: spală lenjeria 

  trucuri pentru a scapa de praful din casa shutterstock

  Dacă speli regulat lenjeria de pat și haine elimini mare parte din acarieni și particulele de praf care se pot acumula pe suprafețele acestea. E nevoie să le speli la un program al mașinii de spălat cu o temperatură de minim 60 de grade Celsius. Doar așa, acarienii sunt eliminați. Iar particulele de praf dispar. 

  3. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: ai grijă la umiditate

  trucuri pentru a scapa de praful din casa shutterstock

  Nivelul ideal de umiditate din casă ar trebui să fie între 30 și 60% pentru a nu favoriza instalarea particulelor de praf. După caz, poți să folosești un umidificator sau un dezumidificator. Aceste două tipuri de dispozitive pot fi de folos și în cazul în care ai probleme cu mucegaiul. Mai ales în camerele cu umiditate mare, cum ar fi baia sau bucătăria. 

  4. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: aspiră cu un filtru HEPA

  trucuri pentru a scapa de praful din casa shutterstock

  Filtrul HEPA (High Efficiency Particulate Air) dintr-un aspirator este foarte folositor pentru a colecta și a reține particule fine de praf. Aceste particule se regăsesc pe covoare și covorașe, pe tapițerii, perne și pe alte textile din casă. 

  Aspiră aceste suprafețe în mod constant și ai grijă la zonele mai puțin vizibile. De exemplu, sub mobilier sau pe peretele din spatele acestuia se pot ascunde cantități mari de praf. 

  5. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: folosește un filtru de aer

  trucuri pentru a scapa de praful din casa shutterstock

  Un filtru de aer pus în sistemul de ventilație poate îndepărta eficient particulele de praf și alergenii din aerul interior. Înainte de a instala un astfel de filtru ar fi bine să verifici și să igienizezi sistemul de ventilație cu ajutorul unui specialist. 

  Același efect îl are și un purificator de aer. E foarte important să te asiguri că aceste filtre sunt curățate la timp și înlocuite atunci când nu mai dau randament. 

  6. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: scapă de obiectele care adună praf

  Cu toții avem prin casă o mulțime de obiecte-amintire sau chiar unele elemente uitate pe mobilier care adună praf constant. Indicat ar fi să le depozitezi într-un loc separat. De asemenea, trebuie să știi că perdelele groase, covorașele sau plantele de interior cu frunze mari și puf pot aduna la fel de mult praf. 

  7. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: nu mai fuma la interior

  Fumatul la interior generează particule fine de praf și substanțe chimice nocive care se pot lipi, la propriu, de toate suprafețele casei. Ajung să fie inhalate și contribuie la poluarea aerului și la o serie de probleme respiratorii. 

  8. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: animalele de companie și igiena

  trucuri pentru a scapa de praful din casa shutterstock

  Animalele de companie ar trebui să fie spălate și periate regulat. Astfel, animalele nu vor mai avea parte de descuamări și de păr care adună praf. Foarte important, ar trebui să limitezi accesul animalelor de companie în camerele în care petreci cel mai mult timp. Praful nu va ajunge astfel în aceste spații.

  9. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: ventilează spațiile

  Ventilarea regulată a încăperilor casei ar trebui să fie un obicei bine respectat. Deschide ferestrele și lasă aerul proaspăt să intre în casă. Astfel, ajuți la eliminarea particulelor de praf și a altor poluanți.

  10. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: curăță draperiile 

  Draperiile, în general, adună mult praf și păr de la animalele de companie. Ca să eviți adunarea excesivă de praf și păr, draperiile ar trebui curățate cu abur sau spălate cu apă încălzită la minim 60 de grade Celsius. Jaluzelele pot fi o variantă mai bună pentru a evita acumularea de praf.

  11. Trucuri pentru a scăpa de praful din casă: igienizează salteaua

  trucuri pentru a scapa de praful din casa shutterstock

  Salteaua pe care dormi acumulează cantități mari de praf, acarieni, resturi de piele și păr. Indicat ar fi ca acestea să fie igienizate o dată la câteva luni. Dacă se poate, alege o saltea cu proprietăți anti-bacterii și anti-acarieni. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  11 lucruri pe care poți să le faci ca să ai mai puțin praf în casă