DESIGN INTERIOR

Decor pentru ușa de la intrare: sfaturi de pus în practică de la un designer de interior

  Ușa de la intrare poate să fie personalizată și poate avea aspect mult mai estetic, dincolo de rolul practic. Cel puțin așa trebuie să o privești dacă ești în căutare de un decor pentru ușa de la intrare. Pentru asta avem câteva idei și sfaturi de la un designer de interior. 

  La o analiză amănunțită asupra oricărui proiect de design interior poți să constați cu ușurință că ușa de la intrare nu reprezintă o prioritate sau un element definitoriu. Ușa de la intrare este aleasă fie în funcție de buget, fie să se potrivească cromaticii proiectului. Pe lângă rolul ei funcțional și practic de barieră între mediul interior și cel exterior al casei, ușa de la intrare poate fi privită și ca un canvas pentru un proiect de design de sine stătător. 

  Decorul pentru ușa de la intrare poate să dea acestui element al casei o nouă funcție și un nou aspect pe care nici nu ți-l închipuiai. 

  Decor ușa de la intrare: ține cont de cromatică pentru un efect de blend-in

  Laura Breabăn, designer de interior la Duende de Luna, propriul studio de design interior, este de părere că ar trebui să acorzi o atenție sporită ușii de la intrare încă din perioada de amenajare. „Adică să o integrezi în design, în cromatică, să fie simplă, clasică sau să blend-in cu finisajele gândite coerent pentru toată casa și în special cu holul”, spune ea. 

  Când vine vorba de decorul pentru ușa de la intrare, pentru a da personalitate și un aspect unic, Laura sugerează să comanzi ușa cu o față neagră la exterior, iar cu cealaltă albă la interior. Sau, dacă nuanțele de alb și negru nu sunt pe placul tău și nu se pretează proiectului de amenajare, poți începe un mic proiect DIY, așa cum și Laura Breabăn a făcut.

  „Am vopsit fața ușii de la interior în nuanța folosită pentru pereții holului de intrare – bleumarin în acel caz -, pentru un blend-in de efect”, povestește designerul de interior. 

  Decorațiunile, o soluție de efect pentru ușa de la intrare

  decor usa intrare shutterstock
  O oglindă poate pune mai bine în valoare ușa de la intrare

  Decorațiunile pot da un alt aspect ușii de la intrare. Pentru a da încă un caracter util ușii de la intrare, Laura Breabăn recomandă să suprapui o oglindă ovală amplă. Designerul de interior spune că acest obiect de decor „poate oglindi un spațiu mai organizat de vis-a-vis, îndepărtând ideea de «tehnic» și tranziție”. 

  „Oglinda ar trebui făcută pe comandă, pentru a debita zona de vizor și a alege înălțimea potrivită”, completează tot ea. O cotație ideală pentru oglinda pusă pe ușa de la intrare în viziunea Laurei ar avea dimensiuni de 160 centimetri în lungime și 65 centimetri în lățime. 

  Ține cont și de felul în care arată interiorul case și de materialele folosite. Spre exemplu, dacă designul interior propune tapet pe hol, atunci ușa de la intrare se poate îmbrăca, tot pe interior interior, în tapet pentru un efect de sincron. 

  Decor ușa intrare: ce să faci în funcție de sezon

  decor usa intrare shutterstock
  Coronița de brad natural, o idee bună pentru a decora ușa de la intrare

  În cultura occidentală, decorul pe ușa de la intrare reprezintă un must în funcție de sezon. În România, poate cel mai des accesoriu pus ca decor pe ușa de intrare este coronița de brad, în sezonul sărbătorilor de iarnă. 

  Laura Breabăn spune că poți decora ușa de la intrare cu coroniță din brad natural, pe exterior, doar dacă stai la casă. Bradul stă bine la rece și rezistă mai mult. 

  La fel, restul anotimpurilor te pot inspira să ai un decor pe ușa de la intrare. Ghirlandele de flori de sezon, ghirlandele cu fructe uscate, legături de spice de grâu, ghivece de flori sau chiar legume așezate lângă ușă pot aduce efectul mult scontat de sezonalitate în decor. 

  Obiecte atipice, cum ar fi o tablă de scris, pot fi folosite pentru a personaliza ușa de la intrare. O ramă nefolosită la care să adaugi flori sau fructe poate fi, de asemenea, o idee bună de încercat pentru un decor al ușii de la intrare. 

  Oricare ar fi alegerea pe care o faci pentru un decor al ușii de la intrare nu uita că trebuie să reflecte ideea proiectului de amenajare, în timp ce te reprezintă și pe tine. Pornește de la premisa că și ușa de la intrare poate avea un rol bine definit și sigur vei descoperi ce i se potrivește mai bine. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Decor pentru ușa de la intrare: sfaturi de pus în practică de la un designer ...