CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Ce sunt și cum arată acarienii: 7 metode prin care scapi de ei și să previi apariția alergiilor

publicat pe 20 mai 2024

    Acarienii apar în mediile umede și întunecoase, în special în salteaua patului. Chiar dacă nu sunt periculoși, acarienii declanșează reacții alergice. Iată ce sunt acarienii și cum arată. De asemenea, îți explicăm ce metode sunt eficiente pentru a scăpa de acarieni. Detalii în articol. 

    Ce sunt acarienii și cum arată 

    acarieni din saltea la microscop cum arata ce sunt
    Așa arată acarienii din saltea, văzuți la microscop

    Acarienii sunt microorganisme, aproape insesizabile ochiului uman, care trăiesc în foarte multe locuri din casă. Dimensiunea lor este de maxim 0,3 milimetri, au opt picioare, asemenea păianjenilor, și fac parte din familia arahnidelor. 

    Chiar dacă pot să trăiască oriunde în casă, acarienii preferă bucătăria și dormitorul în mod special. Asta pentru că dormitorul creează mediul perfect de hrănire și dezvoltare pentru aceste organisme. 

    Mediul este cald și umed, prielnic acarienilor, iar celulele moarte ale pielii, prezente pe saltea sau pe perne, reprezintă sursa lor de hrană. Ca timp al zilei, noaptea acarienii ies la iveală și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii. 

    Salteaua este, printre altele, mediul ideal de dezvoltare. Transpirația umană și umiditatea ridicată atrag acarienii. De altfel, aceștia preferă temperaturi între 20 și 25 de grade Celsius și o umiditate între 60 și 70%. 

    Acarienii trăiesc maxim trei luni de zile însă se reproduc foarte repede. Femelele pot să depună între 20 și 80 de ouă în timpul vieții, iar fiecare acarian produce excremente de 20 de ori pe zi. 

    Nu poartă boli, dar provoacă alergii

    Chiar dacă nu sunt periculoși și nu poartă boli, acarienii sunt periculoși pentru persoanele cu sensibilități. Resturile și excrementele acestora favorizează apariția alergiilor pentru că au în componență o proteină care duce la astfel de reacții. 

    Simptomele sunt specifice răcelii, cum ar fi mâncărimea ochilor, a nasului sau a gâtului, congestie nazală, tuse, senzație de presiune la nivelul feței, tulburări de respirație și chiar astm bronșic. 

    Spre deosebire de alergiile sezoniere, aceste reacții declanșate de prezența acarienilor sunt perpetue și se pot întâlni pe tot parcursul anului. 

    Cum scapi rapid și eficient de acarieni 

    Acarienii vor exista sau vor reapărea constant în fibrele materialelor. De aceea, curățenia și igienizarea săptămână a casei trebuie să devină o rutină. Pe lângă acest obicei, ca să eviți înmulțirea lor, iată ce metode te vor ajuta. 

    1. Aspiră salteaua 

    acarieni saltea aspirat
    Aspirarea saltelei trebuie să fie făcută în mod regulat pentru a evita răspândirea acarienilor

    Salteaua patului sau cea a canapelei reprezintă mediile ideală de înmulțire. Aceste locuri sunt umede, întunecoase, cu multe straturi de fibre pentru a se putea ascunde. Noaptea, acarienii migrează în zona superioară a saltelelor pentru a se hrăni. 

    Aspiră salteaua cu un aspirator normal și spal-o în partea superioară dacă ai posibilitatea. Las-o apoi să se usuce. Acest lucru poate duce la dispariția acarienilor care nu sunt familiarizați cu medii uscate. 

    Dacă rezultate nu sunt cele așteptate, atunci folosește un aspirator profesional de tip injecție-extracție care spală, igienizează și îndepărtează acarienii. 

    În cazul reapariției acarienilor, înlocuiește salteaua cu una nouă. 

    2. Spală lenjeriile 

    Acarienii nu suportă temperaturile ridicate. De aceea, e indicat să speli lenjeriile de pat la temperaturi de peste 40 de grade și să folosești detergenți profesionali pentru un rezultat pe măsură. De asemenea, lenjeria trebuie schimbată o dată pe săptămână pentru a evita răspândirea lor involuntară. 

    Dacă lenjeria de pat nu poate să fie spălată la temperaturi mari, atunci folosește aburul fierului de călcat pentru curățare. Temperatura ridicată a acestuia va distruge mare parte din acarieni. 

    Pe de altă parte, temperaturile extrem de scăzute au același efect. Lenjeria, odată spălată, poate să fie pusă la congelator câteva ore pentru a duce la dispariția acarienilor. 

    3. Șterge praful și spală accesoriile 

    draperii spalare masina de spalat contra acarienilor
    Spălarea draperiilor împiedică acumularea prafului și apariția acarienilor

    Ștergerea regulată a prafului de pe suprafețele casei nu va atrage acarienii și nu va duce la înmulțirea lor. Mai mult, draperiile sau pernele trebuie aspirate și curățate de praf pentru a distruge mediul de dezvoltare a acarienilor. 

    4. Aerisește 

    Un obicei atât de mic, însă cu un impact atât de mare și însemnat. Aerisește de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. 15 minute pentru fiecare repriză de aerisit ajută la menținerea unui aer curat în casă, lipsit de praf. Ceea ce nu duce la apariția acarienilor. 

    5. Ține cont de umiditate

    Umiditatea în exces din casă va atrage mereu acarienii. Combate înmulțirea lor prin menținerea unui nivel optim al umidității la interior. Un dezumidificator poate fi o alegere excelentă în acest sens. 

    6. Ai grijă de animalul de companie

    spalare animal de companie contra aparitiei acarienilor
    Blana animalului de companie pică mai greu dacă este spălat regulat

    Firele de blană de câine sau de pisică constituie o hrană bună pentru acarieni. Aceștia nu stau pe animalul de companie, ci se hrănesc cu firele căzute. Tocmai din acest motiv, grija față de animalul tău de companie este esențială. Toaletarea și spălarea animalului trebuie să fie făcute de câteva ori pe lună. Pieptănarea poate să fie făcută și zilnică în cazul animalelor cu blană lungă. 

    7. Grijă la jucării

    Jucăriile din pluș sunt un magnet pentru acarieni. Acestea trebuie spălate cu detergent, iar uscarea să fie făcută în aer liber pentru ca interiorul să nu rămână umed. 

    Ce mai poți face ca să scapi de acarieni

    În final, îți explicăm și alte metode care te pot ajuta să scapi de acarieni: 

    • folosește o husă antiacarieni: acestea sunt făcute din plastic și țin acarienii la distanță. Sunt foarte eficiente împotriva infestării; 
    • dă cu spray-uri speciale: în comerț există spray-uri special anti-acarieni pe care le poți pulveriza pe suprafețele textile; 
    • oțet: acidul acetic din oțet duce la dispariția acarienilor. Creează un mediu mult prea acid pentru aceștia și duce la dispariția lor. Pune oțet în detergent atunci când speli lenjeriile de pat. Oțetul trebuie să aibă o concentrație între 4 și 10% pentru a avea efect. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments