DESIGN INTERIOR

Principalele avantaje și dezavantaje ale încălzirii în pardoseală

    Într-o amenajare în care toate elementele au fost alese pe sprânceană, caloriferele clasice ar putea strica efortul creativ. De aceea, o alternativă recomandată ar fi un sistem de încălzire în pardoseală, o tehnologie care aduce nu doar beneficii estetice, dar şi funcţionale.

    Cochetezi şi tu cu posibilitatea de a-ţi instala încălzire în pardoseală? Iată ce au avut de spus designerul de interior Marilena Popa de la Marilena Popa Atelier de Design și Raluca Sînziana Căținaș, arhitect de interior la Vivico.

    Avantajele încălzirii în pardoseală

    Încălzeşte uniform, eficient şi oferă comfort termic. „Încălzirea în pardoseala nu va fi niciodată prea fierbinte la atingere şi nici nu va dăuna sănătăţii. Nu usucă aerul mai mult decât orice alt sistem de încălzire. Aduce doar un plus de confort şi siguranţă”, spune Marilena.

    Nu produce zgomot. Raluca adaugă faptul că, spre deosebire de o centrală de apartament, acest sistem de încălzire în pardoseală nu produce zgomot, aşa că nu te va distrage de la activităţile tale.

    Oferă libertate estetică. Tot Raluca e de părere că soluţia oferă libertate în arhitectură şi design, pentru că nu trebuie să mai ţii cont nici de gabaritul unui calorifer sau a unei centrale, dar mai ales de aspectul lor care nu excelează la capitolul estetică.

    Are un consum redus de energie. Căldura se ridică de la sol şi astfel se încălzeşte tot spaţiul treptat, începând cu partea inferioară a camerei, explică designerul de interior Marilena Popa.

    Se asociază cu mai multe tipuri de finisaje. „Sistemul de încălzire în pardoseală poate fi montat sub parchet dublu sau triplustratificat, parchet laminat (unele modele speciale), gresie, piatră, dar şi mocheta (anumite modele)”, completează Marilena cu o informaţie actualizată, ce distruge mitul restricţionării ca finisaje când foloseşti încălzire în pardoseală.

    Se poate monta oriunde. Este de două tipuri – cu agent termic şi electric, explică Marilena. Acest mod de funcţionare permite montarea oriunde, inclusiv în baie şi bucătărie. 

    Acest sistem se poate monta şi în bucătărie. În plus, elimină centrala, un obstacol în design interior

     Aduce plus valoare locuinţei. Când adaugi în anunţul de vânzare încălzire în pardoseală, casa ta va beneficia de un avantaj nu atât de des întâlnit pe piaţa românească. Majoritatea locuinţelor beneficiază de sistem centralizat sau de centrală proprie, e de părere designerul de interior.

    Dezavantaje

    Te restricţionează la mobilier. „Unul din dezavantajele încălzirii în pardoseală îl consider faptul că pardoseala nu trebuie să fie acoperită cu mobilier. Mobilierul trebuie să aibă picioare, dacă încălzirea în pardoseală ocupă toată suprafaţa, sau sistemul să evite zonele unde vor fi piesele de mobilier aşezate. Iar dacă încăperea este foarte mare sau plină de obiecte care împiedică încălzirea, atunci e necesar un sistem complementar de încălzire. Acelaşi lucru ar trebui făcut dacă o cameră are o suprafaţă vitrată foarte mare”, explică Marilena Popa.

    Investiţiile pot fi destul de mari. Arhitectul de interior Raluca Sânziana Căținaș atrage atenţia că un sistem de încălzire în pardoseala poate depăşi costul introducerii unei centrale termice. Conform unei companii specializate, pentru 100 mp preţul total ar fi aproximativ 10.000 lei.

    Reparaţiile readuc şantierul. În cazul unei defecţiuni, chiar dacă se poate localiza şi repara local, trebuie să îţi asumi că pardoseala va fi deteriorată. Păstrează o cantitate de gresie sau parchet pentru eventuale reparaţii, recomandă Marilena Popa, designer de interior.

    Sistemul ridică pardoseala. Designerul atrage atenţia că încălzirea în pardoseală presupune înălţarea pardoselii cu câţiva centimetri şi nu poate fi o soluţie pentru orice tip de spaţiu. De aceea e bine să fie integrată de la începutul proiectării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Principalele avantaje și dezavantaje ale încălzirii în pardoseală