
Plante pe care le crești în grădină sau în casă și care pot provoca alergii respiratorii și cutanate
Ca persoană cu multiple alergii, dintre care și la polenul mai multor plante, am ajuns să privesc întotdeauna plantele cu o doză sănătoasă de scepticism. Când suferi de alergii, este important nu numai tratamentul acestora, cât și reducerea expunerii la alergenii respectivi.
Deși alergiile la polenul transportat de vânt nu pot fi în totalitate controlate decât cu medicația adecvată, poți diminua într-o oarecare măsură expunerea la alergenii din plante. Poți avea grijă la ce plante și buruieni ai în grădină, ce plante alegi să ții în apartament și modalitate prin care manevrezi plantele cu potențial alergic la nivel cutanat. De aceea, ți-am pregătit o listă de plante care pot provoca alergii, ca să știi de care să te ferești.
Plante care pot provoca alergii
1. Ambrozia
Ambrozia este una dintre plantele care chinuie la nivel mondial o mulțime de persoane alergice. În România, sezonul alergiei la ambrozie începe în luna august și continuă până în octombrie. Este o plantă invazivă, scăpată de sub control, care se înmulțește rapid și al cărei polen este purtat de vânt. Persoanele alergice la ambrozie se confruntă cu rinită alergică și astm alergic.
De asemenea, poate produce iritații cutanate la persoanele sensibile prin atingere. Dacă ai în grădină crescută ambrozia, este important să o scoți din pământ cu tot cu rădăcină înainte să înflorească și să folosești mănuși de protecție.
2. Iederă
Iedera comună (Hedera Helix) este o plantă crescută decorativ atât în grădini, cât și în interior în ghivece. Persoanele cu alergii trebuie să fie atente la ea, deoarece are potențial alergic. Potențialul alergic nu este la fel de ridicat ca cel al ambroziei, dar iedera poate provoca dermatită și urticarie de contact. Alergenul principal conținut de iederă este falcarinol. Folosește mănuși de protecție atunci când manevrezi și tai iedera.
3. Gypsophila/Floarea miresei
Floarea miresei (Gypsophila spp) arată minunat în grădinile rustice, în buchete de flori și ca element decorativ în stilul farmhouse. Dacă ești o persoană cu alergii, îți recomandăm să stai departe de floarea miresei atunci când este uscată.
Varianta uscată poate provoca iritarea ochilor, a nasului, a sinusurilor și pielii. Persoanele care lucrează în florării pot dezvolta inclusiv astm alergic ca reacție la această plantă. Iritarea pielii provocată de floarea miresei este de obicei minoră și temporară.
4. Plante care pot provoca alergii: Crizantemele
Printre tipurile de plante care pot provoca alergii se află și crizantemele, celebrele flori de toamnă. Crizantema este una dintre florile decorative cu un înalt potențial alergic. Poate provoca rinită alergică și astm prin răspândirea polenului în aer.
De asemenea, manevrarea fără protecție a crizantemelor poate provoca dermatită de contact. Aceasta poate persista timp îndelungat și a fost asociată cu dezvoltarea dermatitei actinică cronică, o formă severă de dermatită de fotosensibilitate.
5. Floarea soarelui
Floarea soarelui conține o cantitate mare de polen, care atunci când e dispersat de vânt poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică, dermatită de contact și leziuni ale pielii din cauza urticariei acute.
Există totuși câteva soiuri de floarea soarelui care sunt considerate hipoalergenice deoarece polenul lor este prea greu ca să fie transportat de vânt. Dacă ai alergie la floarea soarelului, caută soiurile „Apricot Twist” și „Joker”.
6. Plante care pot provoca alergii: Amarant
Amarantul este o plantă atât ornamentală, cât și culinară, dar din păcate, persoanele alergice ar trebui să se ferească de ea. Amarantul este o plantă polenizată de vânt și produce mase sau particule de polen ultrafine care plutesc în derivă la cea mai ușoară adiere de vânt. Alergia la polenul de amarant se manifestă sub formă de rinită alergică și conjunctivită alergică. Persoanele cu alergii alimentare pot avea reacții alergice și la ingerarea de semințe de amarant.
7. Iarbă ornamentală
Speciile de iarbă ornamentală, plantate atât în grădini private, cât și în toate parcurile, sunt polenizate de vânt și pot crea probleme pentru cei care suferă de alergii primăvara și vara. Polenul acestora poate provoca rinite alergice și astm, iar atingerea poate provoca dermatită alergică. În România, testarea cutanată a celor 21 de alergeni prin metoda prick, decontată de stat, include și polenul de iarbă ornamentală (alergia la graminee).
8. Plante care pot provoca alergii: Lavanda
Alergia la lavandă nu este foarte comună, dar unele persoane pot dezvolta reacții alergice atât la planta în sine, cât și la uleiuri esențiale cu lavandă. Alergia la lavandă este de obicei o hipersensibiliate cu efect întârziat. Este mai probabil să apară după o utilizare și expunere crescută la elementele chimice ale lavandei la câteva zile după contact.
Potrivit cercetărilor, reacțiile alergice la lavandă se datorează în primul rând acetatului de linalil, o substanță chimică parfumată care se găsește în lavandă. Persoanele foarte sensibile pot avea reacții neplăcute și de la mirosul lavandei, fără să o atingă.
Plante de apartament care pot provoca alergii
Fiindcă nu numai plantele din grădină și din parcuri pot provoca alergii, uite ce plante de interior ar fi bine să eviți.
1. Ferigile
Ferigile nu produc flori, de aceea multe persoane trăiesc cu impresia că sunt plante hipoalergenice, când de fapt nu este deloc așa. Ferigile se reproduc prin spori, care pot irita la fel de mult ca polenul persoanele care suferă de alergii. De asemenea, frunzele de ferigă pot provoca dermatită de contact la persoanele care manevrează des aceste plante.
2. Ficus
Dacă ai alergie la latex, trebuie să știi că soiurile ornamentale de ficus conțin sevă care poate produce iritații. Ficusul face parte dintre cele mai comune tipuri de plante de apartament care pot provoca alergii. Reacțiile alergice nu se produc doar atunci când atingi cu pielea seva plantei când o tai, ci și prin contact direct cu frunzele și tulpina acesteia dacă ești o persoană sensibilă.
3. Orhideele
Deși orhideele produc un polen greu de transportat prin aer ca să producă probleme inhalatorii, seva acestora este o cu totul altă problemă. Din fericire, potențialul alergic al orhideelor nu este atât de ridicat precum al celorlalte plante din acest articol. Dacă ai probleme alergice și dermatologice poartă mănuși de protecție când manevrezi orhideele, pentru a evita contactul pielii cu seva acestora.
4. Violetele africane
Violetele africane nu sunt plante ideale pentru persoanele alergice din două motive. În primul rând, datorită polenului care poate provoca rinită alergică. În al doilea rând, frunzele pufoase ale violetei captează cu ușurință praful și sunt mai greu de curățat decât frunzelor lucioase ale altor plante. Persoanele cu alergie la acarieni ar trebui să evite violetele ca plante de apartament.
5. Palmierii
Alergiile la palmieri sunt cauzate de eliberarea polenului de către plantele masculine. Polenul este liberat de obicei în lunile de primăvară și vară, când afară este cald și umezeală. Deși majoritatea palmierilor nu prea înfloresc în interior, e mai bine să eviți aceste plante dacă ai alergii.
Dacă ai simptome alergice este important să te consulți cu un medic alergolog pentru testare și stabilirea tratamentului potrivit. Alergiile netratate adecvat pot duce la astm și la alte probleme de sănătate cronice.
-
DIY
Cum să faci căsuțe de turtă dulce precum cele din filmele de Crăciun la care te uiți an de an
Mereu am fost curioasă cum se fac acele căsuțe din turtă dulce pe care le vedeam în toate filmele de Crăciun.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să speli geaca de puf fără să îi deteriorezi umplutura
Foarte important: nu folosi balsam sau înălbitor.
-
LIFE
Ferme cu animale unde poți petrece o vacanță plină de serotonină și dopamină
Ce poate fi mai frumos.