Casă mai bună

7 beneficii și 7 dezavantaje cu care vine la pachet un purificator de aer

publicat pe 13 apr. 2022

    Dacă vrei să știi ce face un purificator de aer, iar ideea unui dispozitiv care igienizează aerul pentru a elimina impuritățile și poluanții este o perspectivă atrăgătoare, îți spunem cam tot ce trebuie să știi. Vei afla și cum funcționează, și care sunt avantajele și dezavantajele cu care vine la pachet un purificator de aer.

    Petrecem mult mai mult timp în interior, parțial din cauza pandemiei, dar și pentru că mulți dintre noi lucrăm de acasă, așa că preocuparea generală cu privire la calitatea aerului pe care îl respirăm a devenit firească.

    Aerul din interior poate avea niveluri de poluanți de până la cinci ori mai mari decât aerul din exterior din cauza mucegaiului, pesticidelor și particulelor dăunătoare, așa că ideea unui dispozitiv care elimină acești poluanți, precum și alergeni ca praful, particulele din părul lăsat de animalele de companie și polenul, poate fi o alegere sănătoasă. Dar ce face un purificator de aer, cum funcționează cele mai bune purificatoare de aer, ce pot elimina și sunt ele eficiente împotriva COVID-19?

    Ce face un purificator de aer și cum funcționează

    ce face un purificator de aer hepa
    Purificator de aer BEKO ATP7100I, 4 trepte de viteza, filtru HEPA

    Purificatoarele de aer igienizează aerul, eliminând poluanți, alergeni și toxine – diferența dintre modul de funcționare al acestora o fac filtrele de aer, care sunt de mai multe tipuri despre care vom vorbi în cele ce urmează.

    Purificatoarele de aer au o configurație relativ simplă: un ventilator care aspiră aer și unul sau mai multe filtre. Aceste filtre captează și neutralizează poluanții și particulele pe măsură ce aerul trece peste ele, înainte ca aerul curat să fie recirculat în spațiul de locuit.

    Sunt eficiente în filtrarea celor mai multe particule poluante, deși este posibil ca unele să rămână în continuare pe suprafețe moi și dure, cum ar fi mobilierul sau pereții. Iar puterea de a filtra cât mai multe dintre particulele dăunătoare din aer este dependentă de tipul de purificator de aer și de filtrul folosit.

    Majoritatea filtrelor captează molecule relativ mari, grosiere, cum ar fi acarienii și polenul. Dacă nu știi ce face un filtru de aer cu particulele mai mici, filtrele de aer sunt răspunsul. Filtrele de înaltă eficiență folosesc o rețea densă de fibre și mai multe straturi de țesături pentru a îndepărta poluanții și alergenii care măsoară până la 2,5 microni, cam cât măsoară, cu aproximație, un fir de păr de la un animal.

    purificator de aer cu filtru hepa
    Purificator de aer Beurer LR330, 55 W, filtru HEPA + carbune activ

    Unele purificatoare de aer au filtre ultraviolete și folosesc lumina pentru a distruge impuritățile biologice precum mucegaiul și bacteriile, în timp ce filtrele cu cărbune activat pot elimina gaze precum compușii organici volatili și particulele de fum. Ca atare, într-o anumită măsură purificatoarele de aer pot fi de ajutor în cazul în care suferi de alergii.

    Ce face un purificator de aer: aparatul asigură un anumit grad de protecție împotriva COVID-19. Adevărat sau fals?

    La începutul pandemiei, vânzările purificatoarelor de aer au crescut, iar mulți producători au sugerat că purificatoarele de aer protejează împotriva COVID-19. Particulele coronavirusului au o dimensiune de aproximativ 0,1 microni – adică de 1000 de ori mai mici decât un milimetru. Sunt mai subțiri decât un fir de mătase de pânză de păianjen, dar sunt întotdeauna legate de particule cu o dimensiune mai mare, cum ar fi o picătură de salivă sau un aerosol. Ca orice alți viruși și bacterii din aer, aceste picături pot fi neutralizate de purificatoarele de aer.

    Filtrele HEPA prezintă cea mai mare eficiență și în teorie ar trebui să facă față coronavirusului, reducând posibilitatea transmiterii acestuia. Cu toate acestea, nu este clar dacă asta înseamnă că aceste purificatoare pot opri transmiterea directă – să spunem că o persoană infectată strănută sau expira particule virale la câțiva metri de tine. Purificatorul de aer are nevoie de timp pentru a capta aceste particule. Cu toate acestea, până în prezent cercetările existente nu au luat în calcul dimensiunea camerie și fluxul de aer, de exemplu, care afectează modalitatea de funcționare a unui purificator de aer.

    Ce face un purificator de aer: avantaje și dezavantaje

    Aerul din interior nu circulă la fel de bine ca cel din exterior, așa că mulți poluanți din aer continuă să prospere în interior. Purificatoarele de aer pot reîmprospăta aerul viciat, reducând riscul problemelor de sănătate cauzate de poluanții din interior, care pot declanșa infecții respiratorii, probleme neurologice sau agrava simptomele în cazul persoanele care suferă de astm. Purificatoarele de aer de calitate elimina mai multe tipuri de poluanți ai aerului din interior, păstrându-ne astfel sănătoși.

    Beneficiile unui purificator de aer: 7 beneficii ale purificatorului de aer

    Purificatoarele de aer cu filtre cu tehnologie HEPA pot elimina 99,7% din particulele din aerul care circulă în mediul de acasă. Eliminarea acestor poluanți poate aduce beneficii imediate și pe termen lung pentru sănătate.

    purificator de aer cu carbon
    Purificator de aer cu lampa UV anti-insecte, filtru de carbon

    1. Ameliorează simptomele astmului

    Dacă suferi de astm bronșic, ai bronhiile inflamate, așa că părul de animale, polenul sau acarienii îți irită căile respiratorii, provocând dificultăți de respirație. Dacă ai animale de companie, părul și mătreața provenită de la ele circulă în aer. Particulele de polen și acarienii sunt la fel de problematice. Polenul poate intra prin ferestrele deschise sau ți se pot lipi de haine atunci când ești afară.

    Acarienii de praf sunt cei mai frecvenți alergeni de interior, care prosperă într-un mediu umed. Lipsa aerului proaspăt crește nivelul de umiditate din interior, creând un mediu perfect de reproducere perfect pentru acarienii de praf. Aceștia se hrănesc cu celule moarte ale pielii și se înmulțesc rapid în pat, covor și-n alte piese de mobilier tapițate.

    Aspirarea patului, a covorului și a podelei poate ajuta la eliminarea acestor poluanți, dar unii dintre ei rămân în aer, așa că un purificator de aer rămâne cea mai bună soluție.

    2. Elimină substanțele chimice nocive din mediile interioare

    Închiderea ușilor și ferestrelor casei nu ne ferește pe de-a-ntregul de poluanții externi, cum ar fi dioxidul de azot și monoxidul de carbon. Aceste gaze se găsesc de obicei în zonele urbane, cu trafic intens.

    Chiar dacă nu locuiești într-un oraș mare, cu trafic rutier intens, aerul din casa ta ar putea fi totuși poluat cu toxine de la mai mulți agenți de curățare. Multe produse obișnuite de curățare de uz casnic conțin substanțe chimice toxice, cum ar fi amoniacul, clorul și ftalați (agenți de înmuiere a plasticului). Expunerea la aceste substanțe chimice în cantități mici poate fi inofensivă, dar expunerea de rutină îți poate afecta, în timp, sănătatea.

    Purificatoarele de aer cu cărbune activ pot curăța acești contaminanți chimici, evitând riscul apariției mai multor probleme de sănătate. O formă foarte poroasă de carbon este utilizată în această metodă de filtrare pentru a capta substanțele chimice, împrospătând aerul din cameră.

    3. Neutralizează mirosurile neplăcute

    Unele substanțe chimice, cum ar fi benzina, benzenul (vehicule rutiere, fum de țigară) și formaldehida (se găsește în aspartam, ojă, pe mobilă, în țigările electronice și în unele produse de curățenie) care se descompun la temperatura camerei, cauzând un miros de gaz. Aceste substanțe chimice, numite compuși organici volatili, se găsesc în mod obișnuit în vopsele, spray-uri cu aerosoli, mobilier tapițat sau odorizante.

    4. Reduce riscul de apariție a bolilor răspândite prin aer

    Bolile transmise prin aer, cum ar fi răceala și gripa, sunt răspândite prin agenți patogeni minusculi care plutesc în aer. Când un membru al familiei ia gripă, nu este neobișnuit ca restul familiei să se îmbolnăvească. Acest lucru se întâmplă pentru că toată lumea respiră același aer care este infectat cu bacterii și viruși. Purificatoarele de aer cu filtre HEPA captează astfel de bacterii și viruși.

    purificator de aer smart
    Purificator Xiaomi Mi Air Purifier 3H, Smart Wi-Fi, Senzor temperatura si umiditate, 3 straturi de filtre, Ecran OLED

    5. Avantajele filtrelor de aer: îmbunătățesc somnul

    Alergenii din interior, cum ar fi bacteriile, ciupercile și acarienii de praf, pot declanșa alergii sau rinită alergică. Rinita alergică provoacă secreții nazale și îți poate crea neplăceri perioade lungi de timp. Strănutul frecvent, tusea, congestia nasului, ochii lăcrimați sau durerea în gât sunt câteva simptome alergice frecvente, care afectează calitatea somnului.

    Purificatoare de aer HEPA filtrează majoritatea alergenilor din cameră, așa că aerul curat te va ajuta să dormi mai bine.

    6. Îndepărtează radonul dăunător

    Descompunerea elementelor radioactive naturale, cum ar fi uraniul, găsite în anumite materiale de construcție produce gaz radon. Radonul este un gaz incolor și inodor, care este emis de materiale de construcție precum rocile, solul și granitul. Filtrele HEPA și filtrele cu cărbune activ pot capta particulele de radon.

    7. Elimină particulele de azbest periculoase

    Dacă locuiești într-o casă veche este posibil să te expui particulelor de azbest. Cu cât casele sunt mai vechi, există șanse mai mari ca aerul să fie poluat de particule de azbest. În acest caz, purificatoarele cu filtre HEPA sunt exact ce ai nevoie.

    Dezavantaje purificator de aer: minusurile pe care este bine să le iei în calcul

    După ce ai aflat ce face un purificator de aer și care sunt avantajele, trebuie să fii la curent și cu dezavantajele acestuia.

    Achiziționarea unui purificator de aer este o idee bună dacă vrei să îmbunătățești calitatea aerului din interior. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje în utilizarea unui purificator de aer pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a face această investiție.

    1. Dezavantaje purificator de aer: trebuie să ții ferestrele închise în timp ce folosești purificatorul de aer

    În mod normal, dacă vrei să îmbunătățești calitatea aerului din casa ta, deschizi câteva ferestre și te bucuri de adierea răcoroasă. Pe lângă ventilație, folosirea unui purificator de aer face minuni asupra calității aerului. Totuși, nu le poți face pe amândouă.

    Un purificator de aer nu va îmbunătăți aerul din interior atunci când aerul este schimbat în mod constant cu aerul exterior nou. Recomandat este să ventilezi des și să folosești un purificator de aer doar atunci când nu-ți dorești să deschizi ferestrele. Un purificator de aer este excelent atunci când, de exemplu, zgomotul exterior sau vremea de afară nu permite o ventilație naturală.

    2. Un purificator de aer necesită întreținere regulată

    Purificatoarele de aer vin cu un set de filtre prin care aerul este împins de un ventilator. Filtrele, în funcție de tip, extrag praful, materiile, polenul, microorganismele și unele gaze. Prin urmare, aceste filtre sunt saturate rapid și trebuie curățate sau înlocuite des. Cele mai bune filtre actuale, filtrele HEPA, sunt excelente pentru îndepărtarea particulelor din aer. Cu toate acestea, trebuie înlocuite la fiecare șase sau opt luni.

    3. Filtrele de aer vechi deteriorează calitatea aerului

    Dacă folosești filtre vechi, înfundate, purificatorul de aer nu mai poate filtra particulele și gazele din aer. Cu toate astea, ventilatorul funcționează și face aerul să circule prin filtre. Dacă filtrele sunt vechi, acest lucru este în mod activ dăunător pentru calitatea aerului din interior.

    Circulația aerului ridică praful și alte particule care s-au depus pe suprafețe. În mod normal, aceste particule sunt apoi filtrate de purificatorul de aer. Cu filtrele înfundate, totuși, aceste particule vor rămâne în aer și au un impact negativ asupra calității aerului.

    4. Dimensiunea unui purificator de aer poate fi problematică

    Unele purificatoare de aer sunt destul de mari, așa că ocupă destul de mult spațiu și adesea necesită un loc desemnat pentru a sta în picioare. În plus, nu pot fi așezate pur și simplu într-un colț, ci necesită spațiu în jurul lor pentru a funcționa cel mai eficient.

    Pe scurt, purificatorul tău de aer trebuie să fie poziționat la 30 – 35 centimetri de pereți și mobilier și ar trebui să existe un spațiu de aproximativ doi metri între acesta și alte aparate electrice. Și necesită o distanță de cel puțin 10 centimetri față de alte obiecte.

    5. Purificatoarele de aer nu sunt complet silențioase

    ce face un purificator de aer - purificator ionizator
    Purificator de aer Inventor Quality 550, 6 etape filtrare, Ionizator, Indicator calitate aer, Mod Sleep

    Deși nu fac foarte mult zgomot, purificatoarele de aer emit sunete. Dacă acest lucru este deranjant pentru tine, atunci zgomotul, chiar dacă nu este mare, poate fi o problemă, mai ales dacă lucrezi de acasă și ai nevoie de liniște pentru a te concentra. Unele purificatoare de aer pot produce sunete de până la 70 de decibeli, echivalente cu zgomotul din trafic. Lumina acestuia poate fi la fel de deranjantă, mai ales dacă lași purificatorul deschis în timpul nopții.

    6. Multe purificatoare de aer nu elimină mirosurile neplăcute

    Eliminarea mirosurilor ar putea părea o sarcină ușoară pentru un purificator de aer. Cu toate acestea, multe purificatoare de aer nu fac față mirosurilor neplăcute din aer. Purificatoarele de aer sunt concepute în principal pentru a elimina particulele dăunătoare din aer, cum ar fi praful și polenul. Pentru ca un purificator de aer să poată îndepărta mirosurile este necesar un filtru special. Cel mai bun și cel mai comun filtru pentru îndepărtarea mirosurilor este un filtru de cărbune activ.

    7. Vei avea costuri electrice mai mari și cheltuieli de întreținere

    Un purificator de aer folosește în general aproximativ 100 de wați, adică 0,1 kilowați de electricitate pe oră. Începând din luna aprilie 2022, după finalul perioadei de plafonare și compensare, prețul unui kilowatt va fi de 1,5 lei/h. În funcție de orele în care acesta este pornit, prețul consumului va crește. În plus, vei cheltui periodic bani pe filtre de aer, pe care trebuie să le înlocuiești periodic.

    *Produsele din acest articol au fost alese în mod independent de redacția Lovedeco.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments