
Cum alegem ferestrele potrivite pentru casa noastră: exemple din arhiva Lovedeco
Nimic nu influențează mai mult exteriorul unei case decât alegerea ferestrelor. Iar ele au un impact semnificativ inclusiv asupra interiorului. Fie că vorbim de o casă construită de la zero sau de un proiect de renovare, acest pas presupune un efort financiar considerabil, așa că ar orice decizie ai lua, asigură-te că te-ai documentat suficient înainte. Am ales, pentru exemplificare, câteva proiecte prezentate pe Lovedeco. Le analizăm și venim cu explicații, mai jos.
Tâmplărie cu aspect modern și eficiență energetică ridicată, în Balotești

Corina Rădulescu de la Interiorscape Design locuiește în Balotești, într-o casă eficientă energetic. Este o construcție pe piloni, pe structură de beton și suprastructură de lemn, așezată pe marginea unui lac, într-o zonă cu multă vegetație. În momentul în care a proiectat casa, Corina a insistat să aibă ferestre mari care să pună în valoare frumusețea peisajului din jur. Cei de la Reynaers Aluminium România s-au ocupat de tâmplărie, iar modelul ales face parte din gama Slim Line. Ferestrele imită foarte bine aspectul subțire al tâmplăriei din oțel și se armonizează perfect cu arhitectura minimalistă a casei.
Avantajele acestui tip de tâmplărie nu se rezumă însă la partea estetică. Geamul folosit are o termoizolație superioară și este tratat UV, ceea ce înseamnă că obiectele din interior (textile, tablouri, tapet ș.a.md.) nu se decolorează în timp. Un alt plus este faptul că geamul nu este transparent, lucru care garantează maxim de intimitate. Corina are suprafață mare vitrată inclusiv în zona băilor, deci era nevoie de o soluție adaptată.
Ferestre din lemn în studioul lui Zavatos

Renovarea unei case vechi este un proces anevoios și costisitor, mai ales dacă vorbim de clădiri cu valoare istorică. Dar, din fericire, există și oameni cărora le place să își facă viața mai complicată, gândindu-se că ajută la conservarea unei mici bucăți de trecut. Maria Zavate a.k.a. Zavatos intră în această categorie de temerari. În 2021, și-a cumpărat un studio de 35 metri pătrați într-o clădire neoromânească, aflată în relativă apropiere de Piața Unirii. Interiorul degradat al garsonierei începe să revină astăzi la viață, după aproape doi ani de șantier. Marea dorință a Mariei a fost să păstreze cât mai mult din arhitectura interiorului. Unde nu s-a putut, a optat pentru refacerea elementelor, pornind de la original. Așa a procedat și în cadrul ferestrelor. Tâmplăria este un proiect semnat Mirastar, firmă din Codlea care a avut grijă să refăcă, în detaliu, ferestrele din lemn. Și ușa de la intrare, care este o replică fidelă a originalului, este făcută de același atelier. În total, costurile au ajuns la 4.000 euro.
Uși în stil franțuzesc într-o casă din Jurilovca

Unul dintre cele mai frumoase proiecte prezentate anul trecut la noi pe site este căsuța de vacanță din Delta Dunării. Amenajarea este semnată de designerul Teodora Constantinescu. Este vorba de o anexă de 55 metri pătrați, construită de la zero în locul unei foste magazii. Interiorul este gândit ca un open space. Cuprinde o bucătărie, dining și living, plus o baie cu cadă freestanding, o cameră tehnică și o supraînălțare cu rol de spațiu de joacă/dormit. Amenajarea este una în stil modern farmhouse, o combinație de nou și vechi, de materiale naturale și tonuri neutre care dau căldură spațiului. Tâmplăria din lemn în stil french cottage are un rol foarte important în tot proiectul. Este realizată de firma Kronstadt din Brașov și este un element care vine în completarea acestei atmosfere de vacanță pe care proprietarii și-au dorit-o atât de mult.
Ferestre la standard de casă pasivă
Cornelia și Mihai, doi absolvenți de UNATC și-au construit o casă eficientă energetic, într-o localitate din apropierea Capitalei. Șantierul a fost unul complex, cu multe provocări și situații neașteptate. Cei doi tineri au documentat procesul, pe Youtube și pe contul de Instagram în speranța că experiența lor îi va ajuta și pe alții. Pentru că au lucrat în regie proprie, au fost nevoiți să facă multă muncă de documentare înaintea oricărei investiții majore. Au luat legătura cu specialiști în domeniu, au întrebat în stânga și în dreapta, au răscolit tot internetul ca să fie siguri că materialele și sistemele pe care le achiziționează o să le asigure, pe viitor, o casă confortabilă, și mai ales, una cu costuri rezonabile de întreținere.
O investiție consistentă a fost tâmplăria PVC, achiziționată prin firma Octalex. Ferestrele sunt alcătuite din trei foi de sticlă. Prima foaie de la exterior are rolul de a împiedica radiația solară să intre în casă. Foaia din mijloc nu are nici un fel de tratament, în timp ce foaia de la interior nu dă voie căldurii să iasă afară. Un lucru interesant este că tâmplăria a fost montată pe precadre, în exteriorul zidului, pentru un maxim de eficiență energetică. 6.500 euro au costat ferestrele, cu tot cu montaj. În total au fost 12 ferestre, însemnând o suprafață vitrată de 27,5 metri pătrați.
-
Apartamente
15 locuințe pe care proprietarii și le-au amenajat singuri și care au devenit surse de inspirație
-
Sponsored
5 trucuri DIY pentru diminuarea căldurii de evitat și soluția cea mai bună să te bucuri de confort termic în siguranță
-
LIFE
TikTok tricks: cum păstrezi vinul rămas cu o metodă ieftină și la îndemână
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️