DESIGN INTERIOR

Cum calculezi de cât material ai nevoie pentru perdele în funcție de lungimea și lățimea pe care le dorești

  Perdelele trebuie să fie dimensionate corect astfel încât să se potrivească în amenajare. Lungimea și lățimea lor depind de o serie de constante despre care o să îți spunem mai multe. Iată cum se face un calcul corect pentru dimensiunile ideale ale perdelei. 

  Când vine vorba de un calcul corect pentru a afla dimensiunile perdelei, formula trebuie să respecte o serie de constante. Astfel încât rezultatul final, adică tipul de perdea dorită, să aibă lungimea și lățimea potrivite, să aibă falduri și să se încadreze așa cum trebuie în dimensiunile casei. 

  Calcul dimensiuni perdele: așa stabilești lungimea

  Lungimea sau înălțimea perdelei trebuie să fie ghidată de lungimea galeriei sau a șinei pe care urmează să fie pusă. În cazul unei perdele standard, lungimea acesteia trebuie să fie de 2,5 ori cât lungimea galeriei sau șinei. 

  De exemplu, dacă galeria are 3 metri lungime, atunci o să ai nevoie de 7,5 metri de material pentru perdea. Cu cât vrei ca perdeaua să fie mai bogată, cu atât crește și necesarul de material. 

  Dacă optezi pentru perdele mai subțiri, atunci lungimea trebuie să fie de 3 ori cât lungimea galeriei sau șinei. Acest detaliu va asigura perdelei și falduri mai bogate pe lângă dimensiunea potrivită. 

  În cazul perdelelor mai groase sau în cazul draperiilor, lungimea acestora trebuie să fie de două ori cât lungimea șinei sau galeriei. 

  Calcul dimensiuni perdele: lungime finală în funcție de cameră

  Foarte important, lungimea finală a perdelei trebuie să țină cont și de înălțimea la care este montat sistemul de prindere. În general, regula spune că lungimea perdelei trebuie să fie măsurată de la sistemul de prindere până în podea. Sistemul de prindere poate să fie o tijă sau o șină. 

  Există specificații vizavi de lungimea perdelei în funcție de tipul camerei. Pentru dormitor, perdeaua trebuie să atingă podeaua, iar în zona de living trebuie să ajungă până la maxim un centimetru față de podea. 

  Dacă galeria este montată pe tavan, pentru lungimea totală de distanța din tavan până la podea. Se scad 3 centimetri și rezultă înălțimea totală. De exemplu, dacă din tavan până la podea ai 2,7 metri, atunci înălțimea totală a perdelei trebuie să fie de 2,67 metri. 

  Calcul dimensiuni perdele: cum stabilești lățimea 

  În ceea ce privește lățimea perdelei, această valoare ține cont de lățimea ferestrei și a galeriei. Astfel, dacă fereastra are 1,6 metri, atunci galeria trebuie dimensionată la maxim 2 metri. Se adaugă aproximativ 15-20 centimetri în fiecare dintre părțile laterale ale ferestrei. 

  În acest caz, materialul de perdea trebuie să aibă o lățime de 4 metri. Iar dacă e vorba de draperii, atunci lățimea este de 3 metri. Draperiile se împart în două bucăți, fiecare a câte 1,5 metri. 

  Calcul dimensiuni perdele pentru o amenajare modernă

  În amenajările moderne predomină acum perdelele și draperiile mai lungi, care atârnă de podea. Lungimea lor trebuie să fie stabilită în raport cu înălțimea camerei și cu înălțimea la care este situată galeria. 

  Astfel, dacă galeria este montată la o înălțime de 2,5 metri, perdeaua trebuie să aibă cel puțin 2,7 – 2,8 metri lungime. Pentru a obține efectul modern dorit, lungimea perdelei trebuie să fie cu minim 20 – 30 centimetri mai lungă decât înălțimea cuprinsă între galerie și podea. 

  Sperăm că acest mic ghid de calcul pentru dimensiunile perdelelor te va ajuta să faci alegerile potrivite. Ține cont de toate constantele pentru a obține efectul dorit și lungimea și lățimea potrivite. În ultimă instanță, dacă calculele nu ies, poți alege perdele sau draperii deja dimensionate din magazinele de specialitate. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum calculezi de cât material ai nevoie pentru perdele în funcție de lungimea...