DESIGN INTERIOR

10 trucuri prin care poți face un living mic să pară mai mare

publicat pe 17 oct. 2022

  Lipsa de spațiu poate face livingul să pară îngrămădit și aglomerat, lucru deloc ideal pentru camera în care te relaxezi. Dar, chiar dacă ai un living mic și plin de provocări, cu ajutorul culorilor, mobilierului și a câtorva trucuri vizuale simple, îl poți face să pară mai mare.

  Analizează-ți livingul și observă care sunt punctele slabe ca să poți face o schimbare. Vezi la ce obiecte poți renunța, fă un decluttering ca la carte și selectează ce ți se potrivește din cele zece trucuri de la Ideal Home.

  1. Investește într-un covor mare

  un living mic covor

  Când vine vorba despre covoarele pentru living, cu cât sunt mai mari cu atât mai bine, mai ales într-un living mic. Poate părea contraintuitiv, dar un covor mare poate întinde spațiul. Îți atrage privirea și face podeaua să pară mai mare. Dacă alegi un covor mic poate părea ca și cum plutește în mijlocul camerei și va arăta disproporționat cu mobilierul mai mare.

  Alege un covor la fel de mare preucm canapeaua (sau chiar mai lat). Covorul mare va funcționa pe post de ancoră în living și te va ajuta să aranjezi și mobilierul. Pune-l sub picioarele canapelei și sub măsuța de cafea. Lasă în jur de 25-30 centimetri spațiu la margine ca să poți vedea podeaua.

  2. Nu lipi canapeaua de perete

  Deși e tentant să lipești tot mobilierul de pereți într-un living mic ca să ai mai mult spațiu pe podea, obiceiul ăsta are un efect chiar opus. Dacă tot mobilierul este lipit de pereți, îți poate limita modul cum percepi spațiul și orizontul, iar livingul poate părea mult mai mic decât e deja.

  Trage canapeaua și fotoliile la distanță de pereți, mai aproape de centrul camerei. Și grupează mobilierul ca să creezi un aer mai relaxat, numai bun pentru socializare.

  3. Lasă mai multă lumină naturală în living

  un living mic lumină

  Lumina naturală îți poate face livingul să pară mai mare și mai aerisit. Evită draperiile opace și grele care blochează total lumina soarelui. Optează pentru materiale vaporoase și deschise la culoare, care permit luminii să-ți inunde livingul.

  Un alt truc care poate lărgi spațiul dintr-un living mic este să montezi o galerie mai lungă decât geamurile. Va da impresia unui spațiu mai larg, dar îți va permite și să tragi complet draperiile într-o parte ca să intre multă lumină în cameră.

  4. Optează pentru mobilă built-in

  Prea multe corpuri masive de mobilier pot îngrămădi un living mic. Optează mai degrabă pentru spații de depozitare built-in. De exemplu, folosește-te de spațiul din apropiere de tavan, unde poți poți să construiești rafturi pentru cărți. Vei economisi astfel spațiul de pe podea, cât și cel de pe pereți. Livingul nu doar că va părea mai mare, dar va fi și mai aerisit.

  5. Oferă înălțime cu o altă culoare pentru tavan

  Într-un living mic fără multă lumină naturală, tavanul vopsit într-o nuanță mai deschisă decât pereții îți va face spațiul să pară mai înalt și mai luminos. Ca să potențezi efectul, poți opta pentru spoturi de iluminat montate strategic la îmbinarea cu pereții.

  6. Poziționează mobila strategic

  Dacă ai un living open space, evită să poziționezi mobila în zone unde ar putea bloca spațiul sau trecerea. De asemenea, folosește măsuțe de cafea rotunde. Mobilierul curbat nu doar că arată mai bine în camerele mici, dar ajută și la navigarea prin spațiu.

  7. Perete de accent cu motiv floral

  un living mic tapet

  În living este bine să ai un punct focal, ceva care-ți atrage privirea atunci când intri în cameră. Într-un living mic fără un șemineu sau alte finisaje de impact, creează un perete de accent cu un tapet care să anime spațiul.

  Tapetul cu motiv floral se menține în trendurile de design interior și îți decorează livingul fără prea mult efort. Pune canapeaua sau fotoliile aproape de peretele cu tapet ca acesta să devină elementul central al camerei.

  8. Alege draperii la fel

  Dacă din living vezi și bucătăria sau altă cameră cu geam, alege aceleași draperii pentru amândouă. Astfel vei crea un spațiu unitar. De asemenea, alege draperii cât mai simple și vaporoase ca să nu îngrămădești vizual spațiul.

  9. Profită de oglinzi

  Trucul cu oglinda este valabil în orice spațiu mic. Oglinzile măresc vizual spațiul fiindcă reflectă lumina și oferă dimensiune camerei. Alege o oglindă mare, fără ramă masivă, și poziționeaz-o pe perete. Pentru extra lumină, dacă spațiul îți oferă posibilitatea, pune-o pe peretele opus geamului.

  10. Alege nuanța potrivită de alb

  Un alt truc ca să mărești vizual un living mic este să-l decorezi în nuanțe deschise și tonuri pale. Dar în loc să alegi pentru pereți o nuanță intensă de alb, alege un ton mai cald. Spațiul va arăta mai puțin steril și va deveni mult mai cald.

  Dacă livingul tău este poziționat pe nord, evită alburile cu tonuri bleu și alege-le pe cele cu subtonuri galbene și roșii. În livingurile poziționate pe sud intră multă lumină naturală, așa că poți alege nuanțe de alb mai reci.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  10 trucuri prin care poți face un living mic să pară mai mare