DESIGN INTERIOR

Cum îți poate schimba amenajarea un tavan alb sau unul colorat

publicat pe 12 nov. 2021

    De pereți de accent ai mai auzit, dar ce zici de un tavan finisat în gri antracit? Sigur, există cazuri în care ar face amenajarea mai cool, dar și cazuri în care ar fi complet nepotrivit. Uite ce trebuie să știi înainte să te hotărăști ce alegi între tavan alb sau colorat.

    „Facem și tavanul?” – posibil să auzi întrebarea asta de la zugrav când îl chemi să-ți vopsească pereții casei și să te ia prin surprindere. Decizia de a alege un tavan alb sau colorat ar trebui luată pe baza unor factori ca dimensiunile camerei și stilul în care îți dorești să fie amenajarea la final. Și preferințele personale sunt importante, însă dacă nu vrei să obții o cameră care pare prea apăsătoare, ține cont de sfaturile arhitecților.

    Tavan alb sau colorat: ce să alegi în funcție de dimensiunile încăperii

    tavan alb sau colorat
    Ține cont de dimensiunile unei încăperi când alegi un tavan alb sau colorat. Amenajare de MiSo Architects

    „Cu cât tavanul este mai înalt, cu atât arată mai bine culorile închise pe el”, spune arhitecta Sorana Leru de la MiSo Architects. Dacă aveai salvate câteva amenajări de pe Pinterest cu tavane negre, află că acestea se potrivesc mai degrabă în locuințe cu o înălțime a pereților de peste 2,50 metri.

    Totuși, într-un apartament standard de bloc, un tavan alb sau vopsit într-o culoare deschisă e o opțiune mai potrivită. „Nu recomandăm culori foarte închise acolo unde este un tavan mai jos, pentru că vom avea senzația că ne pică tavanul în cap”, atenționează Sorana.

    Însă poți folosi tavanul colorat și ca să modifici vizual limitele unei încăperi prea mici. „Dacă vrem să facem un spațiu îngust să pară mai larg, vom colora plafonul și peretele din capătul îngust (tangent cu plafonul) într-o culoare închisă și vom lăsa pereții laterali albi sau deschiși la culoare”, explică arhitectul Andrei Butușină de la CRAFTR.

    tavan alb sau colorat grinzi
    Aici, arhitectele MiSo Architects au folosit culoarea pe tavan pentru a masca grinzile inestetice

    Culorile „urcate” până sus pe tavan pot fi de ajutor în cazul încăperilor cu multe grinzi. „Ne ajută mult tavanele închise sau colorate atunci când avem grinzi, pentru că, la fel cum am făcut și aici, le-am dat un sens grinzilor și le-am făcut să nu mai arate ca nuca în perete colorându-le împreună cu tavanul”, exemplifică Sorana.

    Cum să colorezi tavanul, în funcție de stilul amenajării

    Dimensiunea camerei nu e singurul criteriu de luat în calcul când alegi între un tavan alb sau colorat. Foarte important este și stilul de amenajare pe care îl alegi pentru spațiul respectiv. „Ca regulă generală, lăsăm tavanele albe în amenajările mai clasice sau mai elegante și ne facem de cap cu alte culori în cele moderne sau eclectice”, spune arhitecta.

    baie moderna
    Baie amenajată de MiSo Architects cu tavan negru

    De exemplu, Sorana a optat pentru un tavan negru în baia acestui apartament, în care proprietarul și-a dorit o amenajare care să exprime masculinitate, cu un design modern.

    Alte soluții creative pentru finisarea tavanului

    Dacă între tavan alb sau colorat ai ales a doua variantă, vopseaua e opțiunea cea mai prietenoasă cu bugetul. „Poți să faci ceva wow cu buget mic, pentru că este ieftină vopseaua. De exemplu, în loc să luăm tapet pentru pereți până sus, am putut face economie la tapet și am vopsit și tavanele, coborând pe perete cu culoarea respectivă”, povestește Sorana. Dar nu e singura soluție.

    Poți instala, de exemplu, un tavan extensibil – barisol. „Poate fi făcut în orice culoare, poate să fie inclusiv luminos. Noi îl folosim pentru a adăuga înălțime camerei și ca să mai aplatizăm din grinzile existente”, explică arhitecta.

    tapet mural xtdeco
    Fototapet A PRIORI, personalizat, Rebel Walls, XT DECO, 202 lei/ metru pătrat

    O altă opțiune este tapetul, iar ideea Soranei este să alegi un model care seamănă cu o pictură murală, cum e cel de la XT Deco. Însă asigură-te că un astfel de tavan se potrivește cu restul elementelor pe care le-ai ales în amenajare.

    Foto principală: Alexandru Drăgoi/ Amenajare de MiSo Architects

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments