
Spații mici, idei mari: cu 15.000 euro a transformat un apartament de 56 metri pătrați, de închiriat, într-un acasă primitor
Patru luni a durat amenajarea acestui apartament de două camere din zona Rebreanu, București. Arhitectul Andrei David a avut misiunea de a transforma un spațiu impersonal și rece într-o locuință caldă și primitoare, care urma să devină acasă pentru viitorii chiriași.
Proprietara apartamentului și-a dorit un interior vesel și versatil, cu accente de galben, care să te facă te simți ca într-o vacanță permanentă. Zis și făcut.
Apartamentul este unul decomandat și are o suprafață utilă de 56 metri pătrați. Este situat într-un bloc nou de locuințe din complexul rezidențial Rebreanu 30. Nu s-au făcut modificări de structură sau de finisaje. Doar în bucătărie, peretele din dreptul blatului a fost placat cu faianță albă, tip subway.
Albastru și galben, culorile care te fac să te simți ca în vacanță
Din punct de vedere cromatic, arhitectul Andrei David a reușit să combine cu succes două culori puternice, albastru și galben. Important, spune el, este să folosești cu măsură nuanțele intense și să încerci să le temperezi prin adăugarea unor culori neutre: gri, bej, alb. Apartamentul are multe zone de depozitare, un dulap generos în hol și unul în dormitor. Mobilierul este făcut la comandă, din MDF. Liniile minimaliste ale mobilierului ajută din punct de vedere estetic într-un spațiu de mici dimensiuni.

Amenajare modernă, cu accente scandinave
Zona de zi este luminoasă și aerisită. Peretele de accent, zugrăvit într-o nuanță intensă de albastru indigo este, cu siguranță, elementul central al încăperii. Culoarea este îmblânzită prin tonurile neutre care predomină în rest, iar petele de galben fac ca spațiul să fie foarte cald. Canapeaua este de la Somproduct, alte piese de mobilier, decorațiuni și textile folosite în amenajare sunt de la The Home și IKEA. Corpurile de iluminat, ușor industriale, se potrivesc perfect în decor. La fel și măsuța de sticlă cu ramă metalică.
Din punct de vedere al funcționalității, încăperea este împărțită în două zone distincte: zonă de lounge și zonă de dining. Tavanul gri ajută la delimitarea vizuală a spațiului, culoarea fiind continuată apoi în hol, atât la nivelul pereților, cât și a mobilierului făcut la comandă. Accentele de galben se regăsesc și aici.

Alb pentru o bucătărie mai spațioasă
„Bucătăria are dimensiuni reduse, fiind dispusă pe lungime, așa că am încercat să creez impresia unui spațiu mai generos folosind mult alb la nivelul mobilierului și al finisajelor”, spune arhitectul Andrei David. „Am adăugat lemn pentru a aduce mai multă căldură amenajării. Ca element de funcționalitate, avem o masă tip bar, pentru trei persoane, așezată de-a lungul peretelui. Este gândită ca un spațiu în care să poți să bei liniștit cafeaua la începutul zilei”. Mobilierul este unul modern, minimalist, aspect accentuat și de absența mânerelor.

Dormitorul continuă cromatica și stilul bucătăriei, cu câteva accente de culoare în plus, adăugate prin alegerea textilelor. Albul pereților și lumina naturală din abundență fac ca încăperea să pară mult mai mare decât e de fapt. Același efect îl are și oglinda dreptunghiulară din dreptul patului. Mobilierul este compact și asigură tot necesarul de depozitare de care ai nevoie.

Costul amenajării a ajuns undeva la 15.000 de euro. „În general, când vorbim de locuințe care urmează să fie închiriate, clienții insistă mai mult pe partea de funcționalitate, și mai puțin pe detalii ce țin de estetică. Dar se pot obține rezultate bune și când ai la dispoziție un buget limitat”, spune arhitectul.
Sfaturi pentru amenajare de la arhitectul Andrei David:
- Folosește culorile puternice cu moderație și temperează-le cu ajutorul tonurilor neutre.
- Proiectează spații de depozitare care să nu încarce vizual. Liniile simple, minimaliste sunt ideale, mai ales în spații mici.
- Folosește cu încredere albul în încăperi cu suprafață modestă.
- Oglinzile reflectă bine lumina naturală. Include-le în amenajare pentru a crea impresia unui spațiu generos și aerisit.
- Textilele colorate sunt perfecte pentru a aduce un pic de dinamism într-o încăpere cu cromatică neutră.
- Împarte încăperea în zone cu funcționalități bine definite. Vei obține un spațiu confortabil, indiferent de suprafața de care dispui.
-
UTILE
Musculițe de umezeală în baie: de ce apar și cu ce scapi de ele
Bicarbonatul de sodiu e de ajutor.
-
LIFE
Insecticid natural pentru trandafiri: soluții cu zeamă de varză, ceapă sau detergent de vase
Dacă le încerci o să descoperi că au efect.
-
hotnews
Casa arhitectului care a construit cartierul Vatra Luminoasă și-a deschis, pentru prima dată, porțile publicului larg
Și un pic din povestea cartierului ❤️