Cum să cureți tapetul în funcție de materialul din care e făcut
publicat pe 21 feb. 2022În timp ce stilurile de tapet apar și dispar din trendurile de design interior, un lucru rămâne constant: tapetul trebuie să fie curățat regulat fiindcă adună praf, particule de grăsime din aer, mizerie și amprente în jurul întrerupătoarelor de lumină.
Ca să-ți menții tapetul ca nou și-n cea mai bună condiții o perioadă îndelungată ai nevoie de doar câteva unelte și soluții. Este posibil chiar să le ai deja prin casă, deci să nici nu trebuiască să cheltui bani. În funcție de materialul din care este făcut și ce-ți permite acesta, uite cum să cureți tapetul conform celor de la The Spruce.
Ce trebuie să știi înainte să cureți tapetul
Înainte treci la partea mai detaliată de curățare a tapetului, este important să știi din ce tip de material este făcut ca să nu îl deteriorezi.
Avertisment: Dacă știi sigur ce tip de tapet ai, testează-l ca să te asiguri că poate fi curățat. Amestecă o picătură sau două de detergent de vase lichid într-o cană de apă caldă. Aplică o cantitate mică de soluție pe o parte ascunsă a tapetului. Dacă tapetul se îmbibă de lichid sau se strică culoarea, nu încerca să-l cureți în totalitate sau să folosești soluții pe bază de apă.
Cum să cureți tapetul: tipurile de tapet
Tapetul din vinil
Tapetul din vinil și materialele acoperite cu el sunt unele dintre cele mai durabile și mai ușor de curățat. Rezistent la apă și la majoritatea soluțiilor de curățat, tapetul din vinil se folosește adesea în băi și în bucătării.
Tapetul din fibră de sticlă
Tapetul din fibră de sticlă este ultra durabil, rezistă la foc, nu se estompează și este folosit în special în spațiile comerciale. Va rezista bine la frecare și la expunere repetată la umezeală.
Tapetul din fibră nețesută
Parte din cele mai recente trenduri în materie de tapet, cele din fibră nețesută sunt un amestec din fibre sintetice și naturale similare ca producție cu filtrele de cafea. Deși e rezistent la rupere și permite pereților să respire, nu poate fi spălat, iar petele sunt extrem de greu de scos.
Tapetul tradițional
Realizat din fibre de celuloză, tapetul tradițional poate fi cu un strat sau cu două. Este accesibil ca preț și îl găsești ușor, dar se rupe destul de ușor și nu va face față prea bine la umezeală sau la majoritatea produselor de curățat. Tapetul folie și cel cu textură de catifea au bază de celuloză peste care este aplicat un strat subțire de folie metalică sau o fibră similară cu catifeaua.
Tapetul din fibre naturale și bambus
Realizat din componente naturale, cum ar fi iută, sisal, cânepă sau stuf, tapetul din fibre naturale este țesut și foarte texturat. Cel din bambus este lucrat manual din bambus care este lipit peste o bază din hârtie. Niciunul din aceste tipuri de tapet nu vor rezista la apă sau la produse de curățat tradiționale.
Cum să cureți tapetul: unelte și materiale necesare
Ca materiale/soluții ai nevoie de următoarele: detergent de vase lichid, apă, amidon (opțional), folie de plastic alimentară (opțională), oțet alb (opțional), prosoape din hârtie (opționale), clor (opțional), bețișoare pentru urechi (opționale).
Ca unelte ai nevoie de: dispozitiv de șters praful lung cu microfibră sau aspirator cu material textil atașat, găleată, burete, lavetă din microfibră, gumă de șters (opțională), cuțit pentru întins, fier de călcat (opțional).
Instrucțiuni pentru cum să cureți tapetul
1. Șterge praful de pe suprafața tapetului
Fiecare tip de tapet ar trebui să fie șters de praf lunar cu microfibră sau aspirat cu capul cu perie ca să-l cureți de pânze de păianjen, praf și murdărie. Începe din partea superioară a peretelui și continuă în jos cu mișcări lungi și blânde.
Sfat: Chiar dacă ai în plan să cureți tapetul din vinil și fibră de sticlă cu detergent și apă, întâi șterge-l de praf. Astfel vei scăpa de murdăria de la suprafață și nu o vei împrăștia în timp ce speli tapetul.
2. Amestecă soluția de curățare
Ca să cureți tapetul din vinil și cel din fibră de sticlă, amestecă două linguri de detergent de vase lichid cu patru litri de apă caldă într-o găleată. Amestecă bine.
3. Șterge pereții
Înmoaie un burete moale în soluția de curățare și stoarce-l până e doar puțin umed. Începe din partea superioară a peretelui și șterge în jos pe bucăți egale. Asta te va ajuta să prinzi orice murdărie care poate picura în jos. Încearcă să nu suprasaturezi tapetul sau să îl freci prea riguros.
4. Usucă tapetul
Lasă tapetul să se usuce la aer sau folosește o lavetă cu microfibră ca să-l ștergi.
5. Fă inspecția pentru pete
După ce s-au uscat pereții, inspectează tapetul să vezi dacă sunt zone cu pete. Cele mai comune locuri sunt în jurul întrerupătoarelor, în spatele chiuvetelor și în zonele unde pot ajunge copiii cu creioanele.
Cum să cureți tapetul de cele mai comune pete
1. Șterge zgârieturile, murdăria și amprentele
Folosește o gumă de șters creionul ca să ștergi zgârieturile, murdăria și amprentele. Metoda asta poate fi folosită pentru toate tipurile de tapet. Pe cele din vinil și fibră de sticlă, folosește o picătură de detergent de vase lichid pe un burete umed. Șterge apoi zona cu un burete curat, umezit.
2. Curăță petele de grăsime
Aplică o cantitate generoasă de amidon pe un pătrat de folie alimentară din plastic. Atașează folia pe tapet peste pata de grăsime și lasă amidonul să absoarbă uleiul timp de cel puțin 24 de ore. Scoate folia și șterge amidonul cu o lavetă moale. Repetă dacă e nevoie.
Pentru petele de grăsime de pe tapetul din vinil sau fibră optică, amestecă jumătate de cană de oțet alb cu o cană de apă caldă. Înmoaie un burete în soluția formată și aplică pe zona pătată. Șterge cu un prosop și repetă dacă e nevoie.
3. Curăță urmele de creioane
Folosește un cuțit de întins sau marginea unui card de credit ca să cureți cu blândețe excesul lăsat de creioanele cerate. Pune mai multe straturi de prosoape din hârtie peste urme și apasă cu un fier de călcat (fără aburi) pe setarea cea mai joasă. Ceara se va transfera pe prosoapele de bucătărie. Repetă cu prosoape curate pentru fiecare urmă de creion cerat.
4. Curăță petele de mucegai
Pentru petele de mucegai de pe tapetul din vinil sau fibră de sticlă, amestecă o soluție dintr-o pătrime de cană cu clor și o cană de apă. Cu un burete sau bețișor de urechi aplică soluția pe petele de mucegai. Lasă să acționeze cinci minute și apoi șterge cu un burete umezit cu apă. Repetă dacă e nevoie.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum poți să cureți pielea întoarsă fără să o deteriorezi și cum s-o îngrijești pe termen lung
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce și cum e indicat să cureți cât mai eficient jaluzelele orizontale din pânză
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățenia în casă: de unde e bine s-o începi și ce reguli funcționează cel mai bine
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.