Smart ideas

Trafalet sau pistol de vopsit: ce alegi pentru vopsirea pereților

publicat pe 25 feb. 2020

    Te-ai decis să dai un refresh pereților locuinței tale? Deși poate părea o misiune ușoară la prima vedere, adevărul e că trebuie să iei în considerare mai multe aspecte în afară de culoarea vopselei. Dincolo de puterea de acoperire și de calitatea produsului, gândește-te și la cum o aplici, cu trafalet sau pistol de vopsit.

    Ca să-ți iasă bine din prima, Daria Butnaru, designer la Décor Interior și owner al Greenwood Team – o firmă care oferă servicii de design, finisaje pentru pereți și coloristică – , îți vine în ajutor cu câteva sfaturi.

    Cum alegi vopseaua potrivită

    Înainte de toate, asigură-te că alegi tipul de vopsea potrivit cu proiectul tău. ”Trebuie să ai în vedere mai multe caracteristici dacă vrei să te asiguri că achiziția este cea optimă”, spune Daria Butnaru, care enumeră lucrurile la care trebuie să fii atent când cumperi vopseaua.

    De exemplu, pentru încăperile cu multă umiditate, cum sunt baia și bucătăria, ai nevoie de un produs cu proprietăți antibacteriene și antiigrasie. Sau poți apela la un truc: adăugă în lavabilă o soluție antimucegai. În plus, o vopsea cu putere mare de acoperire îți va fi mai utilă, pentru că vei termina treaba mai repede. Nu în ultimul rând, brandul ales trebuie să satisfacă nevoile proiectului, așa că documentează-te atent în legătură cu proprietățile vopselei înainte să faci o alegere. Abia după aceea îți poți face de cap cu paleta de culori.

    După ce ai cumpărat vopseaua mai trebuie să o și aplici. Dar cu ce? O locuință nu se poate vopsi la pensulă, care e utilă doar pentru realizarea unor elemente decorative, de finețe. Așa că ai două opțiuni: trafaletul sau pistolul de vopsit.

    Trafaletul, ”bagheta magică” a începătorului

    Un mare avantaj al trafaletului este ușurința cu care poate fi folosit. Dacă e primul tău proiect de acest fel și nu ești nici cea mai îndemânatică persoană, s-ar putea să fie cea mai indicată variantă. ”Înainte de a trece la vopsirea pereților, recomand exersarea metodei de aplicare cu trafaletul pe o placă de rigips”, spune Daria.

    Astfel, poți folosi un trafalet de dimensiunea de 23 centimetri pentru pereți mari, unul de 18 centimetri pentru cei cu suprafață mai mică, mai îngustă și cel de 10 centimetri pentru retușuri.

    Avatanjele trafaletului:

    • îl poți folosi ușor chiar dacă nu ai experiență;
    • îi poți pune o extensie astfel încât să ajungi la locurile înalte, inclusiv la tavan;
      se curăță ușor (cu săpun și apă);
    • este destul de ieftin, în comparație cu alte unelte de vopsit (dar ai grijă să alegi un trafalet de calitate, astfel încât să nu rămână părți din el incorporate în vopsea).

    Dezavantajele trafaletului:

    • este mai puțin eficient pe suprafețele cu asperități sau ușoare denivelări;
    • aplicarea vopselei cu un trafalet ia mult timp pe suprafețe mari;
    • trebuie să fii meticulos, astfel încât vopseaua să fie uniformă la final;
    • este nevoie să acoperi podeaua și obiectele din casă, căci vopseaua se poate împrăștia.

    Pistolul de vopsit este multifuncțional

    Modelul standard de pistol pentru vopsit este cel cu aer sub presiune. Acestea poate fi folosit atât la vopsirea pereților interiori ai casei, cât și a celor exteriori și a mobilierului.

    ”Aerul din rezervor este comprimat, obținându-se un efect de atomizor, ce duce la dispersarea vopselelor în vapori fini. Prin urmare, suprafața vopsită va avea un aspect uniform. Însă ai nevoie să exersezi ca să te obișnuiești cu instrumentul și cu metoda de aplicare”, spune Daria.

    Odată ce te-ai familiarizat, poți acoperi suprafețe mari cu ajutorul lui, indiferent de textura lor. ”Își va face treaba negreșit pentru proiectele extinse”, menționează Daria.

    Avantajele pistolului de vopsit:

    • acoperă suprafețe mari, indiferent de textura lor;
    • stratul de vopsea se aplică uniform;
    • este multifuncțional: îl poți folosi atât la pereții interior, cât și la cei exteriori, precum și la mobilă;
    • este ideal pentru suprafețele cu asperități.

    Dezavantajele pistolului de vopsit:

    • trebuie să exersezi ceva timp metoda de aplicare ca să te obișnuiești;
    • este nevoie să acoperi totul prin casă, dacă nu vrei ca lucrurile tale să fie vopsite împreună cu pereții;
    • toate elementele din care e compus pistolul de vopsit se curăță după fiecare folosire;
    • este mai scump decât un trafalet.

    Dacă vrei să te apuci serios de un astfel de proiect, toate instrumentele îți vor fi necesare: trafaletul și pensula sunt utile mai ales acolo unde e nevoie de mai multă precizie, în timp ce pistolul de vopsit este perfect pentru suprafețele mari.

    Acum că știi cum să-ți alegi vopseaua și metoda de aplicare, nu mai rămâne de făcut decât să te apuci de treabă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments